ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας στη Λάρισα μεγάλο στοίχημα και πολιτικά… ρέστα του Καλογιάννη

“Σκεφτείτε: δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ούτε ένα σημαντικό έργο που να αποφασίσθηκε, να δημοπρατήθηκε, να ολοκληρώθηκε από την νυν δημοτική αρχή. Ούτε ένα. Σκεφτείτε, ότι αν δεν είχε επεκταθεί η θητεία των δημοτικών αρχών στα πέντε χρόνια και ήταν 4 χρόνια όπως ήταν παλιά, σε 3 μήνες κλείνουν τετραετία. Θα είχε δηλαδή ολοκληρωθεί η θητεία τους και δεν θα είχε γίνει τίποτα σημαντικό στην πόλη. Ακόμα θα συζητούσαν και θα κουβέντιαζαν για το τι θα κάνουν!”

Με αυτή ακριβώς τη φράση η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Λάρισας Ρένα Καραλαριώτου, έκανε σαφές ένα από τα πλέον σημαντικά αφηγήματα της αντιπολιτευτικής της τακτικής ενόψει των επόμενων δημοτικών εκλογών.

Μία άποψη, που αν ανατρέξει κανείς σε πρόσφατες τοποθετήσεις και των υπολοίπων επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, θα διαπιστώσει πως βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία τους.

“Θέλουμε να εκφράσουμε και όλους τους πολίτες που δικαίως είναι απογοητευμένοι  από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην πόλη, στη, γειτονιά τους και στο σπίτι τους ή και όσων διαψεύστηκαν οι ελπίδες τους ότι η σημερινή δημοτική αρχή θα βελτίωνε την κατάσταση και θα δημιουργούσε προοπτικές ανάπτυξης στο Δήμο μας» έλεγε προ ημερών ο Έκτορας Νασιώκας στην κοπή της βασιλόπιτας της “Ανθρώπινης Πόλης”, ενώ νωρίτερα, ο τέως δήμαρχος Κώστας Τζανακούλης κατηγορούσε τη δημοτική αρχή πως “εγκαινιάζει έργα δικά του και δεν τον καλεί καν στα εγκαίνια…”

Η απάντηση από πλευράς δημοτικής έχει δοθεί επί του ζητήματος πολύ πριν αυτό τεθεί με τόσο σθένος από τους πολιτικούς της αντιπάλους. Ήταν τα λεγόμενα “χαμένα δύο πρώτα χρόνια” λόγω της δυσμενούς πολιτικής κατάστασης στη χώρα, του φόβου της χρεοκοπίας και προπαντός των capital controls που μπήκαν για πρώτη φορά στην καθημερινότητα του Έλληνα.

Από την άλλη βέβαια, άπαντες στο δεύτερο όροφο της Ίωνος Δραγούμη συνομολογούν ότι αν και η παραπάνω θέση αποτελεί “σοβαρό επιχείρημα”, δεν αρκεί για μία επανεκλογή. Οι πολίτες επιζητούν έργα και πάνω σ’ αυτό το εύλογο αίτημα, ο Απόστολος Καλογιάννης έχει καταθέσει με τους συνεργάτες του ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πλάνο, το οποίο εάν ολοκληρωθεί καλώς και αποβεί λειτουργικό, δε χωρά αμφιβολία πως θα αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στη Λάρισα.

Το πλάνο αυτό μπορεί να συμπυκνωθεί σε δύο επιμέρους προσπάθειες: Η πρώτη να αλλάξει άρδην η εικόνα του κέντρου της Λάρισας με επίκεντρο ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο και η δεύτερη να ολοκληρωθούν σημαντικά έργα για τον πολιτισμό, με κορωνίδα φυσικά το Α’ αρχαίο θέατρο.

Σε ότι αφορά το πρώτο σκέλος, η δημοτική αρχή βασιζόμενη στο λεγόμενο “Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας” για το οποίο ο κ. Καλογιάννης επαίρεται πως η Λάρισα είναι από τις πρώτες πόλεις που το απέκτησαν πανελλαδικά, η στόχευση αφορά κυρίως στη δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας που θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τη χρήση του αυτοκινήτου στο κέντρο της πόλης. Έτσι, σε λίγους μήνες θα πρέπει να βγάλουμε από τις επιλογές μας ως οδηγοί, σημαντικούς δρόμους όπως η Βενιζέλου, η Φιλελλήνων και η Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η δημοτική αρχή ορθά θέλει με αυτό τον τρόπο να βάλει μία τάξη στο κυκλοφοριακό χάος, σε συνάρτηση πάντα με το παράλληλο έργο της “επιτήρησης” των πεζοδρόμων μέσω καμερών και τηλεσκοπικών μπαρών στις εισόδους.

Η ένσταση που βάζει σχεδόν στο σύνολό της η αντιπολίτευση είναι εύλογη: Κατά πόσο οι εκπονηθείσες μελέτες θα ανταποκριθούν στα πραγματικά δεδομένα που θα δημιουργήσουν αυτές οι αλλαγές και δε θα προκαλέσουν νέες σοβαρές αρρυθμίες στους δρόμους που θα κληθούν να απορροφήσουν τον συγκοινωνιακό φόρτο. Αυτή ακριβώς η ανησυχία σε συνάρτηση με τη νοοτροπία του Λαρισαίου που δύσκολα θα αλλάξει (τουλάχιστον μέσα στα επόμενα χρόνια), είναι ίσως και ο μεγαλύτερος “φόβος” στο μυαλό του δημάρχου Λαρισαίων, αφού από τη επιτυχή έκβαση ή όχι, αυτών των παρεμβάσεων, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και το πρόσημο του προεκλογικού “ταμείου”.

Στο δεύτερο σκέλος, αυτό του πολιτισμού, το αποτέλεσμα δεν ενέχει το ρίσκο της “αντίδρασης”, αλλά περιλαμβάνει ένα έργο που πολλοί εξήγγειλαν στο παρελθόν, χωρίς όμως να το ολοκληρώσουν επιτυχώς. Ο λόγος φυσικά για το Α’ Αρχαίο Θέατρο για το οποίο ο δήμαρχος κ. Απόστολος Καλογιάννης δεσμεύτηκε πως το καλοκαίρι του 2019 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη παράσταση με 2.500 περίπου θεατές. “Εάν δεν εμπλέκονταν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, δε θα είχαμε καμία ανησυχία για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου της ανάδειξης” σημείωνε με νόημα στο onlarissa.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της δημοτικής αρχής, για να καταδείξει και τον πυρήνα ενός ενδεχόμενου χρονικού “εκτροχιασμού”.

Από την άλλη, το θέατρο του ΟΥΗΛ, φαντάζει το πλέον βατό έργο που κατά τον κ. Καλογιάννη θα έχει ολοκληρωθεί το Πάσχα του 2019, βάζοντας πλέον τη Λάρισα στο κορυφαίο πολιτιστικό επίπεδο στη χώρα.

Με τις παραπάνω σκέψεις γίνεται απολύτως σαφές ότι η διεκδίκηση με αξιώσεις μίας ανανέωσης της θητείας στο δήμο για τη “Συμπαράταξη Λαρισαίων”, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα μπορέσει να φέρει επιτυχώς σε πέρας μία κοσμογονία έργων, σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ετών. Μεγάλο και εξόχως ενδιαφέρον στοίχημα για πολλούς, τόσο στη δημοτική αρχή, όσο και απέναντί της…

Απόστολος Ράιδος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις