ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Δίκτυα αποχέτευσης και Βιολογικός καθαρισμός για Πατητήρι και Βότσι Αλοννήσου

Δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικό καθαρισμό αποκτούν το Πατητήρι και το Βότση Αλοννήσου καθώς με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2014-2020 το έργο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΠΑΤΗΤΗΡΙΟΥ-ΒΟΤΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ, προϋπολογισμού 12.259.671 €.

Με την υλοποίηση του, επιτυγχάνεται η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής:

«Υλοποιούμε ένα έργο ουσίας, ένα έργο ανθρώπινο για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Το έργο αυτό ήρθε μετά από συνεργασία με τον Δήμαρχο Πέτρο Βαφίνη και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλοννήσου, αλλά και μέσα από τη στρατηγική της Περιφέρειας Θεσσαλίας το 2014. Το έργο λύνει μια σειρά από προβλήματα στο νησί και δημιουργεί προϋποθέσεις για την καλύτερη λειτουργία των επιχειρήσεων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Με το έργο αυτό εκπληρώνουμε την υποχρέωση, που προκύπτει μέσα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, να διαθέτει η Θεσσαλία δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικούς καθαρισμούς σε κοινότητες πάνω από 2000 κατοίκους. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εξασφαλίσαμε έγκαιρα τους πόρους για τη χρηματοδότηση των έργων στους οικισμούς που δεν διέθεταν μέχρι σήμερα τις απαραίτητες υποδομές, με το σύνολο του προϋπολογισμού να φτάνει τα 111 εκατ. ευρώ. Με τα έργα αυτά δημιουργούμε και στηρίζουμε θέσεις εργασίας και ενισχύουμε την πραγματική τοπική οικονομία».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης δήλωσε: «Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα που εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Θεσσαλίας. Είναι ένα έργο απόλυτα αναγκαίο για την Αλόννησο που έρχεται μετά από προσπάθεια πολλών ετών για να λύσει υπαρκτά προβλήματα στο νησί. Τα οφέλη από την κατασκευή του είναι τεράστια, τόσο για το περιβάλλον όσο και για τις επιχειρήσεις και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η καλή συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας έχει φέρει όλα αυτά τα χρόνια σημαντικά έργα στο νησί μας. Ευχαριστώ τον Κώστα Αγοραστό για τη συμβολή του και την ένταξη ακόμα ενός μεγάλου έργου».

Το έργο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΠΑΤΗΤΗΡΙΟΥ-ΒΟΤΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ» περιλαμβάνει την κατασκευή ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των αστικών λυμάτων των οικισμών Πατητήρι-Βότση του Δήμου Αλοννήσου καθώς σήμερα δεν υφίσταται καμία σχετική υποδομή και συγκεκριμένα την κατασκευή του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης του ενιαίου οικιστικού συνόλου Πατητήρι-Βότση, του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού προς την ΕΕΛ και της ΕΕΛ.

Συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), Άξονας Προτεραιότητας 14 «Διατήρηση και προστασία του Περιβάλλοντος – Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων» με πόρους του Ταμείου Συνοχής.

Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε θετικά η αξιολόγηση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας 2 έργων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της Πρόσκλησης με τίτλο «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ Γ΄ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ (πληθυσμός 2.000-15.000 ι.π.) Περιφέρειας Θεσσαλίας σύμφωνα με την οδηγία 91/271/ΕΟΚ. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός για συγχρηματοδότηση είναι 9.718.725,92 ευρώ με δικαιούχο τον Δήμο Αλοννήσου.

Οι οικισμοί των προαναφερόμενων έργων περιλαμβάνονται στον ισχύοντα Πίνακα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων (ΕΓΥ) με τους οικισμούς Γ’ προτεραιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ για την επεξεργασία αστικών λυμάτων, που προσδιορίζει και τις υποχρεώσεις της χώρας όσον αφορά τη συμμόρφωση με την εν λόγω Οδηγία (κάλυψη συνόλου οικισμών με πληθυσμό άνω των 2.000 ισοδύναμων κατοίκων με Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων και δίκτυο αποχέτευσης).

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις