ΚΟΣΜΟΣ

Στο μνημόνιο και η Ισπανία!

Διαπραγματεύσεις για το δικό της Μνημόνιο αναμένεται να ξεκινήσει την Δευτέρα η Ισπανία, η οποία γίνεται έτσι η τέταρτη χώρα που λαμβάνει οικονομική βοήθεια από την τρόικα. 
Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, επιβεβαίωσε ότι η Μαδρίτη ζήτησε οικονομική στήριξη για τις τράπεζες της.

«Ζητήσαμε οικονομική στήριξη. Δεν έχει καμία σχέση με διάσωση. Είναι ένα δάνειο με πολύ ευνοϊκούς όρους. Δεν είναι διάσωση» είπε ο Λούις ντε Γκίντος. Σε ερώτηση για το ύψος της βοήθειας ο υπουργός Οικονομίας απάντησε ότι το ποσό που θα ζητηθεί από την Ευρώπη θα είναι αρκετό.

Επιπλέον διευκρίνισε ότι τα δάνεια θα συνοδεύονται από όρους για την αναδιάρθρωση του ισπανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ διέψευσε ότι θα υπάρχουν «μακροοικονομικές προϋποθέσεις».

«Οι όροι είναι για τις τράπεζες. Ελπίζουμε ότι ως αποτέλεσμα αυτών των ενέσεων κεφαλαίου νοικοκυριά και εταιρείες θα έχουν πιο σταθερές τράπεζες που θα είναι σε θέση να τους προσφέρουν πίστωση την οποία δεν μπορούν να δώσουν αυτή τη στιγμή» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας.

Αυτή η δήλωση επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο ότι η Ισπανία θα λάβει ένα «χαλαρό μνημόνιο» χωρίς όρους για τα δημόσια οικονομικά και τον προϋπολογισμό της.

Ο Λούις ντε Γκίντος δεν διευκρίνισε το ακριβές ύψος της βοήθειας που θα λάβει η Ισπανία αλλά είπε ότι θα είναι «σημαντικά μεγαλύτερη» από τα 40 δισ. ευρώ, που έχει προτείνει το ΔΝΤ ότι χρειάζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών.

Ως προς την διαδικασία τα δάνεια θα δοθούν στο Ταμείο Στήριξης των ισπανικών τραπεζών με την ονομασία FROB και είναι πιθανό να προέλθουν από κάποιο από τα δύο ευρωπαϊκά ταμεία δι΄σωσης είτε τον EFSF είτε τον ESM.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup, το δάνειο θα είναι κλιμακωτό και θα έχει «οροφή» τα 100 δισ. ευρώ. Οι δόσεις θα δοθούν στην Ισπανία αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ισπανικών τραπεζών από ορκωτούς λογιστές και διεθνείς ελεγκτές που βρίσκονται ήδη στην Ισπανία. Επιπλέον το Eurogroup ανέφερε ότι από την Δευτέρα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της ισπανικής κυβέρνησης με την Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ.

real.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις