ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών στο Μουσικότροπο

Μια ακόμη ξεχωριστή συναυλία θα απολαύσουμε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μουσικότροπο το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018 στις 20:30 στην αίθουσα συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

Προσκεκλημένη αυτή τη φορά, μια νέα συμφωνική ορχήστρα που ξεκίνησε τη διαδρομή της τον Νοέμβριο του 2016, η ΦιλαρμόνιαΟρχήστρα Αθηνών.

Η ορχήστρα έθεσε ως καταστατικό στόχο της να ασχοληθεί συστηματικά με τον καλλιτεχνικό και πνευματικό θησαυρό που αποτελεί την νεοελληνική έντεχνη μουσική δημιουργία.

Ιδρύθηκε με στόχο να εκτελεί, να ηχογραφεί και εν γένει να προβάλλει την πιο αδικημένη ίσως από τις τέχνες, την έντεχνη μουσική που δημιουργήθηκε και καλλιεργήθηκε κατά τον 19ο, τον 20ό και 21ο αιώνα, εντός ή εκτός των ελληνικών συνόρων από Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής συνθέτες. Πρόκειται για ένα σημαντικότατο κλάδο του νεοελληνικού πολιτισμού που μέχρι σήμερα δεν έχει προβληθεί όσο του αξίζει.

Σημαντικό μέρος των έργων που εκτελούνται από την ορχήστρα έχει ανακαλυφθεί και αποκατασταθεί από τη μουσικολογική έρευνα που υλοποιείται με διάφορες μορφές και σε διάφορα επίπεδα στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Πρόεδρος της ορχήστρας είναι ο καθηγητής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης της Νεοελληνικής Μουσικής, κ. Νίκος Μαλιάρας. Την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ορχήστρας ανέλαβε ο διεθνώς καταξιωμένος μαέστρος, και πολύ γνωστός για την έρευνά του στο πεδίο της Νεοελληνικής Μουσικής, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών κ. Βύρων Φιδετζής.

Στις συναυλίες περιλαμβάνεται πάντοτε, τουλάχιστον ένα ελληνικό έργο, όπως και έργα του διεθνούς ρεπερτορίου που, παρόλη την αξία τους είναι ελάχιστα γνωστά στο ελληνικό κοινό.

Στις 9 Απριλίου 2017 ερμήνευσε, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, το Requiem του Δημητρίου Λιάλιου, έργο του 1889, το οποίο παρέμεινε για 130 περίπου χρόνια, ανεκτέλεστο.

Έχει ήδη συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες σολίστ και μαέστρους.
Έχει επίσης ηχογραφήσει τη Συμφωνία σε λα ελάσσονα του Βασίλη Καλαφάτη με τον διεθνούς φήμης Tonmeister,HansKipfer, η οποία ήδη κυκλοφορεί σε δίσκο, ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι ηχογραφήσεις δύο εμβληματικών συμφωνικών έργων του Νίκου Σκαλκώτα και του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, που θα κυκλοφορήσουν σύντομα.

Στη συναυλία του Σαββάτου, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα ελληνικού και ρωσικού ρομαντισμού: το εξαιρετικό κοντσέρτο για άρπα και ορχήστρα του Γκλιέρ, την 3η Σουίτα για ορχήστρα του Τσαϊκόφσκι και την εισαγωγή από την όπερα «Κυρά Φροσύνη» του Παύλου Καρρέρ.

Σολίστ η εξαίρετη Ρωσίδα βιρτουόζος Λίλια Εσίποβα στην άρπα.

Μια ξεχωριστή σολιστική παρουσίαση που δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα όργανο με πλήθος ηχοχρωμάτων.

Εισιτήρια: Κανονικό: 15€ – Μειωμένο: 10€ (Άνεργοι, ΑΜΕΑ, Φοιτητικό).

Προπώληση Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (πλ. Λαού, τηλ. 2410 536886).

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις