ΛΑΡΙΣΑ

Εκδήλωση τιμής στη Λάρισα για την ίδρυση της ΕΠΟΝ (φωτό)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής για την ίδρυση της ΕΠΟΝ από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λάρισας, το πρωί της Παρασκευής 23 Φλεβάρη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού Επιμελητήριου Λάρισας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή και ακολούθησαν τραγούδια από τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.

Στην εκδήλωση έκανε χαιρετισμό εκ μέρους της ΚΝΕ ο Αλέξανδρος Κιτσιούλη, μέλος του Σ.Π. Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

Την  κεντρική ομιλία έκανε η Αθανασία Μπακού, γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι: «Η ΕΠΟΝ δεν προέκυψε από παρθενογένεση. Ηταν ο ώριμος καρπός αγώνων και θυσιών. Βασικός φορέας  και αιμοδότης της ΕΠΟΝ ήταν η θρυλική ΟΚΝΕ, η νεολαία του ΚΚΕ. Και είναι αλήθεια πως τη «μαγιά» της ΕΠΟΝ θα τη βρούμε στα ξερονήσια και τις φυλακές της δικτατορίας του Μεταξά, όπου ήταν κλεισμένα μέλη και στελέχη της ΟΚΝΕ.

Η δράση της, οι αγώνες της, το αίμα που έχυσαν οι νεολαίοι ήρωες της έχουν γραφτεί με ανεξίτηλα γράμματα στις σελίδες της Ιστορίας.

Η ΕΠΟΝ έδωσε σε φοβερά δύσκολες συνθήκες τη μάχη ενάντια στον κατακτητή, αλλά και για τα δικαιώματα της νεολαίας στο ψωμί, στη δουλιά, στον πολιτισμό, ενάντια στα ναρκωτικά. Από τις γραμμές της πέρασαν 600.000 νέοι, από τους οποίους ένα μεγάλο ποσοστό εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ. Σε 1300 υπολογίζονται οι ΕΠΟΝ ίτες αντάρτες που έπεσαν στα πεδία των μαχών, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός αυτών που έπεσαν στις διαδηλώσεις των πόλεων, που εκτελέστηκαν, που πέθαναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ως πραγματικά μαχητική πολιτική οργάνωση νεολαίας, η ΕΠΟΝ ήταν ένα μεγάλο  σχολείο που διαπαιδαγώγησε τη νέα γενιά με τις αξίες του αγώνα, της συλλογικότητας, της αυταπάρνησης και της αυτοθυσίας. Μέσα από την αναπτυγμένη αλληλεγγύη της οργανωμένης ζωής, οι ΕΠΟΝίτες γνώρισαν την πραγματική αξία της ζωής.

Οι αγώνες της αποτέλεσαν, αποτελούν και θα αποτελούν μια τεράστια παρακαταθήκη για τη νεολαία. Παρακαταθήκη, που αδυνατεί να σβήσει η άρχουσα τάξη από τη συλλογική μνήμη της νεολαίας κι ας έχουν περάσει τόσα χρόνια από τότε.

Νους καθοδηγητικός και ψυχή του αγώνα αυτού ήταν το Κόμμα της εργατικής τάξης. ΄Ηταν το ΚΚΕ. Σάλπισε από την πρώτη στιγμή τη φωνή της αντίστασης στο ξένο κατακτητή και στους ντόπιους συμμάχους του από την άρχουσα τάξη της Ελλάδας. Μπήκε το ίδιο μπροστά για την οργάνωση της πάλης, για την απελευθέρωση. Με πρωτοβουλία του συγκροτήθηκε το ΕΑΜικό αντιστασιακό κίνημα. Υπήρξε ο βασικός αιμοδότης, η ψυχή του αντικατοχικού  αγώνα».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι:  «Νέοι αντιλαϊκοί νόμοι πλάι στους παλιούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προστίθενται συνεχώς, ακόμα και αυτή την ώρα που μιλάμε για νέα μέτρα  περικοπής συντάξεων, νέες φορολογίες, αλλαγές σε αρνητική κατεύθυνση για τα εργασιακά δικαιώματα, μειώσεις μισθών, αυξήσεις σε φορολογία, νέα φοροληστεία, πλειστηριασμοί και δεν συμμαζεύεται. Και βεβαίως, μετά την Τρίτη «αξιολόγηση» ήδη έχει αρχίσει η ονομαζόμενη τέταρτη «αξιολόγηση» μέχρι τον Ιούλη, μέχρι το καλοκαίρι και θα προστεθούν και εδώ νέοι 82 αντιλαϊκοί νόμοι και προαπαιτούμενα, όπως τα λένε.

Η κυβέρνηση κοροϊδεύει χοντρά με το σύνθημα περί «δίκαιης» ανάπτυξης. Ανάκαμψη κερδών των επιχειρηματικών ομίλων μπορεί βέβαια να υπάρξει. Όμως ανάκαμψη του εισοδήματος των εργαζόμενων, ανάκαμψη πραγματική των λαϊκών δικαιωμάτων, με κυρίαρχα τα μονοπώλια στην εξουσία, με διαχειριστές στην κυβερνητική εξουσία κόμματα όπως οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν πρόκειται  να υπάρξει, το λέμε και το υπογράφουμε στον αιώνα τον άπαντα με όλους αυτούς.

Αποτελεί χρέος και καθήκον μας να αναδείξουμε την προσφορά της ΕΠΟΝ αλλά και του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και αργότερα του ΔΣΕ στη σκληρή, άνιση, αλλά δίκαιη πάλη του, για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί. Ιδιαίτερα σήμερα, που τα διάφορα αστικά επιτελεία προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία από την αρχή και έχουν κάνει επιστήμη τη διαστρέβλωση, τη συκοφαντία, την παραχάραξη της ιστορία.

Συνεχίζουμε να συμβάλλουμε με τον αγώνα μας οι αντιστασιακοί και οι συγγενείς και απόγονοι αντιστασιακών και θυμάτων στον ιδεολογικό και πολιτικό εξοπλισμό των νεότερων γενεών, ώστε να μην επιτρέψουν ποτέ να επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα και η φασιστική πανούκλα, που ξαναβγαίνει στο προσκήνιο, γέννημα-θρέμμα του καπιταλισμού που την αξιοποιεί ενάντια στους λαούς, να μπει οριστικά στο σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας.

Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη τιμή στους νεκρούς του αγώνα που ύψωσαν αγέρωχο ανάστημα μπρος στη κρεμάλα. Χάρη σε αυτή τους την αλύγιστη στάση βρισκόμαστε εμείς εδώ σήμερα για να τους τιμήσουμε, να πάρουμε θάρρος και έμπνευση από τη δική τους ζωή και δράση και να τους υποσχεθούμε  ότι ο αγώνας στον οποίο είχαμε την τιμή να βαδίσουμε μαζί θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη».

Η εκδήλωση έκλεισε με τη χορωδία που τραγούδησε το «Πέσατε θύματα αδέλφια» και τον Εθνικό Ύμνο.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης έγινε το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις