ΛΑΡΙΣΑ

Αποχέτευση και Βιολογικό καθαρισμό αποκτά η Νίκαια

Οριστικό τέλος στο πρόβλημα διάθεσης των αστικών λυμάτων της Νίκαιας δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού εντάσσονται στο ΕΣΠΑ 2014-2020 τα «Έργα Αποχέτευσης Ακαθάρτων και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Νίκαιας Δήμου Κιλελέρ» προϋπολογισμού 9.756.549 €.

Με την υλοποίηση του, επιτυγχάνεται η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και προστατεύεται ο υδροφόρος  ορίζοντας της ευρύτερης περιοχής.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κώστας Αγοραστός υπογράμμισε τα εξής:

«Πρόκειται για ένα ανθρώπινο και ταυτόχρονα περιβαλλοντικό έργο για την Νίκαια. Το έργο αυτό ήρθε μετά από συνεργασία με τον Δήμαρχο Θανάση Νασιακόπουλο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κιλελέρ, αλλά και μέσα από τη στρατηγική την οποία εκπόνησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας το 2014. Όλα αυτά έγιναν σε συνάρτηση με την υποχρέωση που έχει η χώρα μας να υπάρχουν δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικοί καθαρισμοί σε οικισμούς πάνω από 2000 κατοίκους. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εξασφαλίσαμε έγκαιρα τους πόρους για τη χρηματοδότηση αυτών των έργων. Το σύνολο τους φτάνει τα 111 εκατ. ευρώ σε όλη τη Θεσσαλία, και έτσι μπορούμε να ικανοποιήσουμε το συγκεκριμένο κριτήριο και να μην έχει η χώρα μας πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τα έργα αυτά δημιουργούμε και θέσεις εργασίας και ενισχύουμε την πραγματική τοπική οικονομία».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος τόνισε τα εξής:

«Είναι ένα έργο πνοής για την περιοχή, το οποίο αλλάζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και βελτιώνει το περιβάλλον γενικότερα. Η χώρα μας έχει την υποχρέωση για την λειτουργία βιολογικών καθαρισμών και δικτύων ακαθάρτων σε οικισμούς άνω των 2000 κατοίκων και τα πρόστιμα που θα επιβληθούν, σε αντίθετη περίπτωση, είναι αρκετά υψηλά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, τις Υπηρεσίες τις Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Κιλελέρ για να ολοκληρωθεί η μελέτη και να ενταχθεί το έργο, μέσα από μια επίπονη γραφειοκρατικά διαδικασία. Το συγκεκριμένο έργο δίνει την δυνατότητα να υπάρξει μελλοντικά σύνδεση και άλλων οικισμών στον βιολογικό καθαρισμό».

Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), Άξονας Προτεραιότητας 14 «Διατήρηση και προστασία του Περιβάλλοντος – Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων» με πόρους του Ταμείου Συνοχής.

Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε θετικά η αξιολόγηση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας 2 έργων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της Πρόσκλησης με τίτλο «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ Γ΄ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ (πληθυσμός 2.000-15.000 ι.π.) περιφέρειας Θεσσαλίας σύμφωνα με την οδηγία 91/271/ΕΟΚ. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός για συγχρηματοδότηση είναι 7.668.324,59 ευρώ.

Το έργο «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ (ΕΕΛ) ΝΙΚΑΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ»,  αφορά στην κατασκευή εσωτερικού αποχετευτικού  δικτύου του οικισμού της Νίκαιας, καταθλιπτικών αγωγών μεταφοράς των λυμάτων στην ΕΕΛ καθώς και στην κατασκευή ΕΕΛ εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας.

Ο οικισμός της Νίκαιας περιλαμβάνεται στον ισχύοντα Πίνακα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων (ΕΓΥ) με τους οικισμούς Γ’ προτεραιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ για την επεξεργασία αστικών λυμάτων, που προσδιορίζει και τις υποχρεώσεις της χώρας όσον αφορά τη συμμόρφωση με την εν λόγω Οδηγία (κάλυψη συνόλου οικισμών με πληθυσμό άνω των 2.000 ισοδύναμων κατοίκων με Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων και δίκτυο αποχέτευσης).

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Κιλελέρ Τριαντάφυλλος Τσινούλης.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις