ΛΑΡΙΣΑ

Σε κλίμα κατάνυξης η αγρυπνία για την άλωση της Πόλης

Με πολλή κατάνυξη και με την συμμετοχή πλήθους Πιστών, τελέστηκε στήν  Ενορία μας, το βράδυ της Δευτέρας 28 Μαΐου, η Ιερά Αγρυπνία εις ανάμνησιν της αποφράδας ημέρας της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως καθώς και το μνημόσυνο για τον τελευταίο Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τους τελευταίους προμάχους της Βασιλεύουσας.

Η Ιερά Αγρυπνία, άρχισε με τον Παρακλητικό Κανόνα των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, κατά την διάρκεια του οποίου αναπέμφθηκαν  δεήσεις για όλους τους μαθητές και σπουδαστές, οι οποίοι αυτήν την περίοδο γράφουν εξετάσεις και συνεχίστηκε με την ακολουθία του Εσπερινού μετ’ αρτοκλασίας, τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία.

Η  όλη αγρυπνία, αποτελούμενη από ψαλμούς και ύμνους προς τιμήν της Παναγίας της Δακρυροοούσης  της Πόλεως, τελέστηκε σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης, ιδιαίτερα κατά την ώρα του Iερού Mνημοσύνου καί   της μνημόνευσης των ηρώων της Βασιλεύουσας.

Μπροστά μας, ξαναζωντάνεψαν για λίγο η δόξα του Βυζαντίου, η λαμπρότητα  της Μεγάλης Εκκλησιάς μας, το απαράμιλλο κάλλος της Πόλης του Γένους, αλλά και η φοβερή καταστροφή, ο όλεθρος και η απώλεια όλου αυτού του μεγαλείου. Ξαναζωντάνεψαν “μνήμες” και γεγονότα, που δεν πρέπει ποτέ και με κανένα τρόπο να λησμονηθούν και να χαθούν.

Μέσα στην ευλογημένη αυτή σύναξη  ενώσαμε όλοι τις προσευχές μας για την συγχώρηση των αμαρτιών του Γένους μας, οι οποίες έγιναν αιτία να ανοίξει τότε  η “σκοτεινή” Κερκόπορτα και για τις οποίες, μέχρι σήμερα η Πόλη και Αγιά Σοφιά  παραμένουν στα χέρια των Τούρκων.

Με αφορμή αυτή την πένθιμη για την Ρωμιοσύνη ημέρα,  ο νους και η καρδιά του καθενός μας, ας “ταξιδέψουν” έστω για λίγο στην Βασιλεύουσα  και ας ευχηθούμε, αν είναι θέλημα Θεού, σύντομα να λειτουργήσουμε ξανά μέσα στην Αγιά Σοφιά!

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις