ΛΑΡΙΣΑ

Ζημιές εκατομμυρίων ευρώ σε 220.000 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών

Η μεγαλύτερη καταστροφή των τελευταίων ετών στις αγροτικές καλλιέργειες ήταν αυτή του Σαββάτου στο νομό της Λάρισας (φωτό).

Οι περιοχές που «χτυπήθηκαν» περισσότερο ήταν στους δήμους Κιλελέρ και Λαρισαίων (Ραχούλα, Τερψιθέα, Ελευθεραί, Φιλιππούπολη, Νίκαια, Χάλκη, Πλατύκαμπος μέχρι τη  Μελία).

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ζημιές έχουν υποστεί περισσότερα από 220.000 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών.

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η βιομηχανική ντομάτα όπου η καταστροφή είναι ολοκληρωτική ενώ σχεδόν στην ίδια μοίρα βρίσκονται εκτάσεις με ψυχανθή και σιτηρά, η συγκομιδή των οποίων άρχιζε σε περίπου δέκα ημέρες.

ΠΑΕΙ ΓΙΑ… ΕΠΑΝΑΣΠΟΡΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ!

Μεγάλη ζημιά υπέστησαν και εκτάσεις βαμβακιού όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Λάρισας «έμειναν μόνο τα κοτσάνια».

Ώρες αγωνίας βιώνουν εκατοντάδες βαμβακοπαραγωγοί οι οποίοι έχουν μπροστά τους το δίλλημα της επανασποράς. Βάσει του κανονισμού του ΕΛΓΑ κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει έως τις 10 Ιουνίου. Ωστόσο, το υψηλό κόστος (10 ευρώ το στρέμμα) αλλά και το γεγονός ότι οι όποιες εργασίες θα χρειαστούν, πρέπει να γίνουν μετά από δέκα ημέρες (για να γίνει η απαιτούμενη αποστράγγιση στα πλημμυρισμένα χωράφια), δείχνουν ότι οριακά μπορεί να επιτευχθεί εμπρόθεσμα ο στόχος της επανασποράς.

Η ΩΡΑ ΤΟΥ… ΛΑΒΩΜΕΝΟΥ ΕΛΓΑ

Η βιβλική καταστροφή βρίσκει τους αγρότες εκτεθειμένους και τον ΕΛΓΑ σχεδόν… ανήμπορο να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες τους.

«Είναι ξεκάθαρο πως χρειάζεται πολιτική απόφαση για να αποζημίωση την επανασπορά ο ΕΛΓΑ» σχολίασε στο onlarissa.gr ο κ. Σιδερόπουλος προσθέτοντας ωστόσο με καυστικό τρόπο πως «αυτή τη στιγμή ο ΕΛΓΑ στη σκέψη των παραγωγών είναι κάτι σαν ένα ανέκδοτο με τον Τοτό. Δεν πιστεύουν οι αγρότες πως με αυτό το νόμο και με την παρούσα κατάσταση του ΕΛΓΑ θα γίνει κάτι».

ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου στις πληγείσες περιοχές περιόδευσε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός πλαισιωμένος από αυτοδιοικητικούς και συνεταιριστές, ενώ αύριο Δευτέρα συγκαλεί στις 10.30 το πρωί σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Το βέβαιο είναι πως η κατάσταση απαιτεί συστράτευση του συνόλου του Θεσσαλικού κόσμου για να υπάρξει αποτέλεσμα. Διαφορετικά το πλήγμα στην τοπική οικονομία θα είναι τεράστιο.

Ρεπορτάζ: Απόστολος Ράιδος / φωτό: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις