ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Την πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας στη Λάρισα εγκαινίασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός (φωτό)

Με την πεποίθηση πως “το 2018 θα είναι η χρονιά της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας” ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης τα εγκαίνια της πρώτης Τοπικής Μονάδας Υγείας στη Λάρισα, στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου.

Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) αποτελούν το νέο φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης για την πρωτοβάθμια φροντίδα και ουσιαστικά θα είναι μικρά “πολυιατρεία” με πληθυσμό ευθύνης 10 με 12 χιλιάδες άτομα, ενώ θα στελεχώνονται από διεπιστημονικές ομάδες έως 12 ατόμων (Γενικοί Γιατροί, Παθολόγοι, Παιδίατροι, Νοσηλευτές, Επισκέπτες Υγείας, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Διοικητικοί).

Οι μονάδες αυτές θα αποτελούν το νέο «κύτταρο» του ΕΣΥ, τις περιφερειακές δομές των Κέντρων Υγείας. Θα έχουν την ευθύνη για την διασφάλιση προσβασιμότητας και συνέχειας της φροντίδας, καθώς και για την παροχή, ασφαλούς, αποτελεσματικής, ολιστικής, και ποιοτικής ανθρωποκεντρικής φροντίδας υγείας.

Οι πολίτες θα είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο μιας ΤοΜΥ και θα έχουν απεριόριστη και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες της σε ένα διευρυμένο ωράριο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Ο εγγεγραμμένος πολίτης αποκτά τον δικό του οικογενειακό γιατρό, ο οποίος λειτουργεί ως σύμβουλος υγείας και τον κατευθύνει στο υπόλοιπο σύστημα υγείας. Εισάγεται ένα σαφές και ευέλικτο σύστημα παραπομπών σε ειδικούς γιατρούς, που βασίζεται στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας και το οποίο εξασφαλίζει ταχύτερη πρόσβαση του εγγεγραμμένου πολίτη στα επόμενα επίπεδα του συστήματος υγείας.

“ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ”

Σε δηλώσεις του πριν τα εγκαίνια, ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για ένα “μεγάλο στοίχημα” και για την κάλυψη “ενός πολύ σημαντικού κενού που είχε το δημόσιο σύστημα υγείας στην ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας στα αστικά κέντρα”.

Συμπλήρωσε δε, πως “αυτό ήταν το μεγάλο κενό στο ΕΣΥ από ιδρύσεώς του. Δεν προσθέτουμε δηλαδή νέες δομές και επιπλέον προσωπικό στο σύστημα υγείας – κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό – είμαστε σε μία φάση που όχι απλώς σταθεροποιούμε τη λειτουργία του συστήματος, αλλά το αναπτύσσουμε κιόλας.

Δεν προσθέτουμε απλά δομές, αλλά προσθέτουμε μία νέα φιλοσοφία και αντίληψη που δε δίνει βάρος μόνο στη θεραπεία, την περίθαλψη και στη φροντίδα των χρονίως πασχόντων, αλλά δίνει έμφαση στην πρόληψη της ασθένειας, στην αγωγή υγείας του πληθυσμού, στην βελτίωση συνολικά των δεικτών υγείας των πολιτών της χώρας μας”.

Σε ότι αφορά το ιατρικό προσωπικό, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι “το 80% των γιατρών είναι κάτω των 40 ετών που νομίζω με μεράκι, όρεξη, καλή κατάρτιση και τη σωστή καθοδήγηση θα έχουμε μία πάρα πολύ βελτιωμένη εικόνα συνολικά για το σύστημα υγείας”. Μίλησε παράλληλα για μία “σιοπρεπή μισθολογική και επαγγελματική προοπτική” των γιατρών μέσα από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας.

Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε πως χθες βγήκε η προκήρυξη του ΕΟΠΥΥ για τη σύμβαση των συμβεβλημένων οικογενειακών γιατρών, κάνοντας λόγο για μία “σημαντική εξέλιξη”.

Ο κ. Ξανθός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το προσωπικό της πρώτης σε λειτουργία ΤοΜΥ, αλλά και πολίτες, ενώ αντίστοιχα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα και στο Βόλο. Στα εγκαίνια το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας κ. Νίκος Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο αναπληρωτής γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Σταμάτης Βαρδαρός, ο πρόεδρος της 5ης ΔΥΠΕ Θεσσαλίας κ. Νέστορας Αντωνίου και ο διοικητής των νοσοκομείων της πόλης κ. Απόστολος Νάνος.

Ρεπορτάζ: Μενέλαος Κατσαμπέλας / Φωτό: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις