ΛΑΡΙΣΑ

Υπερκομματική συζήτηση για ένα νέο τρόπο διακυβέρνησης – Με αφορμή το νέο βιβλίο του Θεόδωρου Στάθη (ΦΩΤΟ)

Ευκαιρία για μία εφ’ όλης συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις και το πολιτικό σκηνικό με γνώμονα το μέλλον του τόπου, υπήρξε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας.

Μάλιστα, η σύνθεση των ομιλητών, έδωσε και έναν υπερκομματικό χαρακτήρα στη συζήτηση.

Αφορμή υπήρξε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Λαρισαίου πολιτικού και πρώην υπουργού, Θεόδωρου Στάθη, με τον τίτλο «Αναζητώντας πρότυπο δημοκρατίας για το σήμερα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κάκτος».

«Με το βιβλίο αυτό προτείνω ένα νέο τρόπο διακυβέρνησης της χώρας. Έναν τρόπο με ενδιάμεσους σταθμούς που μπορεί να διαμορφωθεί μόνο με τη συναίνεση των κομμάτων», τόνισε ο κ. Στάθης, επισημαίνοντας ότι απαιτείται ένα εκλογικό σύστημα που δεν θα επιβραβεύει το πρώτο κόμμα, αλλά τις συμμαχίες κομμάτων που θα μπορούν να έχουν πλειοψηφία 150+ βουλευτών στο Κοινοβούλιο».

Στη συζήτηση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Σιούλας, μίλησαν ακόμα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, ο πρώην υπουργός, Φίλιππος Σαχινίδης και ο πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «Δήμητρα», Νίκος Πιτσούλης.

Ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «αυτό που φταίει δεν είναι η Δημοκρατία αλλά η απόκλιση από τους κανόνες της. Τώρα, που ο κύκλος της μεταπολίτευσης έχει ολοκληρωθεί, έστω και αν με την παρούσα κυβέρνηση βιώνουμε ένα γκροτέσκο της δεκαετίας του ‘80, μπορούμε να δούμε αντικειμενικότερα τα πράγματα, χωρίς κομματικές παρωπίδες, όπως νομίζω κάνει και ο κ. Στάθης στο βιβλίο του. Το πολιτικό εκκρεμές μετά την μεταπολίτευση μετακινήθηκε ραγδαία από την ακρότητα του «πολιτικού γύψου» στο χάος του όλα επιτρέπονται».

Στα διδάγματα που πρέπει να εξάγουμε, τόσο από την ομαλή μεταπολιτευτική περίοδο όσο και από τα χρόνια της κρίσης, αναφέρθηκε ο κ. Μπαργιώτας.

Ο κ. Σαχινίδης τόνισε ότι «ένα ερώτημα που θέτει ο συγγραφέας είναι αν η σημερινή δημοκρατία μπορεί να στραφεί στο αρχαιοελληνικό πρότυπο προκειμένου να υπηρετήσει το στόχο της ευημερίας των πολιτών;

Η πρόταση του για μια τέτοια άμεση συμμετοχή είναι ευκταία, συμπληρωματικά προς τους θεσμούς της  αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Αρκεί να μην τους υποκαθιστά αλλά και να μην δημιουργεί αυταπάτες”.

Τέλος, ο κ. Πιτσούλης, ανέφερε ότι «η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μία κρίση αξιών. Η τιμιότητα, η συλλογικότητα και η προστασία των κοινών αγαθών, που χαρακτήριζε για πολλά χρόνια την Κοινωνία μας, έχουν ξεχαστεί. Τα κοινωνικά πρότυπα που αναπαράχθηκαν τα τελευταία χρόνια συνιστούν τα  βασικά αίτια της οικονομικής και κοινωνικής μας κατάρρευσης. Οι περισσότεροι από μας δεν συντασσόμαστε ενεργά σε συλλογικές προσπάθειες. Αφήνουμε τους άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Δεν έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε και να συμμετέχουμε σε ομάδες. Δεν έχουμε μάθει να πειθαρχούμε και να επενδύουμε χρόνο σε κοινούς στόχους και αγώνες. Να είμαστε δηλαδή ενεργοί πολίτες. Εξουσιοδοτούμε λοιπόν κάποιον να ενεργήσει για λογαριασμό μας. Εξουσιοδοτούμε έναν ηγέτη. Ο άνθρωπος αυτός, μπορεί να ενεργήσει αυθαίρετα, θετικά ή αρνητικά ανάλογα με τις ικανότητες και την ηθική του.

Newsroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις