ΛΑΡΙΣΑ

Απολογισμός του προγράμματος “ YOU get FaMILIAR: YOUth For MedIa LIterAcy ”, Erasmus+ Νεολαία

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε η ανταλλαγή νέων στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ Νεολαία-Βασική Δράση 1 με τίτλο “YOU get FaMILIAR: YOUth For MedIa LIterAcy” από την οργάνωση AID – Alternative Innovative Development.

Η ανταλλαγή διοργανώθηκε σε συνεργία με τους φορείς Kommunale Jugendbildungswerk der Stadt Kassel(Γερμανία), Estonian UNESCO Youth Association (Εσθονία) και Kalamaris Egyesület (Ουγγαρία).

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στην πόλη της Λάρισας στις 14-21 Οκτωβρίου 2017 και συμμετείχαν 32 νέοι ηλικίας 16-26 ετών και 5 αρχηγοί ομάδας. Το “YOU get FaMILIAR: YOUth For MedIa LIterAcy” ήταν ένα 8-ήμερο πρόγραμμα ανταλλαγής νέων από 4 χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Ουγγαρία και Εσθονία) στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ Νεολαία – Βασική Δράση 1.

Το πρόγραμμα είχε στόχο να μελετήσει την ιστορία των Ευρωπαϊκών ΜΜΕ εστιάζοντας σε συγκεκριμένα παραδείγματα που θα επιλεγούν από τους νέους συμμετέχοντες, αναλύοντας το κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό τους υπόβαθρο και τα αποτελέσματα τους.

Κατανοώντας τον ρόλο τον ΜΜΕ, μέσα από συγκεκριμένα γεγονότα στην κάθε συμμετέχουσα χώρα, οι νέοι κατανόησαν τον πλουραλισμό και την ελευθερία των ΜΜΕ, ενισχύθηκε η παιδεία στα ΜΜΕ και θα αναπτύξουν κριτική σκέψη για τα ΜΜΕ. Οι νέοι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες, απόψεις και οπτικές και να ορίσουν κοινές δημοκρατικές Ευρωπαϊκές αξίες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι νέοι συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια βασισμένα στις μεθόδους της μη-τυπικής μάθησης με κύρια θεματική τα ΜΜΕ, την ελευθερία των ΜΜΕ και στον γραμματισμό στα ΜΜΕ (media literacy). Oι δραστηριότητες υλοποιήθηκαν τόσο σε κλειστούς χώρους όσο και σε υπαίθριους (πάρκο Αλκαζάρ). Ακόμα, 0ι νέοι επισκέφθηκαν δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Λάρισα, την «ΕΡΤ Λάρισας» και τη «Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας». Και στις δύο επισκέψεις οι νέοι ενημερώθηκαν για την ιστορία των σταθμών αλλά και για τον τρόπο εργασίας των δημοσιογράφων και των υπόλοιπων εργαζομένων στους σταθμούς. Επίσης συμμετείχαν σε ραδιοφωνικές εκπομπές και πιο συγκεκριμένα στην εκπομπή «Η ζωή αλλιώς» που συντονίζει η κυρία Κωνσταντίνα Καρυδάκη στη Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας καθώς και σε εκπομπή της ΕΡΤ ραδιοφωνία Λάρισας.

Στη συνέχεια οι νέοι επισκέφθηκαν τα γραφεία του «Larissanet» όπου ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για την εφημερίδα από τον κύριο Xρήστο Μπεχλιβάνο. Ακόμη επισκέφθηκαν τα γραφεία της διαδικτυακής εφημερίδας «Onlarissa» όπου ξεναγήθηκαν και συζήτησαν με τον κύριο Απόστολο Ράιδο. Επίσης οι νέοι κατά την διάρκεια του προγράμματος επισκέφθηκαν τον τηλεοπτικό σταθμό «Θεσσαλία TV» όπου είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν στο στούντιο του καναλιού τον δημοσιογράφο κύριο Γιάννη Γιαννακόπουλο και να συζητήσουν μαζί του για την εμπειρία του ως δημοσιογράφος με καθημερινή εκπομπή σε ένα τοπικό κανάλι.

Σε συνεργασία με το Δήμο Λάρισας, οι νέοι συμμετέχοντας επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στην έκθεση φωτογραφίας «Τάκης Τλούπας» στο Μύλο του Παπά. Επίσης οι νέοι ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Κούκλας – Δημοτικός Κουκλοθίασος ΤΙΡΙΤΟΜΠΑ.

Τέλος, στα πλαίσια του προγράμματος διοργανώθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στην πόλη του Βόλου.

Ορισμένα σημαντικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν μέσω της υλοποίησης του προγράμματος ανταλλαγής είναι τα εξής:

-ανάπτυξη ικανοτήτων των συμμετεχόντων για την αναγνώριση προπαγάνδας και ρητορικής μίσους στα ΜΜΕ μέσω της κριτικής σκέψης

-ευαισθητοποίηση για τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς των ΜΜΕ ώστε οι συμμετέχοντες να έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν και να αναθεωρήσουν τις απόψεις και τις σκέψεις τους σχετικά με την ανεξαρτησία τους

-ενίσχυση της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και καλύτερη κατανόηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας με την ανταλλαγή διαφορετικών απόψεων για σημαντικά γεγονότα της ΕΕ που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των νέων

-προώθηση της ενεργού συμμετοχής των νέων και της ενδυνάμωσης των νέων, προωθώντας τις αξίες της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αλληλεγγύη και τη δημοκρατία

-ενημέρωση και υποστήριξη των συμμετεχόντων ώστε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρονται από το πρόγραμμα Erasmus+ Νεολαία.

To πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ε.Ε. και υποστηρίζεται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δία Βίου Μάθησης).

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις