ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ισπανοί ζητούν τη φορολόγηση της καθολικής εκκλησίας

Δεν θα αυξηθούν ιδιαίτερα τα έσοδα του κράτους αλλά θα σηματοδοτηθεί η συμμετοχή της εκκλησίας στην κρίση

Έντονες πιέσεις από την κοινή γνώμη αντιμετωπίζει η Καθολική Εκκλησία της Ισπανίας προκειμένου να εξαιρεθεί από το αφορολόγητο καθεστώς για την περιουσία της.

Με την οικονομική κρίση στη χώρα να βαθαίνει, οκτώ στους 10 Ισπανούς σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ελ Παίς, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ακυρωθούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις προς την Εκκλησία.

Το μέτρο δεν αναμένεται να αποφέρει στα ταμεία του κράτους πολλά έσοδα, αλλά θα έχει μεγάλο συμβολική αξία για τον πληθυσμό, όπου ένας στους επτά δηλώνει Καθολικός.

«Την εποχή της κρίσης, όταν όλοι πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια, η Εκκλησία θα πρέπει να προσπαθήσει και αυτή», αναφέρει ο Όσκαρ Λόπεζ, στέλεχος του Σοσιαλιστικού κόμματος της Ισπανίας.

Το κόμμα πιέζει τις τοπικές κυβερνήσεις να φορολογήσουν την Εκκλησία για τα θρησκευτικά σχολεία, τις κλινικές και την περιουσία της, εφαρμόζοντας πρακτικά τους υπάρχοντες νόμους οι οποίοι όμως μέχρι τώρα έμεναν «κενό γράμμα».

Από οικονομική άποψη, μια οικονομική συμβολή της Εκκλησίας θα έχει μικρό αντίκτυπο και σύμφωνα με την Ελ Μούντο υπολογίζεται ότι θα αποφέρει περίπου μόλις πέντε εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ή 0,01% υπέρ του ελλείμματος, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της Ισπανίας.

(iefimerida.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις