ΛΑΡΙΣΑ

Λαϊκή Συσπείρωση: «Όχι σε έργα – μπαλώματα στις γραμμές του ΟΣΕ

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Λαρισαίων, με σημερινή της ανακοίνωση τονίζει τα εξής:

«Με τη γνωστή και χιλιοπαιγμένη τακτική των «δεσμεύσεων» για έργα – μπαλώματα,  απάντησε ο ΟΣΕ στο αγωνιώδες αίτημα των κατοίκων της Λάρισας  να γίνουν, επιτέλους,   όλα τα έργα που χρειάζονται  και να ληφθούν όλα τα μέτρα που απαιτούνται, ώστε να επιλυθεί το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί η διέλευση των σιδηροδρομικών γραμμών από το κέντρο της πόλης μας. Ένα αίτημα που επικαιροποιήθηκε, με τραγικό τρόπο, από τα δυο νέα δυστυχήματα, που είχαν ως αποτέλεσμα  το θάνατο  στις  ράγες  ενός 10χρονου αγοριού στη Νέα Σμύρνη κι ενός  15χρονου έφηβου στο Μεζούρλο.

Κατ’  αρχάς να επισημάνουμε ότι, όπως φαίνεται από το έγγραφο το οποίο έστειλε στον δήμαρχο,  οι παρεμβάσεις του ΟΣΕ αφορούν αποκλειστικά  στο πώς  θα διασφαλιστεί αποτελεσματικότερα η μη διέλευση πεζών μέσα από τις σιδηροδρομικές γραμμές. Ο Οργανισμός το κάνει αυτό κυρίως, για να προφυλαχτεί ο ίδιος από τις συνέπειες – και ποινικές – που μπορεί να του καταλογιστούν  για τα πολλά θανατηφόρα δυστυχήματα που γίνονται κατά καιρούς στις σιδηροδρομικές γραμμές μέσα στην πόλη της Λάρισας.

Βεβαίως, μέτρα «ενίσχυσης της ασφάλειας του δικτύου» χρειάζονται, αλλά δεν πιστεύει κανείς ότι με το να «ραφτούν» κάποιες τρύπες  στην περίφραξη, να υψωθούν μερικά τοιχία σε κάποια «επίμαχα» σημεία και να γίνουν λίγα ακόμα «μερεμέτια», λύνεται το πρόβλημα των σιδηροδρομικών γραμμών στη Λάρισα.

Αν δεν υπάρξουν βελτιώσεις των υπαρχόντων διαβάσεων –  ισόπεδων, υπόγειων και υπέργειων – που είναι σε κακά χάλια και δεν κατασκευαστούν νέες όπου χρειάζονται, δεν πρόκειται να εξασφαλιστεί η εύκολη και ασφαλής διέλευση πεζών και τροχοφόρων.  Διότι, όπως καλά γνωρίζουν όσοι αναγκάζονται να περνούν από κει, υπάρχουν υπόγειες διαβάσεις που είναι αδιάβατες όταν βρέχει κι όταν νυχτώνει, (πχ, στη Νέα Σμύρνη, στον σταθμό κι αλλού), υπέργειες που είναι σχεδόν αδύνατο να τις ανεβούν οι ηλικιωμένοι και οι έχοντες κινητικά προβλήματα, (πχ., στο τέρμα της Υψηλάντου) και ισόπεδες που ενέχουν κινδύνους για πεζούς και τροχοφόρα.

Φυσικά, ως Λαϊκή Συσπείρωση πιστεύουμε ότι ουσιαστική και μόνιμη λύση του προβλήματος θα υπάρξει με την υπογείωση του σιδηροδρομικού δικτύου που διέρχεται από το κέντρο της πόλης. Όμως  ο ΟΣΕ, στο έγγραφό του, γι’ αυτό το  χρόνιο αίτημα των κατοίκων της Λάρισας δε λέει κουβέντα, διαψεύδοντας τον δήμαρχο που, πριν λίγες μέρες περιφερόταν στα ΜΜΕ, αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο, δηλώνοντας πως του είπαν από τον Οργανισμό  ότι εντός των ημερών,  θα υπάρξει ανακοίνωσή του που θα περιλαμβάνει και την υπογείωση. Μίλησε, όμως,  η κυβέρνηση, η οποία, δια στόματος του αρμόδιου υφυπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μαυραγάνη και απαντώντας σε σχετική  ερώτηση του Γ. Λαμπρούλη, βουλευτή Λάρισας  του ΚΚΕ,  ξεκαθάρισε ότι υπογείωση δεν πρόκειται να γίνει.

Κι ενώ είναι φανερό και στους «τυφλούς» ότι ο ΟΣΕ παραμένει στη σταθερή θέση των «μπαλωμάτων» και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ακολουθώντας τον «ντορό» των  προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ,  αρνείται, κυνικά,  την ικανοποίηση του αιτήματος για υπογείωση, αδιαφορώντας προκλητικά ακόμα για τα ανθρώπινα θύματα, ο  δήμαρχος κ. Καλογιάννης και η δημοτική αρχή  διατείνονται ότι «προωθείται λύση του προβλήματος» και πανηγυρίζουν.

Μ’ αυτό τον τρόπο επιχειρούν να καθησυχάσουν και να ξεγελάσουν τους Λαρισαίους και ν’ αποκρύψουν τις δικές τους  τεράστιες ευθύνες για το γεγονός ότι στα τρία, σχεδόν χρόνια που διοικούν το δήμο, όχι μόνο δεν οργάνωσαν κάποια αγωνιστική διεκδίκηση για τις σιδηροδρομικές γραμμές, αλλά ούτε καν ασχολήθηκαν με το θέμα.  Σε ό,τι δε  αφορά στις άλλες δημοτικές παρατάξεις, επιλέγουν είτε  τη στάση της σιωπής, είτε της ανούσιας κριτικής, καθώς στελέχη των προηγούμενων δημοτικών αρχών βρίσκονται στις γραμμές τους και έχουν ανάλογες ευθύνες.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της Λάρισας  να καταδικάσουν τις προσπάθειες εμπαιγμού τους από την κυβέρνηση, τη διοίκηση του ΟΣΕ και τη δημοτική αρχή και να αγωνιστούν  μαζί με τους μαζικούς φορείς της πόλης για:

  • Την κατασκευή όλων των έργων που θα διευκολύνουν και θα καθιστούν ασφαλή τη διέλευση πεζών και τροχοφόρων από τις σιδηροδρομικές γραμμές.

*Την υπογείωση των σιδηροδρομικών γραμμών που διέρχονται από το κέντρο της πόλης».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις