ΘΕΣΣΑΛΙΑ

5,6 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση του οδικού δικτύου ζητεί η Περιφέρεια

Χρηματοδότηση ύψους 5,6 εκατ. ευρώ για επεμβάσεις με στόχο τη συντήρηση του οδικού δικτύου στη Θεσσαλία ζητεί ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με επιστολή που απέστειλε σήμερα στους Υπουργούς Εσωτερικών, κ. Αντώνιο Μανιτάκη, Υποδομών κ. Σίμο Σιμόπουλο, Ανάπτυξης κ. Ιωάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Κ. Αγοραστός επισημαίνει στην επιστολή του τις ζημιές που προκλήθηκαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας αναφέροντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται η ολική ανακατασκευή μεγάλων τμημάτων του οδικού δικτύου.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Κ. Αγοραστού έχει ως εξής:

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες του φετινού χειμώνα  έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκαν φαινόμενα καταπτώσεων και κατολισθήσεων σε πολλές περιοχές, όπως φαίνεται ειδικότερα στα έγγραφα που επισυνάπτονται. Σε ορισμένες περιπτώσεις η έκταση των προβλημάτων είναι τόσο μεγάλη ώστε απαιτείται η ολική ανακατασκευή μεγάλων τμημάτων του οδικού δικτύου Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα παραπάνω προβλήματα από ιδίους πόρους, καθώς προκύπτει δαπάνη ύψους 5,6 εκατ. ευρώ δεδομένου ότι μέρος των ζημιών εντοπίζεται σε περιοχές δικής σας αρμοδιότητας. Για το λόγο αυτό παρακαλούμε να μεριμνήσετε για τη χορήγηση έκτακτης χρηματοδότησης, προκειμένου να προβούμε άμεσα στην αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί, με στόχο την άρση της επικινδυνότητας του Εθνικού και Επαρχιακού Οδικού Δικτύου της Θεσσαλίας και την ασφαλή και ομαλή κυκλοφορία των πολιτών».

Σας επισημαίνουμε ότι οι αρμοδιότητες μας μετά την παραχώρηση του Εθνικού Οδικού δικτύου κατά το Ν3481/2006 περιορίζονται στη συντήρηση του όπως αυτή ορίζεται από το Ν.3481/2006, και την απόφαση αρ. 2924/48489 /2009 του Γ.Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας ως εξής:

«……..Στην έννοια της «συντήρησης» των οδών περιλαμβάνεται ιδίως

 α) η αποκατάσταση φθορών και βλαβών του οδοστρώματος, της οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης, της φωτεινής σηματοδότησης και του ηλεκτροφωτισμού,

β) η συντήρηση και ο καθαρισμός των μεγάλων και μικρών τεχνικών έργων της οδού και των έργων αποχέτευσης των ομβρίων της οδού,

γ) η συντήρηση και ο καθαρισμός φυτευμένων νησίδων και πρανών,

δ) ο καθαρισμός των ανισόπεδων διαβάσεων και η συντήρηση των αντλιοστασίων τους,

ε) η συντήρηση του εξοπλισμού ασφαλείας της οδού, όπως τα στηθαία ασφαλείας,

στ) η προσαρμογή στην τελική επιφάνεια του οδοστρώματος, τόσο των εσχαρών των φρεατίων υδροσυλλογής, όσο και των καπακιών των φρεατίων επίσκεψης των υποκειμένων δικτύων ομβρίων,

ζ) ο αποχιονισμός και η αντιμετώπιση του παγετού»

Στην επιστολή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας επισυνάπτει τις ακριβής χιλιομετρικές θέσεις και τα σημεία του οδικού δικτύου όπου έχουν παρουσιαστεί τα προβλήματα αυτά, όπως καταγράφηκαν από τις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Επιπρόσθετα για την Π.Ε. Λάρισας αναφέρονται τα εξής:

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες των προηγούμενων μηνών (έντονες χιονοπτώσεις, έντονες βροχοπτώσεις) ενέτειναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εκτεταμένο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας (περίπου 1500χλμ.) καθώς παρατηρήθηκαν φαινόμενα ενεργοποίησης επιπέδων ολίσθησης, φαινόμενα κατολισθήσεων, φαινόμενα καταστροφής οδών από χιονοστιβάδες στο ορεινό οδικό δίκτυο καθώς και πολλές περιπτώσεις είτε υποσκαφής θεμελίων και βάθρων τεχνικών έργων, κυρίως γεφυρών, είτε μερικής καταστροφής αυτών (κατάρρευση πτερυγότοιχων).

Η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα παραπάνω φαινόμενα σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό της είτε μέσω πιστώσεων που αφορούν στις συντηρήσεις οδών είτε μέσω πιστώσεων που αφορούν στην αποκατάσταση οδών από θεομηνίες, και δεν υπάρχει η δυνατότητα επέμβασης σε περιπτώσεις που κρίνονται εξαιρετικά επικίνδυνες και παρουσιάστηκαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Πρωταρχικό μέλημα για την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας σε κάθε περίπτωση παραμένει η άρση της επικινδυνότητας για τους διερχόμενους οδηγούς και τα οχήματα και η ομαλοποίηση της κυκλοφορίας. Για το λόγο αυτό ζητάμε τη χορήγηση πίστωσης 1.000.000,00€ για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας Περιφέρειας Θεσσαλίας που παρουσιάστηκαν και αναμένεται να παρουσιαστούν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις θέσεις όπου παρουσιάστηκαν τα εντονότερα προβλήματα και επισυνάπτουμε το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό. Ευελπιστούμε στη θετική και άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας.

 

1 Παράκαμψη οικισμού Κρανιάς Ολύμπου
2 Παράκαμψη οικισμού Κρανιάς Ολύμπου
3 Επαρχιακή οδός 27 : Π.Ε.Ο. Λάρισας – Κατερίνης προς Κοκκινοπηλό
4 Επαρχιακή οδός 24 : Καταφύγιο Ολύμπου – ΚΕΟΑΧ
5 Επαρχιακή οδός 24 : Καταφύγιο Ολύμπου – ΚΕΟΑΧ
6 Επαρχιακή οδός 8 (Παραλιακός Άξονας): Παράκαμψη Στομίου
7 Επαρχιακή οδός 8 (Παραλιακός Άξονας): Σωτηρίτσα
8 Οικισμός Βερδικούσιας
9 Επαρχιακή οδός 15: Γέφυρα στο Κουτσόχερο
10 Επαρχιακή οδός 41: Γέφυρα στην Ερέτρια
11 Κοινοτική οδός Κ16: Γέφυρα στο Αχίλλλειο
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις