ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έργο του Κ. Μαλέα από τη Συλλογή Κατσίγρα στο Χώρο Τέχνης «STOart-ΚΟΡΑΗ»

Το έργο του Κωνσταντίνου Μαλέα «Σχέδιο 2 (Νεράιδα)» από τη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα «ταξιδεύει» και περιλαμβάνεται στην έκθεση «Ο Άγνωστος Κωνσταντίνος Μαλέας – Έργα περιόδου 1901-1910», η οποία εγκαινιάζεται την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου στο Χώρο Τέχνης «STOart-ΚΟΡΑΗ» της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Αθήνα.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα έκθεση σχετικά με το πρώιμο έργο του Μαλέα, όπου: «ανακαλύπτει κανείς τους προβληματισμούς, τις επιρροές και εν γένει τα στάδια από τα οποία πέρασε ο δημιουργός ώσπου να κατακτήσει το προσωπικό του ύφος. Πρόκειται για έργο υψηλής ποιότητας, άγνωστο στο ευρύ κοινό με ύφος που απέχει από αυτό που θα τον χαρακτηρίσει αργότερα, αλλά που φανερώνει από την αρχή την αξία του ως καλλιτέχνη», όπως σημειώνουν οι διοργανωτές.

Ο Κωνσταντίνος Μαλέας συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της Νεοελληνικής Τέχνης. Θεωρείται ότι από κοινού με τον Παρθένη έθεσαν τις βάσεις της ανανέωσης της ελληνικής τέχνης, αμφισβητώντας τον ακαδημαϊκό ρεαλισμό της προηγούμενης γενιάς.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1879. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο της Κωνσταντινούπολης. Το 1901 πήγε στο Παρίσι, όπου σπούδασε ζωγραφική έως το 1907 στη Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών. Επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη και ταξιδεύει ζωγραφίζοντας. Το 1917 πηγαίνει στην Αθήνα, όπου διορίστηκε διευθυντής του Μουσείου Λαϊκών Χειροτεχνημάτων. Ως αναγνώριση του έργου του έλαβε το 1923 το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών. Πέθανε το 1928 στην Αθήνα.

Στη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα ανήκουν 18 έργα του Κωνσταντίνου Μαλέα. Το εξπρεσιονιστικό και συμβολιστικό έργο του «Σχέδιο 2 (Νεράιδα)» καμωμένο με σινική μελάνη σε χαρτί, απεικονίζει μια ψηλή γυναικεία μορφή με τα χέρια της ανοιχτά, ώστε το σώμα της να δημιουργεί το γράμμα «ψ». Αριστερά και δεξιά της βρίσκονται καρφωμένα στο έδαφος δύο προσωπεία. Στα αριστερά και σε πρώτο πλάνο βρίσκεται αυτό που χαμογελάει χαιρέκακα, ενώ στα δεξιά πιο πίσω από τη μορφή, το προσωπείο έχει έκφραση πόνου.

Τα δέντρα που βρίσκονται πίσω από τη μορφή ακολουθούν στο σχήμα τους της στάση της γυναίκας. Η εικόνα θυμίζει την αρχαιότητα και τα εδώλια σχήματος «ψ». Τη σχέση με το παρελθόν ενισχύουν και τα δύο προσωπεία.

Η έκθεση «Ο Άγνωστος Κωνσταντίνος Μαλέας – Έργα περιόδου 1901-1910 στο Χώρο Τέχνης «STOart-ΚΟΡΑΗ» θα διαρκέσει έως τις 18 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις