ΕΛΛΑΔΑ

Ήρθε η στιγμή της μεγάλης ιστορικής στροφής, είπε ο Αλ.Τσίπρας από τη Χίο

Την δέσμευση ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει ολοκληρωμένη πολιτική για την ανάπτυξη των νησιών ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το βράδυ της Κυριακής σε συγκέντρωση στη Χίο.O κ. Τσίπρας παρουσίασε τις θέσεις και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις υποδομές, την ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος με έμφαση στην υγεία για τον πληθυσμό των νησιών, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου στο ΦΠΑ που έχει καταργηθεί με το Μνημόνιο.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι παρά το γεγονός ότι από τη χώρα μας πέρασαν τρία κοινοτικά πλαίσια στήριξης και απορροφήθηκαν εκατοντάδες δισ. ευρώ, η νησιωτική Ελλάδα παραμένει μια περιοχή κατοικούμενη από πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Και αυτό, πρόσθεσε, όταν τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι χώρες ξεχωριστά, έχουν αναγνωρίσει την ιδιαιτερότητα της ζωής σε νησιωτικές περιοχές και την ανάγκη να υπάρχει ειδική πολιτική ανάπτυξης.

Στα ήδη υφιστάμενα προβλήματα των νησιών, ήρθαν να προστεθούν και οι συνέπειες των μνημονίων, είπε ο κ.Τσίπρας τονίζοντας ότι με την εφαρμογή αυτών των πολιτικών εξαπλώνεται η φτώχεια και η απελπισία και τελειώνει κάθε συζήτηση για ανάπτυξη.

Είναι όμως η στιγμή της μεγάλης ιστορικής στροφής, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς είναι η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής ανάπτυξης και υποδομών για τα νησιά. Για βιώσιμη ανάπτυξη του νησιωτικού χώρου και διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης, με έναν δημόσιο φορέα ακτοπλοΐας που θα αποκαταστήσει την ασφαλή και ουσιαστική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους.

Επίσης ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα ληφθούν μέτρα πέρα από το μοντέλο του μαζικού τουρισμού, που σήμερα περνάει βαθειά κρίση, και αυτό θα γίνει με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που θα διευρύνει την τουριστική περίοδο και θα αξιοποιεί τις φυσικές και πολιτισμικές δυνατότητες του Αιγαίου.

Για τη ναυτιλία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για θεσμικά και παραγωγικά μέτρα, όπως η λειτουργία ανεξάρτητου κλάδου ναυτικής δικαιοσύνης, καθώς και η διασφάλιση της αποκεντρωμένης λειτουργίας των σχολών εμπορικού ναυτικού. Ακόμη, ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε για την διατήρηση του ειδικού καθεστώτος στο ΦΠΑ, για την στήριξη της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού κράτους και με πολιτική ενίσχυσης των υποδομών.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πολιτική αποκλιμάκωσης της έντασης και η εδραίωση σχέσεων διαλόγου και αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τις γειτονικές μας χώρες, αναφερόμενος έμμεσα στην Τουρκία, θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του νησιωτικού χώρου.

in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις