ΛΑΡΙΣΑ

«Να καταργηθούν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι για την Παιδεία»

Ανακοίνωση της Επιτροπής Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

Με αφορμή την επικείμενη λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους 2011-2012, η Επιτροπή καθηγητών Β/θμιας Εκπαίδευσης του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης και ψυχοφθόρας προσπάθειας των μαθητών και μαθητριών της Γ’ τάξης των μαθητών Ημερήσιων, Εσπερινών Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων που συμμετείχαν ή συμμετέχουν ακόμη στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Θέλουμε λοιπόν να ευχηθούμε καλά αποτελέσματα και καλή επιτυχία σε όσους ολοκλήρωσαν αυτή τη δύσκολη προσπάθεια και καλό κουράγιο και καλή επιτυχία για όσους ακόμα αυτή η δύσκολη δοκιμασία συνεχίζεται.

Επίσης να ευχηθούμε καλά αποτελέσματα και στους γονείς αυτών των παιδιών γιατί κατανοούμε ως εκπαιδευτικοί και ως γονείς την αγωνία τους, τις προσωπικές και οικονομικές θυσίες που κάνουν για τα παιδιά τους, καλούνται δε μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, να ανταποκριθούν σε μια εξαντλητική και ψυχοφθόρα προσπάθεια.

Δυστυχώς όμως και φέτος όπως και τα προηγούμενα χρόνια μέσα σε όλη αυτή την πραγματικά δύσκολη προσπάθεια των μαθητών και μαθητριών παρουσιάστηκαν φαινόμενα τα οποία δημιουργούν ερωτηματικά και επιπλέον προβλήματα στην προσπάθεια αυτή των παιδιών και των οικογενειών τους.

Η άστοχη διατύπωση του θέματος Γ4 στη Φυσική η προβληματική διαχείρισή του από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων καθώς και η μεγάλη δυσκολία κατανόησης του κειμένου που δόθηκε στο μάθημα της έκθεσης δείχνουν ότι διαιωνίζονται τα προβλήματα στην επιλογή των θεμάτων. Η Κεντρική Επιτροπή των Πανελλαδικών Εξετάσεων πρέπει να αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη προσοχή και υπευθυνότητα προβλήματα που προκύπτουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Όλα τα παραπάνω επιβαρύνουν την κατάσταση της ήδη τραυματισμένης και πληγωμένης Δημόσιας Παιδείας.

Πέρα από το σύστημα της εισαγωγής των μαθητών -τριών στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο κατά τη γνώμη μας πρέπει να επανεξεταστεί, είναι απαραίτητο να διαφυλάξουμε το Δημόσιο χαρακτήρα της Εκπαίδευσης και να αγωνιστούμε όλοι μαζί εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς για:

Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων για την παιδεία. Να παγώσουν όλες οι καταργήσεις –συγχωνεύσεις. Καμία απόλυση, κατάργηση της “εργασιακής εφεδρείας” και όλων των ευέλικτων μορφών εργασίας στην εκπαίδευση.

Διασφάλιση της χρηματοδότησης για τις πιεστικές ανάγκες της εκπαίδευσης. Αναπροσαρμογή της διάθεσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Επίλυση όλων των βασικών ζητημάτων λειτουργίας των σχολείων όπως σχολικά βιβλία, λειτουργικές δαπάνες, επαναλειτουργία σχολικών βιβλιοθηκών, 25 μαθητές ανά τμήμα με προοπτική τους 20, δίκαιο σύστημα αποσπάσεων, κάλυψη όλων των αναγκών σε διδακτικό προσωπικό όπου χρειάζεται.

Αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση των σχολείων για να μην δίνουν την εντύπωση φυλακής, για αυτό απαιτείται ενεργοποίηση των Δήμων με τις αντίστοιχες υπηρεσίες τους (περισσότερο πράσινο, δένδρα, κηπάρια, περιβαλλοντική παιδεία κλπ).

Αξιοποίηση των σχολικών συγκροτημάτων (στέγες) για παραγωγή ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές φιλικές με το περιβάλλον (φωτοβολταϊκά), από δημοτικές επιχειρήσεις μέσω προγραμμάτων.

Άμβλυνση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Πρόγραμμα στήριξης των παιδιών με μαθησιακές και άλλες δυσκολίες. Επαναφορά της ενισχυτικής διδασκαλίας. Δομές αλληλεγγύης και αντιμετώπισης της φτώχειας στα σχολεία (κοινωνικό φροντιστήριο κλπ) μέσω της ΕΛΜΕ, Συλλόγων γονέων και άλλων φορέων. Συνεργασία και κοινή δράση με το Σύλλογο Αδιόριστων Εκπαιδευτικών. Δωρεάν προληπτικός υγειονομικός έλεγχος των παιδιών που δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη. Στόχος η σταδιακή αποδυνάμωση και κατάργηση της παραπαιδείας μέσα από την αναβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας.

Αναβάθμιση της Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης.

Μισθούς αξιοπρέπειας για τους εκπαιδευτικούς.

Στόχος μας είναι να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών και να συντονιστούμε με τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, τους ερευνητικούς φορείς, τους μαθητές και γονείς για την αναγέννηση και αναβάθμιση της Παιδείας του τόπου μας, του βασικότερου επενδυτικού κεφαλαίου που διαθέτουμε».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις