ΕΛΛΑΔΑ

Βραχεία κεφαλή Ν.Δ. δείχνουν οι νέες δημοσκοπήσεις

Προβάδισμα της ΝΔ δείχνουν τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο.

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται από 1,1 έως 5,7 εκατοστιαίες μονάδες, ενώ, με εξαίρεση την εμφανιζόμενη υποχώρηση της δύναμης του ΚΚΕ, δεν αλλάζει η σειρά κατάταξης των υπόλοιπων κομμάτων και ο συνασπισμός Δράση και Δημιουργία Ξανά βρίσκεται κοντά στο 3%, δηλαδή στο όριο της εισόδου στην επόμενη Βουλή ως το όγδοο κόμμα.

Στη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής» η ΝΔ εμφανίζεται σημαντικά ενισχυμένη, αφού καταγράφει προβάδισμα 5,7 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ προηγείται με 25,8% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει το 20,1%. Τις δυνάμεις του φαίνεται να διατηρεί το ΠΑΣΟΚ, με 13%, ενώ αντιθέτως συμπιέζονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και σε μικρότερο ποσοστό η Δημοκρατική Αριστερά.

Το ΚΚΕ εμφανίζεται τέταρτο κόμμα με 6,3% και ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,4%, η Δημοκρατική Αριστερά με 5,3% και η Χρυσή Αυγή με 5,2%.

Από τα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής στις 6 Μαΐου οι Οικολόγοι Πράσινοι συγκεντρώνουν ένα ποσοστό 2,1%, ενώ ο ΛΑΟΣ υποχωρεί στο 2%. Στο 2,4% καταγράφεται και η συμμαχία της Δράσης με τη Δημιουργία Ξανά.

Από το κλίμα πόλωσης της προεκλογικής περιόδου φαίνεται ότι ενισχύεται ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός σε σύγκριση τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα (40,3% έναντι 29,8%) όσο και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο (35,9% έναντι 32,6%).

Η παραμονή στην Ευρωζώνη κρίνεται απαραίτητη ακόμη και υπό την απαίτηση της τήρησης των μέτρων του μνημονίου: Το 65,2% επιθυμεί «το ευρώ ακόμη και να πρέπει να τηρηθεί το μνημόνιο», ενώ το 24,4% ζητεί «έξοδο από το ευρώ αν δεν καταργηθεί το μνημόνιο». Επίσης, το 43,6% προβλέπει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2012 «θα καταφέρουμε να έχουμε μία σχετικά ομαλή πορεία», ενώ το 28,9% προβλέπει ότι «θα φτάσουμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

Το Πρώτο Θέμα δημοσιεύει δημοσκόπηση της ALCO με τη ΝΔ να συγκεντρώνει το 25,6%, ενώ ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ 22,9%, το ΠΑΣΟΚ 14%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,4%, το ΚΚΕ 5,6%, η Χρυσή Αυγή με 4,6% και η ΔΗΜΑΡ 4,6%.

Προβάδισμα 3 μονάδων για τη ΝΔ δίνει και η δημοσκόπηση της ΜARC που δημοσιεύει το Έθνος της Κυριακής, καθώς συγκεντρώνει το 25,2% έναντι 23,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,6%, η ΔΗΜΑΡ με 5,3%, το ΚΚΕ με 4,5%, η Χρυσή Αυγή με 4,4% και η Δημιουργία Ξανά μαζί με τη Δράση με 3,8%.

«Ντέρμπι» δείχνει η δημοσκόπηση της MRB για τη Real News, καθώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν 23,3% και 22,2% αντίστοιχα. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 13,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7%, η ΔΗΜΑΡ με 5,7%, το ΚΚΕ με 5% και η Χρυσή Αυγή με 4%.

Στην παράσταση νίκης, σύμφωνα με την ίδια εταιρία, η ΝΔ έχει περάσει μπροστά συγκεντρώνοντας το 42,9% από το 33,1% που ήταν την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από το 41,7% έχει πέσει στο 35,8%.

Προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα έχει ο Αντώνης Σαμαράς στο ερώτημα για το ποιος από τους δύο διασφαλίζει καλύτερα την Ελλάδα στην Ευρώπη, καθώς σύμφωνα με την ALCO τον πρόεδρο της ΝΔ επιλέγει το 42% έναντι 24% του κ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με την MARC, το 64,8% των πολιτών εκτιμά πως θα πρέπει να προχωρήσουμε σε σκληρή επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, την ώρα που το 21,1% ζητά την ακύρωση της συμφωνίας και την καταγγελία του Μνημονίου.

Η μεγάλη πλειοψηφία (87,8%), εξάλλου, ζητεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, σύμφωνα με την MRB.

in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις