ΕΛΛΑΔΑ

Οι κυρίαρχοι των αιθέρων: F-16 vs F-35 – ΒΙΝΤΕΟ

Καθώς η συζήτηση για το κόστος της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μονοπωλεί τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον της δημόσιας πολιτικής αντιπαράθεσης, διαπιστώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά διεθνώς που η βελτίωση του αξιόμαχου των συγκεκριμένων αεροσκαφών γίνεται αντικείμενο σύγκρισης έναντι των F-35, του πιο ακριβού εξοπλιστικού προγράμματος αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

Ιδίως στις ΗΠΑ, έχουν γίνει αναλύσεις επί αναλύσεων σχετικά με το υψηλό κόστος των F-35 και για το αν τελικά η αντικατάσταση των F-16 αξίζει τον κόπο και το χρήμα. Όπως αναφέρει το Business Insider, έκθεση πιλότου, μετά τη δοκιμή των πανάκριβων, «αόρατων» F-35 σε εικονική αερομαχία, ανέφερε πως τα συγκεκριμένα αεροσκάφη δεν είναι αρκετά ευέλικτα για να νικήσουν τους αντιπάλους τους σε ενδεχόμενη αερομαχία. Για την ακρίβεια, διαπιστώθηκε πως τα F-35 ήταν κατώτερα των F-16 και F-15, τα οποία επρόκειτο να αντικαταστήσουν, καθώς οι πολύ υψηλές ποσότητες κινητικής ενέργειας που αναπτύσσουν δυσκολεύουν τις στροφές και τους ελιγμούς.

Τα παράπονα για το κόστος των F-35 σε σχέση με την αποτελεσματικότητά τους δεν άργησαν να εμφανιστούν. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, μάλιστα, εκτιμά πως τα Lockheed Martin F-35A κοστίζουν περίπου 32.000 δολάρια ανά ώρα πτήσης, όταν για τα F-16 C / D το κόστος ανέρχεται στα 25.000 δολάρια. Το κόστος έχει περιοριστεί, σύμφωνα με εκπρόσωπο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ πιστεύεται πως καθώς οι πιλότοι αποκτούν μεγαλύτερη εμπειρία, το αξιόμαχο των F-35 θα «απογειωθεί».

Αν η Ελλάδα προχωρήσει στην αγορά του πακέτου (F-16V) αναβάθμιση των F-16, θα γίνει η τρίτη χώρα-μετά την Ταϊβάν και το Μπαχρέιν- που προχωρά σε αυτή τη συμφωνία. Τα περίπου 19,5 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος που θα δαπανήσει η Ελλάδα για την αναβάθμιση των F-16 της θεωρούνται από τους ειδικούς πολύ οικονομικότερη επιλογή από την αγορά των F-35, την ώρα που η Τουρκία σχεδιάζει να προχωρήσει στην αγορά τους.

Το πακέτο αναβάθμισης των F-16 (F-16V) περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νέους υπολογιστές αποστολών, νέα συστήματα πλοήγησης, οθόνες πολλαπλών λειτουργιών και τελευταίας γενιά αναμεταδότες.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε τον προσομοιωτή ενός F-16V:

enikos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις