ΛΑΡΙΣΑ

Οι μισοί Λαρισαίοι αγρότες δεν έχουν υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ!

Εξόχως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας Χρήστος Σιδερόπουλος σχετικά με την πορεία συγκέντρωσης των δηλώσεων καλλιέργειας.

Σύμφωνα με τον κ. Σιδερόπουλο σχεδόν οι μισοί αγρότες (περίπου το 45%) έχουν σε εκκρεμότητα τη δήλωση του ΟΣΔΕ διακυβεύοντας με αυτό τον τρόπο τις επιδοτήσεις της επόμενης χρονιάς!

«Δεν είναι μόνον η ψηφιοποίηση που ολοκληρώθηκε από πέρυσι. Υπάρχουν εκρεμότητες με την πλήρη πληκτρολόγηση των στοιχείων» σημείωσε ο προϊστάμενος του τμήματος επιδοτήσεων της Ένωσης κ. Κώστας Παπακωνσταντίνου.

Οι αγρότες έχουν προθεσμία μέχρι τις 15 Ιουνίου ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στα χρήματα που λαμβάνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑ ΕΛΓΑ

Εξαιρετικά καυστικός για τη στάση του ΕΛΓΑ απέναντι στους πληγέντες από το πρόσφατο χαλάζι αγρότες, υπήρξε ο πρόεδρος της Λαρισινής Ένωσης.

Επανέλαβε πως η υπόδειξη του ΕΛΓΑ στους βαμβακοπαραγωγούς για επανασπορά έως τις 12 Ιουνίου, οδηγεί σε ζημιά τους αγρότες αφού εκτιμάται πως θα ξοδέψουν περίπου 140 με 150 ευρώ το στρέμμα για να εισπράξουν ως αποζημίωση λιγότερα από 90!

Πρόσθεσε δε, πως με βάση το ότι η εκκοκιστική περιόδος θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2013, οι αποζημιώσεις στο βαμβάκι εκτιμάται ότι θα δοθούν στα τέλη του επόμενου χειμώνα! Γι’ αυτό κάλεσε τον ΕΛΓΑ να δώσει έναντι στους πληγέντες αγρότες.

Σε ότι αφορά τα σιτηρά και τα ψυχανθή, αυτά εκτιμάται πως θα πληρωθούν στα τέλη Ιουλίου.

ΕΠΛΕΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΠΑ

Ο κ. Σιδερόπουλος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του και για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην επιστροφή Φ.Π.Α. καταγγέλλοντας μάλιστα πως πληρώνονται επιλεκτικά «μεμονωμένοι συνεταιρισμοί και ιδιώτες λογιστές».

Ξεκαθάρισε τέλος, πως η Ένωση δεν φέρει καμία ευθύνη για την καθυστέρηση στην επιστροφή του φόρου στους αγρότες.

Απόστολος Ράιδος / φώτο: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις