ΛΑΡΙΣΑ

Η μείωση των δημοτικών τελών «ρίχνει» την τιμή του καφέ στη Λάρισα

Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για μείωση των τελών των καταστημάτων έως και 20 %

Σε κοινή συμφωνία προχώρησαν ο Δήμος Λαρισαίων και οι καταστηματάρχες μαζικής εστίασης της πόλης, ο μεν πρώτος για τη μείωση των τελών παραχώρησης χρήσης κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και οι δε δεύτεροι για τη μείωση των τιμών του καφέ και των άλλων ειδών που σερβίρουν στους χώρους τους.

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και αφού είχε προηγηθεί σχετική απόφαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου, αποφασίστηκε ομόφωνα να προχωρήσει η δημοτική αρχή στη μείωση των τελών των καταστημάτων κατά ποσοστό μέχρι και 20% ανάλογα με την περιοχή και την κίνησή της, με την προϋπόθεση να μειώσουν και οι καταστηματάρχες λόγω της οικονομικής κρίσης τις τιμές τους.

Οι καταστηματάρχες ζήτησαν από τη δημοτική αρχή να προχωρήσει στη μείωση των τελών παραχώρησης χρήσης κοινόχρηστων χώρων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων τους, διότι όπως υποστηρίζουν αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους μετά τις οικονομικές ανακατατάξεις των τελευταίων ετών, την ύφεση της αγοράς, τις αυξήσεις στο Φ.Π.Α και την αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών με συνέπεια τη μείωση των πελατών και τη συρρίκνωση του τζίρου τους.

Έτσι και η δημοτική αρχή λαμβάνοντας υπ’ όψιν της αφενός τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με την ύφεση και την αύξηση της ανεργίας, αλλά και την εμπορική κίνηση των δρόμων προχώρησε σε αυτή την απόφαση για τη χρονιά που διανύουμε.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αφορά στη μείωση τελών σε κοινόχρηστους χώρους, σε πλατείες και πεζοδρόμους σε όλη την πόλη.

Αναλυτικά η μείωση των τελών παραχώρησης χρήσης κοινόχρηστου χώρου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, όπως αποφασίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο, έχει ως εξής:

Πλατεία Ταχυδρομείου-Οδός Ρούσβελτ (από Μετροπόλ μέχρι Πρωτοπαπαδάκη από 94 ευρώ /μ2 ετησίως σε 75 ευρώ /μ2 ετησίως.- Οδός Παπακυριαζή (από Ρούσβελτ έως Παναγούλη ) από 94 ευρώ /μ2 ετησίως σε 75 ευρώ /μ2 ετησίως.-Οδός Ρούσβελτ (πίσω από το περίπτερο υπερυψωμένο επί της πλατείας) από 82 ευρώ/μ2 ετησίως σε 66 ευρώ/μ2 ετησίως.-Οδός Παναγούλη (από Παπακυριαζή μέχρι Πρωτοπαπαδάκη) από 82 ευρώ/μ2 ετησίως σε 66 ευρώ/μ2 ετησίως.-Οδός Πρωτοπαπαδάκη από 82 ευρώ /μ2 ετησίως σε 66 ευρώ/μ2 ετησίως.

Κεντρική Πλατεία-Οδός Κούμα (από Παπαναστασίου μέχρι Μ. Αλεξάνδρου) από 65 ευρώ/μ2 ετησίως σε 55ευρώ /μ2

Πλατεία Μπλάνα (πρώην Πλατεία Λαού)-Από 44 ευρώ/μ2 ετησίως σε 37 ευρώ/μ2 ετησίως.

Πλατεία Νεάπολης-Οδός Β’ Σώματος Στρατού από 35 ευρώ/μ2 ετησίως (που είχε μειωθεί με την υπ’ αριθμ.538/2010 απόφαση Δ.Σ) σε 30 ευρώ/μ2 ετησίως.-Οδός Δαβάκη από 35ευρώ/μ2 ετησίως σε 30 ευρώ/μ2 ετησίως.-Οδός Καραολή-Δημητρίου από 30 ευρώ/μ2 ετησίως σε 25 ευρώ/μ2 (λόγω της πραγματοποίησης της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που προβάλλουν στην πλατεία δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σ’ αυτή όσο διαρκεί η λαϊκή αγορά).

Τρίγωνη Πλατεία-Οδός Ρούσβελτ (από Μανδηλαρά μέχρι τέλος πλατείας από 73 ευρώ/μ2 ετησίως σε 50 ευρώ/μ2 ετησίως.-Οδός Μανδηλαρά (από Ρούσβελτ μέχρι Μ. Αλεξάνδρου) από 73 ευρώ/μ2 ετησίως σε 50 ευρώ/μ2 ετησίως.-Οδός Μ. Αλεξάνδρου (από Μανδηλαρά μέχρι τέλος πλατείας) από 73 ευρώ/μ2 ετησίως σε 50 ευρώ/μ2 ετησίως.

Οι πλατείες Αβέρωφ και Λιβαδακίου παραμένουν στα 30 ευρώ/μ2 ετησίως , ενώ οι λοιπές πλατείες από 30 ευρώ/μ2 σε 26 ευρώ/μ2 ετησίως.

Λόφος ΦρουρίουΑφορά τις οδούς Φιλελλήνων –Βύρωνος-Παπαφλέσσα-Γαριβάλδη-Μητρ.Αρσενίου-Σκυλοσόφου – Ξανθού και Όσσης συμπεριλαμβανομένης και της πλατείας Μητέρας από 47ευρώ/μ2 σε 45 ευρώ/μ2 ετησίως.

Πεζόδρομοι-Παπακυριαζή από Παπαναστασίου έως Ρούσβελτ από 59 -ευρώ/μ2 ετησίως σε 50 -ευρώ/μ2 ετησίως.-Ρούσβελτ από Κύπρου έως Μετροπόλ από 73 -ευρώ/μ2 ετησίως σε 62 -ευρώ/μ2 ετησίως.- Ρούσβελτ υπόλοιπο από 53 -ευρώ/μ2 σε 45 -ευρώ/μ2 ετησίως.-Ασκληπιού από Κύπρου έως Πατρόκλου από 59ευρώ/μ2 ετησίως σε 50 ευρώ/μ2 ετησίως.-Ασκληπιού υπόλοιπο από 53 ευρώ/μ2 ετησίως σε 45 ευρώ/μ2 ετησίως.-Κούμα από Ρούσβελτ έως Ασκληπιού από 59 ευρώ/μ2 ετησίως σε 50 ευρώ/μ2 ετησίως.-Κούμα υπόλοιπο από 53 ευρώ/μ2 ετησίως σε 45 ευρώ/μ2 ετησίως .-Πατρόκλου από Παπαναστασίου έως Ρούσβελτ από 59 ευρώ/μ2 ετησίως σε 50 ευρώ/μ2 ετησίως.-Πατρόκλου υπόλοιπο από 44 ευρώ/μ2 ετησίως σε 37 ευρώ/μ2 ετησίως.-Φρίξου – Καποδιστρίου από 40 ευρώ/μ2 ετησίως σε 34 ευρώ/μ2 ετησίως.-Ανδρούτσου – Λαπηθών από 40 ευρώ/μ2 ετησίως 34 ευρώ/μ2 ετησίως.-Λέσβου – Ελευσίνος από 30 ευρώ/μ2 ετησίως σε 25ευρώ/μ2 ετησίως.-

Λοιποί πεζόδρομοι από 23 ευρώ/μ2 ετησίως σε 20 ευρώ/μ2 ετησίως.

Τερψιθέα από 6 ευρώ/μ2 ετησίως σε 5 ευρώ/μ2 ετησίως.

Αναμφίβολα η συμφωνία αυτή επισημαίνει η αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Λαρισαίων κ. Μαρία Αγραφιώτη δείχνει τις καλές προθέσεις και των δύο πλευρών.

«Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επιτρέπει πέραν των άλλων στους καταστηματάρχες να καταβάλλουν τα τέλη σε δόσεις, αν και από την ισχύουσα νομοθεσία κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται. Ο δήμος αντιλαμβανόμενος την οικονομική δυσχέρεια στην οποία έχουν περιέλθει λόγω της περιρρέουσας οικονομικής κατάστασης, προβαίνει σε αυτή την ευνοϊκή ρύθμιση για αυτούς.

Όμως προσθέτει ακόμη η αρμόδια αντιδήμαρχος, οι καταστηματάρχες θα πρέπει να σέβονται το χώρο που τους δίνεται και κυρίως τους πολίτες που θέλουν πεζοδρόμους προσβάσιμους, να αναπτύσσουν τα τραπεζοκαθίσματα τους εντός των διαγραμμίσεων και να μην τις υπερβαίνουν ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα στη διέλευση των πεζών και στην ασφάλεια της κυκλοφορίας τους.

Ακόμη τόνισε η κ. Αγραφιώτη ότι θα πρέπει να προσέχουν και το θέμα της ηχορύπανσης για το οποίο ωστόσο δεν είναι αρμόδιες για τον έλεγχο οι υπηρεσίες του Δήμου αλλά η Αστυνομική Διεύθυνση, ενώ για την τήρηση των διαγραμμίσεων θα υπάρχει διαρκής αστυνόμευση από τη δημοτική αστυνομία και θα επιβάλλονται όπου υπάρχει παράβαση τα προβλεπόμενα από το νόμο πρόστιμα.

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Ρεπορτάζ Σοφία Ορφανιώτη)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις