ΛΑΡΙΣΑ

Κέλλας: Υποστελεχωμένα σχολεία με απλήρωτους εκπαιδευτικούς

Το θέμα των υποστελεχωμένων σχολείων της ομογένειας αλλά και τα προβλήματα οικονομικής επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι απλήρωτοι εκπαιδευτικοί και οι οικογένειές τους, φέρνει για άλλη μια φορά στη Βουλή, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου.

Την ερώτηση συνυπογράφουν η Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, βουλευτής Επικρατείας κ. Νίκη Κεραμέως και οι αν. Τομεάρχες, Ιωάννης Ανδριανός, βουλευτής Ν. Αργολίδας και Μαρία Αντωνίου, βουλευτής Ν. Καστοριάς.

Στο πλαίσιο κατάθεσης της ερώτησης ο αν. Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, κ. Χρήστος Κέλλας προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Η Κυβέρνηση, με την πολιτική της, οδηγεί στην πλήρη απαξίωση τα σχολεία της διασποράς.

Συγκεκριμένα, ακόμη και σήμερα, στα μέσα της σχολικής χρονιάς, αποδεικνύεται ανίκανη να δώσει λύση στο θέμα της υποστελέχωσης των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού, μετακυλίοντας τις ευθύνες στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Σε ορισμένες μάλιστα ειδικότητες τα κενά υπερβαίνουν το 30% των θέσεων.

Επιπλέον, το Υπουργείο αφενός περιέκοψε τις κατά προτεραιότητα αποσπάσεις εκπαιδευτικών χωρίς επιμίσθιο, αφετέρου καθυστερεί εδώ και μήνες να καταβάλει τις επιπρόσθετες αποδοχές στους αποσπασμένους με ειδικό επιμίσθιο, προκαλώντας προβλήματα οικονομικής επιβίωσης στις οικογένειές τους.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις, η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να ανταποκριθεί στη στοιχειώδη υποχρέωση της Πολιτείας για στήριξη της ομογένειας και για συμβολή, μέσω της εκπαίδευσης, στη διατήρηση της εθνικής και πολιτισμικής  ταυτότητας των ομογενών μαθητών.

Καλούμε  την Κυβέρνηση να σταματήσει να εξάγει στο εξωτερικό την εγχώρια καταστροφική πολιτική της στην Παιδεία και να μεριμνήσει, όπως οφείλει, για την άμεση και πλήρη στελέχωση των σχολείων του εξωτερικού».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Η πρωτοφανής υποβάθμιση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης τα τελευταία τρία χρόνια αποδεικνύεται συνεχώς από τις μόνιμες πλέον καταγγελίες συλλόγων εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών και παροικιακών φορέων της ομογένειας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και του Μονάχου, “παρά το γεγονός ότι μπαίνουμε πλέον στο δεύτερο τετράμηνο(!) το Υπουργείο παρουσιάζεται εντελώς ανήμπορο να διαχειριστεί και να δώσει λύσεις στο χρόνιο πλέον πρόβλημα της στελέχωσης των σχολείων μας με τον απαραίτητο αριθμό εκπαιδευτικών.

Πιο συγκεκριμένα, αξίζει να αναφερθεί ότι παραμένει ακόμα ακάλυπτο το 40% των θέσεων των Φυσικών (ΠΕ04) και το 30% των θέσεων των Μαθηματικών (ΠΕ03)” συνθέτοντας ένα σκηνικό αποδιοργάνωσης και εγκατάλειψης της εκπαίδευσης των ομογενών μας μαθητών.

Μάλιστα, οι σύλλογοι επισημαίνουν ότι, “πως λόγω των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς υπάρχουν τμήματα στα οποία κυριολεκτικά στοιβάζονται μέχρι και 32 μαθητές!

Αν στα παραπάνω προστεθεί και η αναγκαστική περικοπή ωρών, αλλά και η διδασκαλία πολλών μαθημάτων από συναφείς ειδικότητες προκειμένου να καλυφθεί –έστω τυπικά- μέρος του προβλήματος, κατανοεί κανείς το μέγεθος της υποβάθμισης που έχουν υποστεί τα σχολεία μας”.

Και ενώ το Υπουργείο περιέκοψε κατά προτεραιότητα αποσπάσεις εκπαιδευτικών χωρίς επιμίσθιο στο εξωτερικό αποσπώντας εκπαιδευτικούς με το ειδικό επιμίσθιο, εντούτοις, όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί του ελληνικού λυκείου Μονάχου και η ΕΛΜΕ Βαυαρίας, αδυνατεί έως σήμερα να καταβάλλει τις επιπρόσθετες αποδοχές τους, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα οικονομικής επιβίωσης στις οικογένειές τους και κατ΄ επέκταση στην πλήρη στελέχωση των σχολείων της Βαυαρίας τα επόμενα χρόνια.

Κατόπιν των ανωτέρω

ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να καλυφθούν τα κενά στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού;

Προτίθεστε να προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες νομοθετικές ενέργειες αναθεώρησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, δίνοντας τη δυνατότητα κατά προτεραιότητα παράτασης ή νέας απόσπασης των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού πέραν της πενταετίας χωρίς επιμίσθιο;

Προτίθεστε να καταργήσετε την οπισθοδρομική διάταξη απώλειας της οργανικής θέσης για όσους εκπαιδευτικούς αποσπώνται στο εξωτερικό, η οποία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για απόσπαση στο εξωτερικό των εκπαιδευτικών της ημεδαπής;

Προτίθεστε να δώσετε άμεσα εντολή για την καταβολή του ειδικού επιμισθίου στους εκπαιδευτικούς του Ελληνικού Λυκείου Μονάχου και γενικότερα των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στα σχολεία της Γερμανίας, που εκκρεμεί από τις αρχές Οκτωβρίου;

 

 

 

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις