ΑΡΘΡΑ

Ο λαός πρωταγωνιστής

Οι εξελίξεις στην Ισπανία και οι αναταράξεις που προκάλεσε στο ευρωοικοδόμημα η βύθιση της τέταρτης σε μέγεθος οικονομίας της Ευρωζώνης σε ακόμα μεγαλύτερη κρίση, δείχνει πως όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά για το μέλλον της λυκοσυμμαχίας.

Κάθε τους βήμα να διαχειριστούν ελεγχόμενα την καπιταλιστική κρίση και να επιμερίσουν τη ζημιά, γεννά νέα αδιέξοδα και την ανάγκη για συμβιβασμούς, που γίνονται ολοένα και πιο δύσκολοι.

Μόνη κοινή σταθερά είναι το τσάκισμα του λαού με μέτρα που τον καταδικάζουν στη χρεοκοπία, για να ανακάμψει το κεφάλαιο με «λιτότητα και ανάπτυξη», όπως προκλητικά διακηρύττουν. Η πτώχευση για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες είναι ήδη πραγματικότητα και θα γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όσο βαθαίνει η κρίση.

Από αυτή τη σκοπιά, τα σενάρια για έξοδο μιας ή περισσότερων χωρών από την Ευρωζώνη, με πρώτη στη λίστα την Ελλάδα, κάθε άλλο παρά σαν μπλόφα μπορούν να θεωρηθούν. Η αστική προπαγάνδα βέβαια, τα αξιοποιεί προεκλογικά για να ενισχυθεί ο ευρωμονόδρομος, να πισωγυρίσουν κάτω από την πίεση και τα ψευτοδιλήμματα λαϊκές συνειδήσεις που βρίσκονται σε τροχιά αμφισβήτησης της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Τους επόμενους μήνες, κάτω από το βάρος των κλιμακούμενων αντιθέσεων και ανταγωνισμών, δεν είναι καθόλου απίθανο οι εξελίξεις να ξεδιπλωθούν ραγδαία. Όπως όλα δείχνουν, το κεφάλαιο μέσα και έξω από την Ελλάδα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, έστω και αν παραμένει πιστό στις διακηρύξεις ότι τα στρατηγικά του συμφέροντα ταυτίζονται με την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Το ενδεχόμενο μιας βίαιης χρεοκοπίας θα δημιουργήσει συνθήκες τραγωδίας για το λαό, ο οποίος θα χρειαστεί πραγματικά να εξασφαλίσει με τα χέρια του ακόμα και το ψωμί του. Τι θα έχει απέναντί του; Μια κυβέρνηση της κεντροδεξιάς ή της κεντροαριστεράς, από τις οποίες δεν έχει τίποτα να περιμένει.

Δε θα νοιαστούν για τα δικά του συμφέροντα, θα δώσουν τη μάχη να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας στη νέα κατάσταση. Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους βασικούς λόγους που μια ισχυρή μερίδα της πλουτοκρατίας βλέπει την κυβέρνηση της κεντροαριστεράς σαν καλύτερη λύση για τη διαχείριση της λαϊκής αγανάκτησης, που θα φουντώσει σε ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

Για να τα βγάλει πέρα ο λαός, για να σταθεί στα πόδια του, πρέπει να πάρει μέτρα, να ετοιμάζεται για κάθε πιθανό ενδεχόμενο για μετά τις 18 του Ιούνη. Τι χρειάζεται; Ταξικό κίνημα με γερά ποδάρια, που θα τον βοηθήσει να επιβιώσει τη δύσκολη ώρα, μπαίνοντας μπροστά στο χώρο της δουλειάς και στη γειτονιά. Που θα τον εμπνεύσει να γίνει πρωταγωνιστής, να παλέψει για λύσεις προς όφελός του από τα κάτω.

Με τους εργατοπατέρες στα σωματεία και ταξική συνεργασία, οι εργαζόμενοι θα βρεθούν εντελώς ξεκρέμαστοι και ηττημένοι. Χρειάζεται ισχυρό, πανίσχυρο ΚΚΕ, ψυχή και οργανωτής του αγώνα για να μην πετύχουν να φέρουν τούμπα το λαό. Το ΚΚΕ θα τα δώσει όλα για να αναπτυχθεί η εργατική λαϊκή δράση, να απελευθερωθεί η λαϊκή πρωτοβουλία, να πάρει ο λαός την υπόθεση στα χέρια του.

Τάσος Τσιαπλές, μέλος της Κ.Ε και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις