ΑΡΘΡΑ

Γιατί χτυπάνε το ΚΚΕ;

Άρθρο του μέλους της Κ.Ε του κόμματος Τάσου Τσιαπλέ

Τις δυσκολίες που έχουν οι δυνάμεις του οπορτουνισμού και της σοσιαλδημοκρατίας να τα βρουν μεταξύ τους και να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας, προσπαθούν να τις φορτώσουν στο ΚΚΕ, που με σαφήνεια, προεκλογικά και μετεκλογικά δήλωσε ότι δεν θα πάρει μέρος ή δεν θα στηρίξει μια αστική κυβέρνηση, που όχι μόνο δεν έρχεται σε σύγκρουση με το μεγάλο κεφάλαιο και την Ε.Ε, αλλά θα τα υπηρετεί.

Αυτές οι δυνάμεις που θεωρούν ότι στο τιμόνι της πραγματικής εξουσίας και της οικονομίας θα είναι οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές και κάθε λογής κεφαλαιοκράτες, και δεδομένη η συμμετοχή της χώρας μας στη λυκοσυμμαχία της ιμπεριαλιστικής Ε.Ε, αλλά παριστάνουν τους διαφωνούντες γι’ αυτήν ή την άλλη διαχειριστική πρόταση, χρειάζονται σαφέστατα το ΚΚΕ στο κλαμπ της αστικής διακυβέρνησης για να έχουν άλλοθι, να μπορέσουν να σταθούν, αλλά και να παροπλίσουν το εργατικό λαϊκό κίνημα.

Το ΚΚΕ δεν έπαιξε και δεν θα παίξει σ’ αυτό το παιχνίδι γιατί θα αποτελούσε όχι απλά αναποδογύρισμα του προγράμματός του, αλλά και έγκλημα σε βάρος των ταξικών συμφερόντων της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, αφού θα γινόταν συνένοχο στο τσάκισμα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, ούρα της αστικής πολιτικής

Γι’ αυτό έχει στηθεί ένας δήθεν καυγάς στα τηλεοπτικά κανάλια και μακριά από τα πραγματικά υποκείμενα της ταξικής πάλης, τους εργάτες και τα φτωχομεσαία λαϊκά στρώματα που δίνουν τη μάχη τους καθημερινά στους τόπους δουλειάς και κατοικίας, με απόλυτη αδιαφορία για τις αγωνίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το ποιος θα γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη.

Η χτεσινή μέρα ήταν πράγματι η μέρα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η ηγεσία του περίμενε από καιρό τέτοια μεγαλεία: Να της ανατεθεί η εντολή να σχηματίσει την επόμενη αστική κυβέρνηση. Στα κείμενα, πάντως, εκεί δηλαδή όπου καταγράφεται ανεξίτηλα η θέση καθενός, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να διακηρύσσει ότι «το μνημόνιο τέλειωσε», αλλά παράλληλα ζητά μορατόριουμ για το χρέος. Δηλαδή αναγνωρίζει το χρέος των καπιταλιστών σαν χρέος του λαού και ζητά χρόνο για να πληρωθεί αυτό το χρέος από το λαό.

Η διαφορά του με το ΠΑΣΟΚ είναι πως αυτός μιλά για ένα χρόνο παράταση κι εκείνοι γενικώς για παράταση του χρόνου αποπληρωμής. Ο οπορτουνισμός τους δεν έχει όρια. Χαρακτηρίζουν το ΠΑΣΟΚ κόμμα του μνημονίου, αλλά δηλώνουν πως είναι δεκτός όποιος από το κόμμα του μνημονίου το ψήφισε μεν, δηλώνει όμως ότι είναι λάθος αυτή η πολιτική.

Την ώρα που μιλάνε για κυβέρνηση της αριστεράς για να διαχειριστεί την καπιταλιστική κρίση, επιμένουν να βάζουν στο λογαριασμό το ΚΚΕ που είναι κόμμα που παλεύει για να γίνει η εργατική τάξη ικανή να ανατρέψει τους καπιταλιστές.

Όταν, όμως, τα πράγματα στριμώχνουν, αποκαλύπτουν πως το κύριο που τους ενδιαφέρει σ’ αυτή τη φάση είναι να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ ως αρνητή της μιας ενότητας που συμφέρει το κεφάλαιο και όχι την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα και να κεφαλαιοποιήσουν στις επόμενες εκλογές τη ροή απογοητευμένων του ΠΑΣΟΚ.

Την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να συμμερίζεται και μερίδα της αστικής τάξης με δηλώσεις της. Δηλώνει καθαρά ότι θέλει ισχυρή κυβέρνηση, να ‘χει χρόνο δικό της κι όποια να ‘ναι. Σ’ αυτή τη ρότα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει ήδη τις διαβεβαιώσεις του στην αστική τάξη, ενώ το τμήμα δημοσίων σχέσεων διαρρέει πως η αστική τάξη έχει τρομάξει από την προοπτική μιας κυβέρνησης της αριστεράς.

Πράγματι, τρομαγμένος ο βιομήχανος Μάνεσης απολύει κι άλλους χαλυβουργούς, συμφωνώντας με το συνδικαλιστή του ΣΥΝ στο Βόλο που δήλωσε ότι κακώς απεργούν οι χαλυβουργοί. Τρομαγμένοι οι εργοδότες στην ΕΞΛΑΚΟ-ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, ΣΤΑΦ μειώνουν τους μισθούς των εργατών-εργατριών, επιβάλλουν την εκ’ περιτροπής εργασία στην ΙΝΤΡΑΚΤ και άλλες επιχειρήσεις. Στα Σούπερ-Μάρκετ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ, ΚΑΡΦΟΥΡ, ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ και άλλες εταιρείες επιβάλουν με την τρομοκρατία την υπογραφή ατομικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων για μείωση μισθών των εμποροϋπαλλήλων με βάση την πρόταση του συνδικαλιστή του ΣΥΝ Βασιλόπουλου. Τρομαγμένοι οι εφοπλιστές χειροκροτούν τον Καραγιαννάκη, επίσης συνδικαλιστή του ΣΥΝ, την ώρα που ζητά μείωση μισθών για τους μεταλλεργάτες της Ζώνης.

Τρομαγμένοι οι μέτοχοι της ΔΕΗ αξιώνουν να διακοπεί το ρεύμα στα εργατόσπιτα για να εισπραχτούν οι φόροι που σύμφωνα με τον Στρατούλη του ΣΥΝ είναι απαραίτητοι στην κυβέρνηση της αριστεράς. Τρομαγμένοι οι τραπεζίτες προτείνουν στους υπερχρεωμένους μικρομεσαίους ρυθμίσεις με αυξημένα επιτόκια ώστε οι εθνικοποιημένες από την κυβέρνηση της αριστεράς τράπεζες να έχουν κεφάλαια να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Στο μεταξύ οι εργάτες, οι άνεργοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα υποφέρουν. Αυτούς, μόνο το ΚΚΕ μπορεί να τους στηρίξει στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση, όπως έκανε και πριν τις εκλογές. Στις 15 Μάη, ήδη 3 ταξικές Ομοσπονδίες (Τροφίμων-Ποτών, Τύπου-Χάρτου και Ένδυσης-Κλωστουφαντουργίας-Δέρματος) αποφάσισαν απεργίες για την υπογραφή Κλαδικών Συμβάσεων με αυξήσεις μισθών, ενάντια στην ανεργία και για μέτρα ανακούφισης των ανέργων. Όλα αυτά που με μνημόνιο και χωρίς μνημόνιο εφαρμόζονται με την άμεση βοήθεια των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στα συνδικάτα του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Τάσος Τσιαπλές, μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε επίσης

Close
Close