ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Πάγωμα ενοικίων και φόρων ζητούν οι περιπτερούχοι της Μαγνησίας

Σε απόγνωση ο κλάδος σύμφωνα με ανακοίνωση του κλάδου

Πάγωμα των ενοικίων και των φόρων ζητούν οι περιπτερούχοι της Μαγνησίας σε μία απέλπιδα προσπάθεια να παραμείνουν όρθιοι μεσούσης της οικονομικής κρίσης που έχει στεγνώσει την αγορά.

Η Ομοσπονδία Περιπτερούχων Μαγνησίας για μία ακόμη φορά επαναφέρει το αίτημα για ελάφρυνση από τις τσουχτερές λειτουργικές δαπάνες, προκρίνοντας πάγωμα των ενοικίων και των δημοτικών τελών, ευνοϊκότερη εγκύκλιο για ασφαλιστικές ρυθμίσεις οφειλών στον Ο.Α.Ε.Ε., πάγωμα των τιμολογίων των Δ.Ε.Κ.Ο. και στήριξη των μικρών επιχειρήσεων μέσω των προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α.

«Χρειάζεται η Πολιτεία να ενσκήψει σε αυτές τις μικρές επιχειρήσεις και να δώσει άμεση λύση με νομοθετική κατοχύρωση του ποσοστού κέρδους, ώστε να υπάρξει οι απαραίτητες προϋποθέσεις βιωσιμότητας» υπογραμμίζεται στο υπόμνημα.

Οι περιπτερούχοι είναι σε απόγνωση και όπως τονίζουν αδυνατούν να πουλήσουν καπνοβιομηχανικά προϊόντα και κάρτες κινητής τηλεφωνίας με ποσοστό κέρδους με μέσο όρο 3%, όταν το καθημερινό κόστος των λειτουργικών εξόδων δεν επιτρέπει πορεία βιωσιμότητας.

Η εκτίμηση του κλάδου είναι ότι μέχρι τέλος καλοκαιριού θα πολλαπλασιαστούν τα λουκέτα λόγω των πολύ χαμηλών ποσοστών κέρδους που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν πάνω από το 50% των περιπτέρων – καπνοπωλείων

Σε επίπεδο Θεσσαλίας σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους περισσότερα από 350 περίπτερα από τα οποία 70 περίπου στο Βόλο.

Οι περιπτερούχοι, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρός τους κ. Κων. Κόγιας, ζητούν να υπάρξει μείωση του συντελεστή φορολόγησης από το 4,5% στο 3% ως 3,5% καθώς και οριστική απαλλαγή της περαίωσης.

Προτείνουν επίσης να υπάρξει καθορισμός κατώτατου ορίου ποσοστού κέρδους που να μην είναι κάτω του 8,2% της αξίας του κάθε πακέτου και καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην σύνταξη αναλογιστικής μελέτης για όλα τα προϊόντα που διαθέτουν προς πώληση τα περίπτερα και τα καπνοπωλεία.

«Αδυνατούμε -να προωθήσουμε προϊόντα που τα ποσοστά κέρδους μας δεν ανταποκρίνονται στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των μελών μας προκειμένου να πάρουμε τις απαραίτητες αποφάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Το περίπτερο – καπνοπωλείο στην Ελλάδα είναι τρόπος ζωής, παράδοση ετών, που ζει και «αναπνέει» μαζί με την τοπική κοινωνία.

Συγχρόνως είναι ο άμισθος φοροεισπράκτορας που καθημερινά αποδίδει το 73,84% της πώλησης των καπνοβιομηχανικών προϊόντων στο κράτος για να καλύπτονται τα λειτουργικά του έξοδα» σημειώνει η Ομοσπονδία του κλάδου.

(Εφημερίδα «Ταχυδρόμος»)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις