ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ένα σχολείο καταρρέει στο Βόλο …

Από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα δεν έγινε η παραμικρή εργασία στο 27ο Δημοτικό

Με το ταβάνι έτοιμο να καταρρεύσει πάνω από τα κεφάλια τους κάνουν καθημερινά τα μαθήματά τους τα 183 παιδάκια του 27ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου από τον Οκτώβριο, όταν και όπως αποκλειστικά είχε δημοσιεύσει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ είχαν πέσει σοβάδες στην είσοδο του κτηρίου, ενώ ρωγμές, υγρασία και νερά στο δάπεδο είναι η εικόνα που αντικρίζει κανείς από τότε και κάθε φορά που βρέχει σε όλες τις αίθουσες του σχολείου, με την κατάσταση να επιδεινώνεται καθημερινά και τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου -αν και η μελέτη αποκατάστασης είναι έτοιμη- να αδρανούν.

Επτά μήνες πέρασαν από την ημέρα που με δύο καρέκλες και κορδέλες η Διευθύντρια του Σχολείου Ιωάννα Λέμα και οι δάσκαλοι απέκλεισαν την είσοδο του κτηρίου εξαιτίας κομματιού σοβά που έπεσε από το ταβάνι ευτυχώς την ώρα που τα παιδιά ήταν στις αίθουσες και όχι στο προαύλιο.

Από τότε μέχρι και σήμερα στο σχολείο δεν έχει γίνει η παραμικρή εργασία και καθημερινά τα προβλήματα στεγανοποίησης διογκώνονται με αποτέλεσμα στις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις μαθητές και δάσκαλοι να χρειάζονται «βάρκες» στις αίθουσες.

Οι ρωγμές βάθυναν περισσότερο και διευρύνθηκαν με αποτέλεσμα να τρέχει όλο και περισσότερο νερό από το ταβάνι και οι δάσκαλοι να βάζουν παντού κουβάδες και να σφουγγαρίζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μη δημιουργούνται λίμνες στο διάδρομο και τις αίθουσες, αλλά και φυσικά για να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα που ελλοχεύουν σε κάθε σημείο για τους μικρούς μαθητές.

Ουσιαστικά το δάπεδο έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη πίστα πατινάζ. Από το ταβάνι πέφτει νερό με αποτέλεσμα παντού να γλιστράει και να έχουν σημειωθεί ατυχήματα τόσο σε δασκάλους όσο και στα παιδιά…

«Την προηγούμενη εβδομάδα το σχολείο πλημμύρισε. Οι δάσκαλοι, εγώ, όλοι μας σταματούσαμε τα μαθήματα για να σφουγγαρίσουμε γιατί το νερό θα έφτανε μέχρι το γόνατο» αναφέρει η κ. Λέμα και προσθέτει πως από την πλευρά τους ότι ήταν να κάνουν το έχουν ήδη κάνει.

«Ενημερώσαμε την Διεύθυνση, απευθυνθήκαμε στο Δήμο. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο πέρα από το να διορθώσουμε τη ζημιά μόνοι μας, που όπως καταλαβαίνετε είναι αδύνατον να γίνει», τονίζει η Διευθύντρια.

Υγρασία υπάρχει σε όλες τις αίθουσες, σε όλους τους τοίχους που επιδεινώνουν τις ρωγμές οι οποίες είναι έτοιμες να ανοίξουν στα δύο τους σοβάδες…

Οι δάσκαλοι τις ημέρες που έχει κακοκαιρία και τα παιδιά δεν μπορούν να προαυλιστούν στα διαλείμματα έχουν τα μάτια τους 14 και είναι συνεχώς πίσω από τα πιτσιρίκια προσπαθώντας να προλάβουν το οποιοδήποτε ατύχημα.

«Μπορεί να γλιστρήσει και να πέσει κάποιο παιδάκι ανά πάσα στιγμή. Μιλάμε για παιδιά δημοτικού που σημαίνει ότι όλη την ώρα παίζουν και τρέχουν. Δεν είναι λύκειο ή γυμνάσιο που τα παιδιά είναι μεγάλα και προσέχουν περισσότερο», αναφέρει η κ. Λέμα και προσθέτει πως δεν είναι λίγες οι φορές που παιδιά και δάσκαλοι έχουν χτυπήσει καθώς η προαναφερόμενη κατάσταση στο σχολείο υφίσταται εδώ και χρόνια και όσο περνάει ο καιρός όλο και χειροτερεύει.

«Το ταβάνι στέκεται με το ζόρι στη θέση του» σημειώνει, ενώ πρέπει να αναφερθεί πως γονείς, δάσκαλοι και Διευθύντρια είναι ανάστατοι και ζητούν άμεσα να δοθούν λύσεις στο πρόβλημα, πριν σημειωθούν ατυχήματα.

Τον Οκτώβριο ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων με δικά του έξοδα προσέλαβε πολιτικό μηχανικό, ο οποίος και προχώρησε σε αυτοψία στο σημείο και ούτε λίγο ούτε πολύ ενημέρωσε τους γονείς πως πλέον είναι καθαρή τύχη το πότε θα πέσει το ταβάνι στο κεφάλι τους!

Σύμφωνα με το μέλος του Συλλόγου Κατερίνα Σουίπα «ο μηχανικός ήταν ξεκάθαρος. Η ταράτσα πάνω είναι κατεστραμμένη, μαζεύει νερό και αν δεν γίνει κάτι άμεσα θα πέσει πάνω στα παιδιά μας» και προσθέτει πως όλοι οι γονείς είναι ανάστατοι. «Υποτίθεται ότι στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο είμαστε σίγουροι για την ασφάλειά τους, αλλά εμάς αντίθετα τρέμει το φυλλοκάρδι μας τι θα συμβεί».

Το σχολείο από τον Οκτώβριο επισκέφτηκε ο προϊστάμενος του Τμήματος Συντηρήσεων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Βόλου Διονύσης Φαλαγγάρης και σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στους γονείς και την Διευθύντρια το πρόβλημα που δημιουργήθηκε οφείλεται στην καταστροφή της υγρομόνωσης που καλύπτει τον αρμό διαστολής της νέας πτέρυγας του σχολείου.

Ειδικότερα λόγω της καταστροφής της υγρομόνωσης στο σημείο αυτό του κτηρίου υπάρχει διαρροή νερών της βροχής, από την ταράτσα του κτηρίου προς το εσωτερικό του. Αυτό έχει σαν συνέπεια τα νερά της βροχής να διαρρέουν στο χώρο της εσωτερικής εισόδου (χώρος χειμερινού διαλείμματος), σε μια αίθουσα που εφάπτεται στον αρμό διαστολής, σε ένα μικρό τμήμα του εσωτερικού διαδρόμου και στο τμήμα του προβόλου (μαρκίζας) στην είσοδο του σχολείου απ’ όπου διέρχεται ο αρμός.

Βέβαια μπορεί το συνεργείο να πήγε στο σχολείο και η Τεχνική Υπηρεσία να ετοίμασε και την σχετική μελέτη, ωστόσο από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει η παραμικρή εργασία με την κ. Λέμα να αναφέρει πως αν η αποκατάσταση των προβλημάτων δεν γίνει μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο, τότε σίγουρα θα έχουν και ακόμη μία δύσκολη σχολική χρονιά.

«Αν δεν γίνει το καλοκαίρι πότε θα γίνει; Το χειμώνα που θα μας λένε ότι θα πρέπει να περιμένουν να στεγνώσει από τις βροχές; Αν δεν γίνει τώρα δεν θα γίνει ποτέ», αναφέρει η Διευθύντρια.

Ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Βόλου Φώτης Λαμπρινίδης για ποιο λόγο καθυστερεί η έναρξη των εργασιών τόνισε πως όλα είναι έτοιμα και το μόνο που εκκρεμεί είναι η δημοπράτηση του έργου κάτι που όπως δεσμεύτηκε θα γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος καλοκαιριού.

«Όλα είναι έτοιμα και μένει η δημοπράτηση», σημείωσε και πρόσθεσε πως «εντός του καλοκαιριού θα ξεκινήσουν οι εργασίες στεγανοποίησης και θα προσπαθήσουμε να έχουμε ολοκληρώσει έως και την έναρξη της σχολικής χρονιάς», ενώ ενημέρωσε πως με την ολοκλήρωση των πανελλαδικών θα μεταφερθεί από το 4ο Λύκειο η νέα λυόμενη αίθουσα στο σχολείο, ενώ ήδη έχει τοποθετηθεί η τσιμεντένια βάση στην αυλή του σχολείου.

(Ρεπορτάζ – Φωτογραφία : Εφημερίδα «Ταχυδρόμος»)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις