ΑΡΘΡΑ

Πέφτει η Κυβέρνηση; Πέφτει.

Σκοπιανό λοιπόν, ένα θέμα που θα μας απασχολήσει όσο λίγοι φαντάζονται την χρονιά που έρχεται. Ένα θέμα που όπως σε τόσα άλλα της εξωτερικής μας πολιτικής υπήρξαμε ανάδελφοι, ριψάσπιδες και επιπόλαιοι. Το θέμα ανακινείται γιατί οι Αμερικανοί θέλουν την ΦΥΡΟΜ στο ΝΑΤΟ και πρέπει να αρθεί το ελληνικό βέτο, αν όχι με μια διεθνιστική κυβέρνηση, με ποια ;

Η κυβέρνηση έχει φάει γκολ από τα αποδυτήρια καθώς πάει στη διαπραγμάτευση με τρεις γραμμές. Πρώτον, η επίσημη γραμμή του υπουργείου Εξωτερικών (http://www.mfa.gr/to-zitima-tou-onomatos-tis-pgdm/) που λέει ότι ζητάμε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δεύτερον, ο κ. Καμμένος που λέει ότι δεν θα δεχθεί τον όρο Μακεδονία ή παράγωγο του. Τρίτον, οι παλιοί καλοί μαθητές της Αριστεράς κ.κ Γαβρόγλου και Τσακαλώτος που θεωρούν ότι το συνταγματικό όνομα είναι μια χαρά. Η αλήθεια είναι ότι πάντα η Αριστερά ήταν υπέρ μιας ανεξάρτητης Μακεδονίας. Ο μοναδικός διαφωνών, ο Γ.Γ.  του ΚΚΕ Κώστας Γεωργιάδης απαλλάχτηκε των καθηκόντων του άμεσα το 1924. Το 1963, ο κατά τα άλλα συμπαθής Μανώλης Γλέζος ζήτησε και αυτός την διακήρυξη μιας ανεξάρτητης Μακεδονίας. Η Μακεδονία ως ανεξάρτητο κράτος κόσμησε πολλά εξώφυλλα του Ριζοσπάστη στο παρελθόν.  Αυτά για να μην απορεί κάποιος με την στάση των ανθρώπων του Σύριζα, οι οποίοι γαλουχήθηκαν με συγκεκριμένες αρχές.

Διπλωματικά πάσχουμε καθώς ο αντίπαλος ξέρει ότι δεν έχουμε ενιαία γραμμή. Επίσης, δείχνουμε  ότι είμαστε άσχετοι. Ο κ. Τσίπρας παρακαλεί τον κ. Ζάεφ να μην θεωρεί τους Σκοπιανούς μοναδικούς απόγονους του Μ. Αλεξάνδρου. Φαίνεται ότι εκτός από τα Αγγλικά, έκανε κοπάνα και στην Iστορία. Δεν ήξερε ότι οι Σλάβοι κατέβηκαν στην περιοχή τον 7ο αιώνα; Δεν του το θύμισε η παραδοχή του Κ. Γkλιγκοροφ;o σύμβουλός του κ. Καρανίκας ; OΠρόεδρος των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, που είναι πολύ πιο διπλωμάτης και διαθέτει πολύ πιο ορθή  πολιτική σκέψη από τον προκάτοχο του τον Γκρουέφσκι, βγήκε στον TELMA ,τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό και είπε ότι μπορεί και να έχει δίκαιο ο καημένος. Αυτογκόλ.

Πρέπει να επικεντρωθούμε σε τρεις πυλώνες:

Ο αλυτρωτισμός των Σκοπιανών μπορεί τώρα να βρίσκεται σε ύφεση αλλά αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα και εξωτερική πολιτική πρέπει να κάνουμε επιτέλους με ορίζοντα  αιώνων και όχι λίγων ετών. Η ιστορία, μπορεί πλέον τα Σκόπια να μην είναι Μακεδονική Ντισνευλαντ με διαγωνισμό κακογουστιάς αλλά η ιστορία πρέπει να ξαναγραφεί σωστά στη γείτονα χώρα και τα «μακεδονικά» κειμήλια να καταστραφούν. Η ονομασία μπορεί να θεωρείται ένα χαμένο θέμα στην Ελληνική διπλωματία αλλά πρέπει να περιμένουμε, αυτοί βιάζονται, όχι εμείς. Όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έλεγε ότι σε δέκα χρόνια κανείς δεν θα θυμάται τίποτα, δεν έκανε λάθος όπως μερικοί υποστηρίζουν. Απλά είχε στο μυαλό του πολιτικές ήπιας ισχύος όπως οικονομική και πολιτιστική διπλωματία που ουσιαστικά  θα αφομοίωνε το κρατίδιο. Αυτό παραμένει επίκαιρο και θα πρέπει να μας απασχολήσει την επόμενη μέρα.

Η στάση του κ. Καμμένου δείχνει να προβληματίζει την κυβέρνηση καθώς είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για αυτόν να πηδήξει από το καράβι, όχι ότι έχει ηθικές αναστολές. Ποτέ δεν τήρησε τις κόκκινες γραμμές του. Ο κ. Κοτζιάς καταφεύγει στην αντιπολίτευση η οποία όμως δεν θα  χορέψει στον ρυθμό των Συριζανέλ. Η κυβέρνηση πρέπει να έχει ενιαία γραμμή, αν δεν έχει να  παραιτηθεί και να αναλάβει την διαπραγμάτευση η αυριανή κυβέρνηση της ΝΔ.

Του Ηρακλή Γερογιώκα, Προέδρου ΔΗΜΤΟ ΝΔ Λάρισας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις