ΑΡΘΡΑ

Η Ν. Δ. και το σχολείο του αύριο

Του κ. Χρήστου Κέλλα*

Το 2ο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Πάτρα, αποτελεί έναν ακόμη σταθμό στον σχεδιασμό ενόψει του Προγραμματικού Συνεδρίου, στο οποίο θα παρουσιαστεί στον ελληνικό λαό το κυβερνητικό μας σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Το 2ο Προσυνέδριο, αφιερωμένο στους νέους και την Παιδεία, ανέδειξε τις θέσεις μας για το «σχολείο του αύριο» στη χώρα.

Όπως τόνισα και στις εργασίες του Προσυνεδρίου, ως αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, δεν μπορούμε ως Έθνος, ως λαός, ως κοινωνία, να μιλούμε για αναγέννηση της χώρας και έξοδο από την κρίση των τελευταίων οχτώ χρόνων, αν δεν αναμορφώσουμε πλήρως το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Αν δεν αντιληφθούμε πως όλα είναι θέμα Παιδείας.

Με βασικό πυλώνα σκέψης αυτόν ακριβώς τον άξονα και στόχο ένα δημόσιο σχολείο, ελεύθερο, ανοιχτό, δημιουργικό, που να δίνει ευκαιρίες κυρίως στους αδύναμους, να χτίζει χαρακτήρες, να αντιμετωπίζει τις ανισότητες, με στήριξη στους εκπαιδευτικούς, με επιμόρφωσή τους, καθώς αυτοί γνωρίζουν καλύτερα τα πραγματικά προβλήματα των δημόσιων σχολείων, ξεκαθάρισα πως ως παράταξη:

Στηρίζουμε τη Δημόσια Παιδεία, το Δημόσιο Σχολείο, που είναι ο βασικός πυλώνας της Εκπαίδευσης και βασικός μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας.

Στηρίζουμε και εμπιστευόμαστε τον Έλληνα εκπαιδευτικό και το έργο του.

Στηρίζουμε τη συνεχή προσπάθεια για βελτίωση, είμαστε υπέρ της αξιολόγησης και θέλουμε ένα ελεύθερο – ανοιχτό σχολείο.

Θέλουμε την αξιολόγηση σε όλες τις δομές της Εκπαίδευσης, σε όλα τα επίπεδα, χωρίς τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά με κριτήρια και διαδικασίες που επιβραβεύουν τους άριστους και κάνουν τους καλούς καλύτερους.

Θέλουμε μεγαλύτερη ελευθερία στην οργάνωση των σχολικών μονάδων, στη διαχείριση των πόρων, στην επιλογή διδακτικών μεθόδων, ακόμη και συγγραμμάτων.

Θέλουμε σχολεία ελεύθερα, που να μην «συνθλίβονται» από παρεμβάσεις του Υπουργείου και απαλλαγμένα από την «τυραννία» του ασφυκτικού ωρολόγιου προγράμματος.

Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει πραγματικά στη χώρα, αν η αλλαγή δεν ξεκινήσει από τον χώρο της Παιδείας.

Και γι’ αυτό ακριβώς θα εργαστούμε ως η επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

*Ο κ. Χρήστος Κέλλας είναι αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις