Θωμάς Ρετσιάνης

Ένα βότσαλο στη λίμνη των Χριστουγέννων

Το πάρκο Αλκαζάρ είχε κάνει μια ευχή. Να είναι φωτισμένο και ζωντανό. Η ευχή αυτή φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί , έστω και εμμέσως, καθώς στο Αλκαζάρ θα φιλοξενηθεί ένα άλλο πάρκο, το Πάρκο των Ευχών, το οποίο και φωτισμένο θα είναι και ζωντανό. Για πόσο; Μα φυσικά για όσο διαρκούν οι γιορτές. Τότε όλα  είναι ζωντανά και φωτισμένα. Μετά τέλος.

Το ποτάμι της πόλης είχε κάνει μια ευχή. Να αποτελεί μέρος της ζωής της πόλης. Η ευχή αυτή φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί, έστω και εμμέσως, καθώς δίπλα στο ποτάμι και μέσα στο Πάρκο των Ευχών θα φιλοξενηθεί η λίμνη των Χριστουγέννων, η οποία θα αποτελέσει μέρος της ζωής της πόλης. Για πόσο; Μα φυσικά για όσο διαρκούν οι γιορτές. Μετά τέλος.
Παρόμοιες ευχές έχουν κάνει το αρχαίο θέατρο, τα μουσεία, διάφορα τοπόσημα της Λάρισας. Κάποτε, κάπως, έστω και εμμέσως, μπορεί να έχουν πραγματοποιηθεί ή να πραγματοποιηθούν. Αλλά για πόσο;

Η ίδια η πόλη έχει κάνει μια ευχή. Να είναι πόλη. Όχι αποσπάσματα εκδηλώσεων. Να είναι πόλη και εκτός γιορτών. Να είναι πόλη που οι κάτοικοί της δεν αισθάνονται χρήστες των υπηρεσιών της, πελάτες ή επισκέπτες, αλλά συνδιαμορφώνουν την καθημερινότητά της, την αγαπούν, την νοιάζονται και την προστατεύουν. Η πόλη έχει κάνει μια ευχή. Να είναι η πόλη οι άνθρωποί της και οι άνθρωποι η πόλη.

Το Πάρκο των Ευχών είναι το βότσαλο που τάραξε τα ήσυχα νερά της «κανονικότητας» της πόλης. Έφερε κύματα και φουρτούνες, ανέδειξε προβλήματα, προκάλεσε «συμμαχίες», αποκάλυψε ίσως και την αλαζονεία της δημοτικής αρχής που θεωρεί ύποπτο να διαφωνούν οι υπόλοιποι με τις κινήσεις της, μόνο και μόνο επειδή συμφωνούν μεταξύ τους.

Θα πει κανείς πως είναι μίζερο να ασχολείται κάποιος με το θέμα. Ένα θέμα που μόνο χαρά υπόσχεται. Και η αλήθεια είναι πως και χαρά θα φέρει και επισκέπτες και φαντάζομαι, οικονομικό όφελος. Είναι όμως μίζερο να περιμένουμε μόνο αυτό. Είναι μίζερο να θυμόμαστε την πόλη μόνο στις γιορτές. Είναι μίζερο να βλέπουμε την πόλη μόνο όταν είναι φωτισμένη.
Η πόλη δεν χωρίζεται σε εποχές, ούτε σε θητείες.

Το θέμα λοιπόν είναι, αν θα ακολουθήσουμε τους κυματισμούς που προκαλεί το βότσαλο στα νερά της λίμνης και δούμε το ποτάμι, το Αλκαζάρ και δούμε την πόλη. Ο μόνος τρόπος βέβαια να μην ταραχθούν τα ήσυχα, χριστουγεννιάτικα νερά της λίμνης από το βότσαλο, είναι η λίμνη να παγώσει. Μικρό το κακό, φτιάχνουμε παγοδρόμιο.

Θωμάς Δ. Ρετσιάνης / Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις