ΛΑΡΙΣΑ

Στο Επιμελητήριο στελέχη της ΔΗΜΑΡ

Σήμερα Πέμπτη κλιμάκιο της Δημοκρατικής Αριστεράς αποτελούμενο από τους υποψήφιους βουλευτές Στέλιο Γρηγορίου, Γιάννη Φασούλα και Θωμά Ψύρρα επισκέφτηκαν το Οικονομικό Επιμελητήριο και συζήτησαν  για  την κατάσταση της οικονομίας, τις αναμενόμενες εξελίξεις και παρουσίασαν τις προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για το αύριο της ελληνικής κρίσης.

Επεσήμαναν ότι η κρίση είναι ελληνική και ευρωπαϊκή. Αν όμως οι άλλες χώρες της Eυρωζώνης αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερβολικού δανεισμού, η Ελλάδα είναι  ο πλέον αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα.  Εκείνο που πρέπει να γίνει συνείδηση από όλους είναι ότι δεν υπάρχει λύση που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε μέσα στην προστασία της Ευρωζώνης με την αμεριμνησία του παρελθόντος. Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να παραμείνει σε μια ενωμένη Ευρωζώνη και να μεταρρυθμίσει την οικονομία της σε μια πορεία πραγματικής σύγκλισης με τις λοιπές ευρωπαϊκές οικονομίες. Η μοναδική λύση στον ορίζοντα είναι οι επικείμενες εκλογές να οδηγήσουν σε κυβέρνηση που θα στηριχθεί ουσιαστικά από σημαντικό εύρος πολιτικών δυνάμεων και θα κινηθεί σε τρεις άξονες.

Πρώτον, να επιβεβαιώσει την αδιαμφισβήτητη θέληση για παραμονή στην Ευρωζώνη.

Δεύτερον, να προωθήσει επειγόντως (εντός εξαμήνου) και να στηρίξει στην πράξη ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς-κλειδιά, όπως το φορολογικό σύστημα, το σύστημα υγείας, την πλήρη μηχανοργάνωση κάθε υπηρεσίας του Δημοσίου ώστε να περιορισθεί η διαφθορά, τη διαφάνεια του συστήματος προμηθειών, τον εξορθολογισμό του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και τη διασφάλιση του ανταγωνισμού στις αγορές – αυτές οι κινήσεις όχι μόνο θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών, αλλά θα στείλουν ένα σαφές σήμα βούλησης πραγματικής αλλαγής.

Τρίτον, σε συνεργασία με τους εταίρους, να επαναδιατυπώσει σημαντικές πτυχές της δανειακής σύμβασης προς την κατεύθυνση της ταχύτερης τόνωσης των επενδύσεων, της ανάπτυξης και της μείωσης της ανεργίας.

Μια κυβέρνηση με διακομματική στήριξη, αλλά και σαφώς προοδευτική και  μεταρρυθμιστική εντολή θα έχει σημαντικές προοπτικές επιτυχίας απλώς και μόνο από τη φύση της. Μια τέτοια λύση θα επαναφέρει το κλίμα εμπιστοσύνης των εταίρων προς την Ελλάδα και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για περαιτέρω διαγραφή του υφισταμένου χρέους. Συγχρόνως οι αλλαγές που συντελούνται στην ευρωζώνη -καθώς εδραιώνεται η  αντίληψη ότι η λιτότητα δεν αποτελεί λύση- δίνουν ελπίδες για  χαλάρωση της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής.

Η ελληνική κοινωνία πρέπει να μετασχηματισθεί ουσιαστικά και η λειτουργία των θεσμών να γίνει πιο εύρυθμη. Ίσως τώρα που είμαστε στο χείλος του γκρεμού, μπορεί να υπάρξει η ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα αξιόπιστο σχέδιο απελευθέρωσης του σημαντικού παραγωγικού δυναμικού της χώρας.  Γι’ αυτό και η Δημοκρατική Αριστερά στοχεύει στην απαγκίστρωση από πλευρές του μνημονίου χρησιμοποιώντας ως εργαλείο την ανάπτυξη της χώρας και της κοινωνίας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις