ΛΑΡΙΣΑ

Χαρακόπουλος σε Ρουμάνο Υπ. Ευρωπαικών Υποθέσεων: “Τα Σκόπια να εγκαταλείψουν την παραχάραξη της ιστορίας”

«Οι Μακεδόνες από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν Έλληνες. Δεν θα δεχθούμε ποτέ την κατασκευή δήθεν μακεδονικού έθνους, διότι είναι σαν να απεμπολούμε την ίδια μας την ταυτότητα. Πολλώ δε μάλλον, που αν συμβεί, αυτό θα ανοίξει αναμφίβολα τον ασκό του Αιόλου, θα ενδυναμώσει τον ανιστόρητο και επικίνδυνο εθνικισμό στην γείτονα χώρα, ιδιαίτερα με τη συνδρομή εξωτερικών παραγόντων, όπως η Τουρκία, που επενδύει σε μια τέτοια εξέλιξη». Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, απευθυνόμενος προς τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ρουμανίας κ. Victor Negrescu.

Ο κ. Χαρακόπουλος, που ως μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υπόθέσεων της Βουλής συμμετείχε στην συνάντηση με τον Ρουμάνο υπουργό με κύριο θέμα την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στις ευρωπαϊκές δομές, κάλεσε τα Σκόπια «να εγκαταλείψουν τις εμμονές τους στην παραχάραξη της ιστορίας και τον σφετερισμό της ιστορικής μας κληρονομιάς. Ναι, ο δρόμος της Ευρώπης για τα Σκόπια είναι ανοιχτός, και η Ελλάδα θα συνδράμει προς αυτό, εφόσον ισχύουν όλες οι προϋποθέσεις που τίθενται για όλα τα υποψήφια κράτη, αλλά πρώτα θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα του ονόματος, που θα είναι erga omnes, με αλλαγή στο σύνταγμα της χώρας».

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ 

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Αλβανία, για την οποία υπογράμμισε ότι «στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου, ζει ακόμη μια μεγάλη ελληνική μειονότητα η οποία υφίσταται σοβαρές διακρίσεις από το επίσημο αλβανικό κράτος. Κατ’ αρχάς, και με τον νέο νόμο για τις μειονότητες, συνεχίζεται η απαράδεκτη τακτική του καθεστώτος Χότζα, που απαγορεύει στην ουσία το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού στα μέλη της ελληνικής μειονότητας, και τα περιορίζει εντός μειονοτικών ζωνών, που όταν χαράχθηκαν άφησαν εκτός ολόκληρες περιοχές με συμπαγή ελληνική παρουσία από χιλιάδων ετών. Αυτό σημαίνει ότι όπου αλλού, ένας Έλληνας δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι είναι Έλληνας. Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν συνάδει σε καμιά περίπτωση με ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Ούτε συνάδουν οι εκτεταμένες κατεδαφίσεις ακινήτων μελών της ελληνικής μειονότητας στην Χειμάρρα, με αυθαίρετες αποφάσεις, ακόμη και ενάντια στον αλβανικό νόμο, με προφανή στόχο τον εκτοπισμό των Ελλήνων μειονοτικών».

Ο κ. Χαρακόπουλος επεσήμανε στον Ρουμάνο υπουργό ότι «η στρατηγική για τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να κινηθεί επάνω σε στέρεες ράγες, οι οποίες δεν θα αποκλίνουν από τις βασικές ευρωπαϊκές αρχές, ότι δεν θα γίνουν παρεκκλίσεις, ότι δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια ή θα αφήσουμε για αργότερα κάποιες σημαντικές ελλείψεις που παρουσιάζουν τα υπό ένταξη κράτη».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις