ΕΛΛΑΔΑ

Μας στηρίζουν μόνο αν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας

Ξεκάθαρη τοποθέτηση των ηγετών της Ευρώπης στη Σύνοδο Κορυφής

Σαφή προειδοποίηση ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα εφόσον η χώρα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, επανέλαβαν σε όλους τους τόνους οι ηγέτες της Ευρώπης, συντηρητικοί και σοσιαλιστές.

Τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισαν πως οι Ευρωπαίοι θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ αλλά υπό τον όρο ότι η χώρα μας θα τηρήσει τους όρους του προγράμματος.

Στην ίδια γραμμή της απαρέγκλιτης συμμόρφωσης στους όρους της σύμβασης κινήθηκαν και οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ σε δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, κινήθηκαν στην ίδια γραμμή.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στους κόλπους της Ευρώπης είναι η δήλωση του κυρίου Μπαρόζο πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη και πως οι εταίροι της θα βρίσκονται στο πλάι της και θα συνεχίσουν να την υποστηρίζουν «όσο και εκείνη τηρεί τις δεσμεύσεις της»…

Σε κάθε περίπτωση οι δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι έδωσαν στην Ελλάδα ραντεβού τον Ιούνιο και τόνισαν ότι η Ευρώπη περιμένει τα αποτελέσματα των εκλογών προκειμένου να εξετάσουν τότε ξανά τα καυτά ελληνικά «αγκάθια» και κυρίως το θέμα των κονδυλίων για ανάπτυξη και το ευρωομόλογο.

Οι προειδοποιήσεις των ευρωπαίων ήταν σαφείς : ο κύριος Μπαρόζο ανέφερε πως «δεν πρέπει να ξεφεύγουμε από το στόχο με τα υποθετικά σενάρια και τη σπέκουλα περί εξόδου της χώρας από το ευρώ» και τον κύριο Βαν Ρόμπεϊ να υπογραμμίζει πως η Ευρώπη και οι πολιτικοί της ηγέτες «έχουν πλήρη επίγνωση της προσπάθειας των Ελλήνων και η ευρωζώνη με το ΔΝΤ έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους με τη χορήγηση, έως σήμερα, δισεκατομμυρίων ευρώ στη χώρα».

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ προσπάθησε να βάλει φρένο στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και δήλωσε πως δεν γνωρίζει να υπάρχει έκτακτο σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και ζήτησε άμεση κινητοποίηση των διαρθρωτικών πόρων για τη χώρα μας. «Πρέπει να μου έχουν εμπιστοσύνη οι Έλληνες» τόνισε εμφατικά.

Πάντως ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε να δηλώνει πως η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια.

Ο Γάλλος Πρόεδρος έφερε ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα των ευρωομολόγων αλλά απόφαση δεν ελήφθη.

Η κυρία Μέρκελ δήλωσε ευθέως ότι έχει διαφορετικές απόψεις για τα ευρωομόλογα ενώ ο ίδιος ο κύριος Ολάντ περιορίστηκε να τονίσει πως είναι «ανεπαρκή τα επενδυτικά κίνητρα στην Ε.Ε.», ενώ εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι πως «τα ευρωομόλογα χωρίς πραγματική οικονομική και νομισματική σύγκλιση δεν έχουν νόημα».

Aυτό που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι τα αποκαλούμενα «ομόλογα ανάπτυξης» (project bonds) που θα στοχεύουν στην ορθολογικότερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για να προωθήσουν την ανάπτυξη μέσω έργων υποδομών και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Προς τούτο οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν, του Eurogroup, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, θα παρουσιάσουν στους ηγέτες της Ευρωζώνης ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στην προσεχή Σύνοδο του Ιουνίου, σε πέντε εβδομάδες από σήμερα.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις