ΛΑΡΙΣΑ

Τιμήθηκαν οι πεσόντες της Εθνικής Αντίστασης

Εκδήλωση του Δήμου Κιλελέρ στη Νίκαια

Τη μνήμη των πεσόντων πατριωτών κατά τη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης και των εκτελεσθέντων από τα στρατεύματα κατοχής τίμησε το πρωί της Κυριακής 27 Μαΐου ο Δήμος Κιλελέρ με ειδική εκδήλωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στη Νίκαια.

Ειδικότερα, ο Δήμος σε συνεργασία με τις αντιστασιακές οργανώσεις τίμησαν τη μνήμη των πεσόντων Νικαιωτών στο Αλβανικό μέτωπο, κατά τη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης αλλά και των 16 εκτελεσθέντων πατριωτών από τα φασιστικά στρατεύματα κατοχής την άνοιξη του 1943 (κατοίκων Ζαγοράς, Πουρναρίου και Φαρκαδόνας).

Η εκδήλωση περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των τοπικών αρχών ενώ η χορωδία της Μουσικής Σχολής του Δήμου Κιλελέρ υπό τη Δ/νση της κ. Εύης Τσιούκα παρουσίασε επίκαιρα τραγούδια.

Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος του παραρτήματος ΠΟΑΕΑ Νίκαιας, κ. Ιωάννης Χονδρονάσιος, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Τιμάμε σήμερα αυτούς που έγραψαν το Έπος του 40, το Έπος της Εθνικής Αντίστασης 41-44, τους 16 αγωνιστές από την Ζαγορά, το Πουρνάρι και τη Φαρκαδόνα που εκτελέστηκαν από τους Ιταλούς στη Νίκαια. Σε ανθρώπους που με έργα αναδείχτηκαν γενναίοι, με έργα θα πρέπει να είναι και οι τιμές.

Είναι σπουδαίο και ευλογία να κληρονομείς την δόξα και την υπόληψη των πατεράδων, η ευθύνη είναι μεγάλη, μεγάλο είναι και το βάρος της κληρονομιάς. Σε μας είναι με τα έργα και τις συμπεριφορές να δείχνουμε ότι οι πλάτες μας αντέχουν αυτό το βάρος.

Η μνήμη είναι οδηγός ενάντια στην αφομοίωση καταστάσεων, είναι απαραίτητη στον αγώνα για την αποφυγή επανάληψης τραγικών καταστάσεων, για να μην ξαναγνωρίσει η ανθρωπότητα  καταστροφικούς πολέμους, γενοκτονίες, ολοκαυτώματα. Το ιερό χρέος των απογόνων επιτάσσει την  διατήρηση και μετάδοση   της μνήμης  στις επόμενες γενιές.

Ο Ελληνικός λαός με το Έπος του 40 και την Εθνική Αντίσταση απέδειξε ενωμένος ότι είναι αντάξιος των προγόνων του και της ελευθερίας που του εξασφάλισαν. Ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας ότι  θα μιλάμε για τους αγώνες και τις θυσίες σας. Θα έχετε πάντα  μια ξεχωριστή  θέση στην καρδιά μας,  Θα σας θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη».

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο Περ. Σύμβουλος κ. Χρ. Καλομπάτσιος, ο Δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρ. Κομήτσας, ο Αντιδήμαρχος Ζαγοράς Πηλίου Κ. Λάσκος, ο Αντιδήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Αθ. Νεοφώτιστος , ο Αντιδήμαρχος Κιλελέρ κ. Γ. Στατήρης , ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Γ. Σκρίμπας, οι Δημ. Σύμβουλοι κ. κ. Γ. Ακριβούλης, Σ. Νταφόπουλος, Γ. Λαδόπουλος , ο Πρόεδρος της Δ. Κοινότητας Νίκαιας  κ. Γ. Κατσανούλης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πουρναρίου Δ. Τεμπών Αθ. Λανάρας, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος κ. Φ. Κρεβάικας, εκπρόσωπος της 1ης Στρατιάς ο Αντισυνταγματάρχης κ. Β. Βασιλάκος , ο Διοικητής του Α. Τ. Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Αχ. Καλαμπούκας, εκπρόσωποι της ΠΟΑΕΑ Λάρισας και Νίκαιας, συγγενείς πεσόντων κ.α.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις