ΚΟΣΜΟΣ

Bitcoin: Φλερτάρει τα 20.000$ το «αόρατο» κρυπτο-νόμισμα

Για κάποιο λόγο το “τραινάκι” του Bitcoin συνεχίζει την ανοδική του πορεία, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται πότε θα βρεθεί στα υψηλότερα του για να ξεκινήσει η ανεξέλεγκτη πτώση του- και κάποιους άλλους να διερωτώνται αν η αξία του εκτοξευτεί και άλλο, σε δυσθεώρητα ύψη.

Το Σάββατο για ένα μικρό διάστημα το Bitcoin ξεπέρασε τα 19.700 δολάρια, κάτι το αξιοσημείωτο για ένα κρυπτονόμισμα που ακριβώς πριν ένα χρόνο διαπραγματευόταν κάτω από τα 1.000 δολάρια και πριν έναν περίπου μήνα η τιμή του ήταν λίγο κάτω από τα 8.000 δολάρια. Μάλιστα, το τελευταίο επταήμερο η τιμή του Bitcoin ανέβηκε σχεδόν κατά 35%.

Βέβαια όλο αυτό το διάστημα γίνεται λόγος για τη “φούσκα” του Bitcoin, που σύντομα αναμένεται ότι θα σκάσει. Και όσο η τιμή του πλησιάζει το ψυχολογικό όριο των 20.000 δολαρίων το ερώτημα αν αυτό είναι το ταβάνι του, επανέρχεται δριμύτερο.

Το Bitcoin είναι διαβόητο για τη μεταβλητότητα του. Όμως αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, είναι το γεγονός ότι αρκετές φορές στο παρελθόν η αξία του κατέρρευσε, σε μια εποχή που δεν ήταν στραμμένη επάνω του η προσοχή του κόσμου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή οικονομικών Δρ Daniele Bianchi στο Warwick Business School, αυτές οι καταρρεύσεις ήταν αποτέλεσμα διαφόρων περιστατικών: χάκιν, επεμβάσεις ρυθμιστικών αρχών, τεχνολογικών αναβαθμίσεων και ανταγωνισμού από άλλα κρυπτονομίσματα.

Όσοι παρακολουθούν τα blockchain σίγουρα θα θυμούνται το “δράμα” που δημιουργήθηκε με το χακάρισμα του διαδικτυακού ανταλλακτηρίου Mt. Gox, το οποίο τελικά σταμάτησε τη λειτουργία του μερικά χρόνια αργότερα. Τόσο όταν εισέβαλαν οι χάκερ, όσο και όταν έκλεισε το Mt. Gox, η τιμή του Bitcoin κατέρρευσε. Επίσης, δύο φορές οι επεμβάσεις των ρυθμιστικών αρχών της Κίνας είχαν ως αποτέλεσμα τις αντίστοιχες “βουτιές” στην τιμή του κρυπτονομίσματος. Αλλά και  μια πρόσφατη (αποτυχημένη) τεχνολογική αναβάθμιση, οδήγησε την τιμή του Bitcoin πτωτικά, αν και για σύντομο χρονικό διάστημα.

“Όλα αυτά λένε μια πολύ απλή ιστορία: Τα ρίσκα για το Bitcoin ξεκινούν από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η εμπλοκή ρυθμιστικών αρχών ή παραβιάσεις ασφαλείας η οποίες πλήττουν όλη την αξιοπιστία του κρυπτονομίσματος”, αναφέρει ο Bianchi.

Επίσης, ο Bianchi  θεωρεί ότι τα ανταγωνιστικά κρυπτονομίσματα, όπως για παράδειγμα το Bitcoin Cash, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο Bitcoin.

“Η φύση του Bitcoin το καθιστά πολύ τρωτό έναντι του ανταγωνισμού, παρά το γεγονός ότι έχει το πλεονέκτημα να είναι το πρωτοπόρο του είδους του και η απόσταση που το χωρίζει από τους ανταγωνιστές του είναι τεράστια”, αναφέρει ο Bianchi.

Η πρόσφατη παρουσίαση παραγώγων του Bitcoin- που επίσης δημιουργούν νέα σενάρια για μελλοντικά προβλήματα- σύμφωνα με τον Bianchi, “αναπόφευκτα θα προκαλέσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς των ρυθμιστικών αρχών, όμως θα τραβήξει και το ενδιαφέρον εξειδικευμένων επενδυτών”.

Οπότε τι σημαίνουν όλα αυτά στην συζήτηση περί “φούσκας” του Bitcoin;

Ενώ ο Bianchi δίνει μεγάλη σημασία στα εξωγενή ρίσκα, θεωρεί ότι ο ενθουσιασμός που επικρατεί σήμερα για το Bitcoin δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της κερδοσκοπίας γύρω από το κρυπτονόμισμα, αλλά προέρχεται και από κάτι που το αποκαλεί “επιταχυνόμενος επαγγελματισμός στο εμπόριο κρυπτονομισμάτων”.

Εν κατακλείδι: Ούτε ο Bianchi ούτε κανείς θα μπορούσε να δώσει επενδυτικές συμβουλές. Στο παρελθόν η τιμή του Bitcoin υποχώρησε από απρόβλεπτα γεγονότα, όμως η ολοένα και μεγαλύτερη αποδοχή των κρυπτονομισμάτων οδήγησαν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα.

Όμως καλό θα ήταν οι επενδυτές να είναι σε εγρήγορση για αυτά τα απρόβλεπτα γεγονότα, τα οποία σε τελική ανάλυση, πάντα κάνουν την εμφάνιση τους.

Πηγή: forbes, capital.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις