ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

«Προσομοιωτής θανάτου»: Μάθετε πότε και από τι θα πεθάνετε

Σίγουρα έχετε δει στο παρελθόν διάφορες διαδικτυακές εφαρμογές για το “πότε θα πεθάνετε” ή και για το “πώς θα πεθάνετε”, αλλά καμία από αυτές δεν βασιζόταν φυσικά σε χειροπιαστά, επιστημονικά κριτήρια.

Μια μοναδική online εφαρμογή χρησιμοποιεί επιστημονικά στοιχεία και στατιστικές πληροφορίες από τεράστια βάση δεδομένων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), προκειμένου να προσδιορίσει το “πότε” και το “από ποια αιτία” είναι πιο πιθανό να πεθάνετε!

Πρόκειται για την βάση δεδομένων “Underlying Cause of Death “ που ενημερώνεται με ευθύνη του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Παρέχει στοιχεία για τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 1999 και 2014. Οι εγγραφές βασίζονται σε πιστοποιητικά θανάτου, στα οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση να αναγράφεται μια μοναδική και ενιαία αιτία θανάτου.

Το CDC ταξινομεί τα αίτια θανάτου σε 113 υποκατηγορίες, οι οποίες μπαίνουν κάτω από μια “ομπρέλα” 20 γενικών κατηγοριών ασθενειών και εξωτερικών αιτιών θανάτου. Πιο συγκεκριμένα, το CDC χρησιμοποιεί τη Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση των Ασθενειών και Συναφών Προβλημάτων Υγείας (International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems – ICD), όπως αυτή δημοσιεύθηκε από τον ΠΟΥ.

Η προσομοίωση  καλύπτει τις βασικές κατηγορίες ή “κεφάλαια” (chapters), όπως ονομάζονται από το ICD.Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να εισάγετε το φύλο σας, τη φυλή και την ηλικία σας. Κάθε τελεία στον πίνακα που θα δείτε αντιπροσωπεύει μία έκφανση της πορείας της ζωής σας σε προσομοίωση και, όσο περνάει ο χρόνος (στο επάνω δεξιά σημείο του πίνακα) τόσο περισσότερα κομμάτια του πίνακα ολοκληρώνουν την προσομοίωση και φεύγουν. Το κάθε χρώμα αντιστοιχεί σε μια διαφορετική αιτία θανάτου και οι μπάρες στο δεξί μέρος απεικονίζουν την ποσοστιαία πιθανότητα θανάτου από την κάθε γενική κατηγορία αιτίας θανάτου.

Πηγή: iatropedia.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις