ΛΑΡΙΣΑ

«Να εισπράξουν άμεσα ένα ποσό οι πληγέντες παραγωγοί»

Επιστολή σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς έστειλε ο Δήμαρχος Κιλελέρ Ρίζος Κομήτσας

Ακόμα περισσότερο ανεβάζει το θέμα των αποζημιώσεων για τις καλλιέργειες της περιοχής που επλήγησαν από τη θεομηνία της 26ης Μαΐου ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας, ο οποίος σε επιστολή του προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ζητά να αναλάβουν πολιτικές πρωτοβουλίες, ώστε οι πληγέντες παραγωγοί να εισπράξουν άμεσα ένα ποσό που θα καλύπτει το μέχρι σήμερα κόστος παραγωγής τους και να μην εξαναγκαστούν να προβούν σε επανασπορά του βαμβακιού, υπό το φόβο απώλειας της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Μαζί με το κόστος παραγωγής, ο δήμαρχος Κιλελέρ καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς να δεσμευτούν ότι οι πληγέντες αγρότες θα λάβουν προκαταβολικά και ένα μέρος της διαφοράς της προσόδου που είναι δεδομένο ότι θα προκύψει για τις καλλιέργειες τους, εξαιτίας της καταστροφής που υπέστησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (το χαλάζι και τις πλημμύρες).

Ειδικότερα, ο κ. Κομήτσας τονίζει στην επιστολή του προς τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων του ελληνικού Κοινοβουλίου:

«Χιλιάδες αγρότες του Δήμου Κιλελέρ έχουν περιέλθει σε πρωτοφανές αδιέξοδο, καθώς στις 26 Μαΐου 2012 είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται, εξαιτίας των εξαιρετικά ακραίων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν στην περιοχή και ειδικότερα της σφοδρής χαλαζόπτωσης και της πρωτοφανούς, σε ένταση και όγκο νερού, βροχόπτωσης.

Μέσα σε μία, περίπου ώρα, δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι, σιτηρά, ψυχανθή, βιομηχανική τομάτα και άλλες καλλιέργειες παραδόθηκαν στο έλεος της καταστροφικής θεομηνίας, της οποίας ο τόπος μας δεν γνώρισε όμοια κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Μέχρι την εκδήλωση του καταστροφικού φαινομένου οι αγρότες μας είχαν αναλάβει μεγάλο κόστος για την καλλιεργητική φροντίδα των χωραφιών τους και βρίσκονται, πλέον, ενώπιον πρωτοφανούς οικονομικού αδιεξόδου, αφού οι καλλιέργειες αυτές δεν πρόκειται με τη συγκομιδή να τους εξασφαλίσουν ούτε καν ένα υποτυπώδες εισόδημα το οποίο να καλύπτει το κόστος παραγωγής τους. Χιλιάδες καλλιεργητές δηλώνουν, μάλιστα, ότι αν η ελληνική πολιτεία δε μεριμνήσει για την άμεση καταβολή αποζημιώσεων, δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν την καλλιέργεια της γης τους, να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές τους και προς τις τράπεζες.

 

Επειδή η υφιστάμενη Κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή και τα στελέχη της αδυνατούν να αναλάβουν πολιτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της άνευ προηγουμένου κρίσης που βιώνουν οι αγρότες μας και επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε λανθασμένες επιλογές που θα ζημιώσουν ακόμη περισσότερο τους ίδιους τους αγρότες και τον ΕΛΓΑ (όπως λ.χ. η επανασπορά βαμβακοκαλλιεργειών σε απαγορευτικό χρονικό σημείο και με αυξημένο κόστος χωρίς να υπάρχει η αναγκαία ρευστότητα) σας ζητούμε να αναλάβετε πολιτική πρωτοβουλία για την ταχεία και προσαρμοσμένη, στο έκτακτο της συνθήκης, αντιμετώπιση της κρίσης και με στόχο:

-Να υπάρξει άμεση καταβολή ενός ποσού ως αποζημίωση για την κάλυψη του κόστους που ανέλαβαν μέχρι σήμερα οι παραγωγοί για την προετοιμασία, τη σπορά, τη λίπανση και την εν γένει φροντίδα των καλλιεργειών τους, οι οποίες διαπιστωμένα καταστράφηκαν από τη θεομηνία της 26ης Μαΐου και να αποφευχθεί η επανασπορά στο βαμβάκι, που μπορεί να ζημιώσει ακόμη περισσότερο τους αγρότες (θα πρέπει να πληρώσουν μεγάλα ποσά για μία διαδικασία που οι ειδικοί γεωπόνοι πιστοποιούν ότι δεν πρόκειται να έχει παραγωγικό αποτέλεσμα και ότι το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το όποιο όφελος).

-Να υπάρξει προκαταβολή ενός μέρους της διαφοράς της προσόδου που είναι βέβαιο ότι θα προκύψει για τις πληγείσες καλλιέργειες, εξαιτίας της καταστροφής που υπέστησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

-Να εκδοθεί επίσημη απόφαση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που θα αίρει το πλαφόν παραγωγής για τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι, για τις καλλιέργειες που διαπιστωμένα καταστράφηκαν από τη θεομηνία».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις