ΛΑΡΙΣΑ

Κέλλας: Δώστε λύση με τα χειρουργεία στο Πανεπιστημιακό

Το θέμα της ακύρωσης χειρουργείων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, λόγω μετακίνησης αναισθησιολόγων σε άλλα νοσοκομεία, φέρνει στη Βουλή, με ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός μετά από επικοινωνία με Ιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, αλλά και δημοσίευμα της εφημερίδας “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στην οποία υπάρχει ανακοίνωση – καταγγελία των Συλλόγων Μελών ΔΕΠ και Ιατρών του ΕΣΥ προς την Διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας του ΠΠΓΝΛ, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εξομαλυνθεί η οριακή κατάσταση που επικρατεί στο ΠΠΓΝΛ και να αποκατασταθεί η λειτουργία των χειρουργείων.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:

Κύριε Υπουργέ

Μετά από επικοινωνία μου με Ιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, αλλά και δημοσίευμα της εφημερίδας “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” της πόλης, στην οποία υπάρχει ανακοίνωση – καταγγελία των Συλλόγων Μελών ΔΕΠ και Ιατρών του ΕΣΥ προς την Διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας του ΠΠΓΝΛ, ενημερώθηκα ότι ακυρώνονται χειρουργεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης, λόγω της μετακίνησης αναισθησιολόγων σε άλλα Νοσοκομεία.

Στην κοινή επιστολή των δυο Συλλόγων, αναφέρεται πως η 5η ΥΠΕ έχει γίνει αποδέκτης αλλεπάλληλων οχλήσεων, “ότι στις κλινικές του ΠΠΓΝΛ έρχονται περιστατικά από τα περιφερειακά Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που δεν χρήζουν πάντα Τριτοβάθμιας Περίθαλψης, στο φόρτο εργασίας, μάλιστα, ήρθε να προστεθεί και η αδικαιολόγητη και αιφνίδια απόφαση της 5ης ΥΠΕ για μεταφορά Ιατρικού προσωπικού από το ΠΠΓΝΛ σε Περιφερειακά Νοσοκομεία για την κάλυψη πάγιων αναγκών, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των ήδη υποστελεχωμένων τμημάτων και δη της Πανεπιστημιακής Αναισθησιολογικής Κλινικής”.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, “μετακινήθηκαν αιφνιδίως και επικουρικοί Ιατροί της παραπάνω κλινικής που παραμένουν απλήρωτοι από τον Οκτώβριο και ενώ η πρόσληψη και η ανανέωση των συμβάσεών τους έγινε για κάλυψη πάγιων αναγκών της ήδη αποδυναμωμένης κλινικής”.

Η εν λόγω απόφαση έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση Ιατρείου Πόνου – όπου προσέρχονται ογκολογικοί ασθενείς τελικού σταδίου και διενεργούνται χειρουργικές επεμβάσεις από μοναδικές ειδικότητες σε όλη την ΥΠΕ – , καθώς και την ακύρωση προγραμματισμένων περιστατικών που έφερε το κλείσιμο μιας αίθουσας.

Επειδή σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τις ανακοινώσεις της 5ης ΥΠΕ το ΠΠΓΝΛ παρέχει Τριτοβάθμια περίθαλψη για τον πληθυσμό της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδος.

Επειδή η αιμορραγία του ΠΠΓΝΛ θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες ενός Περιφερειακού Νοσοκομείου, ωστόσο δημιουργεί ανίατες καταστάσεις στο μεγαλύτερο Νοσηλευτικό Ίδρυμα της Κεντρικής Ελλάδος, – στο οποίο μάλιστα το 50% των διεξαγόμενων χειρουργείων αφορούν περιστατικά από Περιφερειακά Νοσοκομεία -, με την εξάντληση Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού να έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να εξομαλυνθεί η οριακή κατάσταση που επικρατεί στο ΠΠΓΝΛ και να αποκατασταθεί η λειτουργία των χειρουργείων;

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις