ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο «Θύλακας» στην Κινηματογραφική Λέσχη Νίκαιας

Αυτή την Κυριακή 19/11 και στις 7 μ.μ. θα προβληθεί από την κινηματογραφική λέσχη Νίκαιας η Σερβο-γερμανική ταινία «Θύλακας», 2015, του Γκόραν Ραντοβάνοβιτς. Η προβολή θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας με ελεύθερη είσοδο.

Πρόκειται για μια ταινία μυθοπλασίας διάρκειας 92 λεπτών η οποία έχει ως σημείο αναφοράς τα όσα βιώνει ένας μικρός Σέρβος ο οποίος ζει με τον πατέρα του και τον άρρωστο παππού του σε έναν «θύλακα» σέρβων στο μουσουλμανικό Κοσσυφοπέδιο.

Ένα τεθωρακισμένο όχημα της ειρηνευτικής δύναμης του Ο.Η.Ε πηγαίνει τον μικρό Νέναντ κάθε μέρα στο σχολείο, στο οποίο είναι ο μοναδικός μαθητής.
Προσπαθεί να κάνει φίλους, αλλά πέφτει πάνω στο μίσος ενός συνομηλίκου αλβανόφωνου βοσκού, που έχασε στον πόλεμο τον πατέρα του και μισεί θανάσιμα τους Σέρβους.
Η Οδύσσεια του μικρού θ’ αρχίσει, όταν θα πρέπει να μπει στην περιοχή του “εχθρού”, για να ειδοποιήσει τον ορθόδοξο παππά, ότι ο παππούς του είναι στα τελευταία του…
Ο Σέρβος σκηνοθέτης σημειώνει: “θέλησα με την ταινία μου να υψώσω ένα ερώτημα: “μπορούν να συνυπάρξουν οι δύο κοινότητες σε “θύλακες”, όπου η μειονότητα των Χριστιανών Σέρβων είναι νησίδες, περιτριγυρισμένες από την θάλασσα της Μουσουλμανικής πλειοψηφίας?”

Η εξαιρετική ερμηνεία των ηθοποιών και η προσεκτική συσσώρευση οπτικών λεπτομερειών, συνδυάζονται για να δημιουργήσουν συμπάθεια για τον ευαίσθητο νεαρό ήρωα , ο οποίος διατηρεί την ανθρωπιά του, παρότι στερείται της παιδικότητας. Οι πολύ καλές οπτικές εικόνες του φωτογραφικού φακού του Schneppat μέσα από παράθυρα και πόρτες μας ενισχύει την εικόνα του στενάχωρου περιβάλλον του Nenad σε αντίθεση με τις ανοικτές εκτάσεις που απολαμβάνουν οι Αλβανοί . Η μουσική της Ελένης Καραΐνδρου και της Irena Popovic είναι υπέροχα μελαγχολική.

Ο “Θύλακας” ήταν η επίσημη πρόταση της Σερβίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2015.

Έχει τιμηθεί με 4 διεθνή βραβεία.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις