ΛΑΡΙΣΑ

«Η ΔΗΜΑΡ ορθώνει τον τρίτο πόλο του δημοκρατικού σοσιαλισμού»

Ο Θωμάς Ψύρρας επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος στη Λάρισα

Τις θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, καθώς και το ψηφοδέλτιο του κόμματος στη Λάρισα παρουσίασαν το μεσημέρι της Τετάρτης τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής του κόμματος στην περιοχή.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά το μέλος της Επιτροπής Μαίρη Μπότση, «στις 17 Ιουνίου, καλούμαστε όλοι οι Έλληνες να εκφράσουμε τη γνώμη μας για τα καίρια ζητήματα, που απασχολούν τον τόπο μας, επιλέγοντας εκείνο το κόμμα, το οποίο εγγυάται ότι θα συνεισφέρει με υπευθυνότητα και συνέπεια στην εξεύρεση λύσεων.

Η ΔΗΜ.ΑΡ. έδειξε, πως είναι μια σοβαρή, συνεπής και υπεύθυνη φωνή της Αριστεράς. Προσβλέπει στην ανασύνταξη της χώρας με σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο, με μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό και φορολογικό σύστημα  και με κοινωνική δικαιοσύνη.

Θα σκιαγραφήσω τις θέσεις του προγράμματός μας που αφορούν αυτά τα θέματα.

1. Για το μνημόνιο προτείνουμε σε πρώτη φάση:

-Χρονική επιμήκυνση των δανειακών συμβάσεων για να επιτύχουμε μηδενικό έλλειμμα.

-Άρση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που μείωσε τους κατώτατους μισθούς.

-Επαναφορά του καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων.

-Αξιοποίηση και όχι εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

-Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

-Αντικατάσταση ρυθμίσεων του μνημονίου με ισοδύναμα μέτρα από περικοπές αμυντικών δαπανών, περιστολή της σπατάλης του κράτους, φοροδιαφυγή.

2. Σε δεύτερη φάση, θα διεκδικήσουμε την πλήρη αντικατάσταση του μνημονίου με ένα σύμφωνο νέου τύπου ανάπτυξης που θα στοχεύει στην

-Ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με ταυτόχρονη αναμόρφωση του προγράμματος ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ.

-Ενίσχυση των εξαγωγών.

-Κατάρτιση εθνικού χωροταξικού ( κτηματολόγιο, ζώνες παραγωγής).

-Ενίσχυση και αναβάθμιση του τουρισμού.

-Ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων ( νερά, έδαφος, δάση, ατμόσφαιρα).

-Δημιουργία υποδομών με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

-Αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής (έρευνα, καλλιέργειες, νέοι αγρότες, συνεταιρισμοί). Θα επιδιώξουμε την αυτάρκεια στα βασικά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

-Ανάπτυξη της Θεσσαλίας ως κέντρο παραγωγής, μεταφορών και εμπορίου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη όλων αυτών, θεωρούμε βέβαια ότι η διαχείριση των κονδυλίων θα γίνεται με διαφάνεια, αξιολόγηση και έλεγχο.

3. Σε επίπεδο λειτουργίας του κράτους, πιστεύουμε πως η νέα Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει ως πάγιο εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική, όπως ανέκαθεν η Αριστερά πρέσβευε, για να προκύπτουν κυβερνήσεις συνεργασίας (παρ’ όλο ότι στις τελευταίες εκλογές, όχι από δική μας ευθύνη, αυτό δεν επετεύχθη) και να αποτρέπεται ο δικομματισμός.

Επιδιώκουμε τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, την αξιοκρατία, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την εκμηδένιση της διαφθοράς.

Θεωρούμε πως η τήρηση των νόμων, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για μία ευνομούμενη πολιτεία, κοινωνικά δίκαιη, στην οποία η ασφάλεια του πολίτη στηρίζεται στο κράτος.

Για το μεταναστευτικό πρόβλημα, φρονούμε ότι η αντιμετώπισή του, δεν πρέπει να είναι αποσπασματική και περιστασιακή αλλά μέσα από μία συνολική ευρωπαϊκή πολιτική για την παράνομη μετανάστευση, που θα διακρίνει τους πολιτικούς μετανάστες από τους οικονομικούς.

Τα Άτομα Με Αναπηρίες, οι άπορες οικογένειες, που πολλαπλασιάζονται συνεχώς, οι ολοένα και περισσότεροι άστεγοι, οι άνεργοι αποτελούν σήμερα ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Συνδέουμε άμεσα μέτρα ανακούφισης με την προοπτική ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης με οικονομική δημοκρατία και κοινωνική συνοχή.

-Πάγωμα  των δανειακών υποχρεώσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

-Σίτιση για τους έχοντες ανάγκη.

-Πρόνοια για τους άστεγους.

-Στήριξη μαθητών-παιδιών οικογενειών με μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

-Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.

-Επίδομα ενοικίου σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

-Στήριξη των ΑΜΕΑ.

-Στήριξη οικογενειών, που δεν έχουν κανένα εισόδημα.

-Ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων.

-Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Απέναντι σ’ ένα καινούργιο και επικίνδυνο δίπολο, που πάει να διαμορφωθεί ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜ.ΑΡ. ορθώνει  τον τρίτο πόλο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, αριστερού, ευρωπαϊκού και βαθιά μεταρρυθμιστικού. Ανοίγει το δρόμο του αριστερού ευρωπαϊσμού και της πολιτικής οικολογίας.

Κρίνουμε, ότι η πατρίδα μας δεν πρέπει με κανένα τρόπο να μπει σε νέες εκλογικές περιπέτειες. Θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε  με κάθε τρόπο σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Εάν κληθούμε να συμμετάσχουμε σε κυβέρνηση συνεργασίας (ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου) θα επιδιώξουμε γραπτή προγραμματική συμφωνία που θα περιλαμβάνει την απαγκίστρωση από το μνημόνιο, την παραμονή στην ευρωζώνη και μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό και φορολογικό σύστημα.

Με βάση αυτές τις αρχές, ξεκινάμε την προεκλογική εκστρατεία μας.

Στο ψηφοδέλτιό μας, για το νομό Λάρισας, συμμετέχουν όλοι, όσοι είχαν δώσει τη μάχη και στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Δεδομένου όμως ότι ισχύει η λίστα, η σειρά δεν είναι πλέον αλφαβητική αλλά κατά πλειοψηφική επιτυχία.

Έτσι, ο πρωτεύσας σε σταυρούς Θωμάς Ψύρρας, φιλόλογος-συγγραφέας τίθεται επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Ακολουθούν ο Γιώργος Αποστολίδης, τεχνολόγος γεωπόνος-αγρότης, η Χρυσάνθη Κασσάρου, γεωπόνος, ο Γιώργος Μίγας, δικηγόρος, ο Στέλιος Καραφέριας, καθηγητής-φροντιστής, η Ευγενία Μπουρνόβα, ιστορικός-πανεπιστημιακός, ο Γιάννης Φασούλας, οικονομολόγος, ο Στέλιος Γρηγορίου, οικονομολόγος, ο Κώστας Δεληγιάννης, γεωπόνος, η Εύη Μιχαήλ, αρχιτέκτων και η Αναστασία Δεληγιαννίδου, ιδιωτική υπάλληλος».

Newsroom onlarissa.gr 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις