ΚΟΣΜΟΣ

Τα λιπαρά φαγητά προκαλούν κατάθλιψη

Ευθύνονται για συμπτώματα παρόμοια με αυτά των ναρκωτικών

Έχετε νιώσει ποτέ κατάθλιψη μετά από υπερβολική κατανάλωση λιπαρού φαγητού; Νέα έρευνα φέρνει στο προσκήνιο τη χημική αντίδραση που εκκρίνεται στον ανθρώπινο εγκέφαλό μετά από κατανάλωση λιπαρών φαγητών, και προκαλεί παρόμοια συμπτώματα με αυτά των ναρκωτικών.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται μία ομάδα ερευνητών στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ που ερευνά την δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά την διάρκεια συνεχούς λήψης παχυντικού φαγητού και αναφέρει:

«Πέρα από το γεγονός ότι το παχυντικό φαγητό προκαλεί παχυσαρκία, μπορεί να προκαλέσει και χημικές αντιδράσεις, παρόμοιες με αυτές που προκαλούν τα ναρκωτικά, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε κατάθλιψη, καθώς ο εγκέφαλος «πέφτει» μετά την κατανάλωση.

Για πρώτη φορά αποδεικνύουμε πως η χρόνια διατήρηση διαιτολογίου υψηλού σε λιπαρά, προκαλεί κατάθλιψη».

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε ποντίκια και παρακολούθησαν πώς τα διαφορετικά διαιτολόγια επηρεάζουν την συμπεριφορά των ζώων.

Χρησιμοποίησαν υπάρχουσες τεχνικές για να αποτιμήσουν την σχέση ανάμεσα σε φαγητό και συμπεριφορά και μετέπειτα ανέλυσαν τους εγκεφάλους των ποντικιών για να διαπιστώσουν αν υπήρχαν πραγματικές, υπαρκτές αλλαγές σε αυτούς.

Στα ποντίκια αυτά που έδιναν φαγητό με υψηλότερα λιπαρά, παρατήρησαν περισσότερο άγχος και κατάθλιψη.

Οι επιστήμονες κατέληξαν πως εφόσον τα ποντίκια και οι άνθρωποι διαθέτουν το ίδιο σύστημα ανταμοιβών που βασίζεται στην ντοπαμίνη, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι το παχυντικό φαγητό προκαλεί πραγματικές και σημαντικές αλλαγές στην συμπεριφορά που είναι εμφανείς όταν το φαγητό απομακρύνεται, ή δεν υπάρχει πια.

(iefimerida.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις