ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στη Λάρισα το 4ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Ελληνικών Χορωδιών

Η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών σε συνεργασία με το Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας συνδιοργανώνουν το 4ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Ελληνικών Χορωδιών. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στην Λάρισα από την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017 το απόγευμα έως και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 το απόγευμα, διάρκειας 17 διδακτικών ωρών  και θα φιλοξενηθεί στις αίθουσες του Σύγχρονου Ωδείου  Λάρισας  (Θεοφράστου 62-64, Νέα Πολιτεία, Λάρισα).

Εισηγητής του Σεμιναρίου είναι ο γνωστός και καταξιωμένος  Διευθυντής Χορωδιών Αντώνης Κοντογεωργίου.

Το Θέμα του Σεμιναρίου περιλαμβάνει  :   

Τεχνική Διεύθυνσης

Χορωδιακή Προφορά

Διαφραγματική αναπνοή και η φυσιολογία της φώνησης, σε σχέση και με τις Παιδικές – Σχολικές Χορωδίες. 

Το Σεμινάριο θα περιλαμβάνει επίσης υποδειγματική διδασκαλία.

Στους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν Διπλώματα Συμμετοχής.

Παρακαλείσθε να δηλώσετε εγκαίρως τη συμμετοχή σας,  τον αριθμό των ατόμων από τον φορέα σας που θα συμμετέχουν στο Σεμινάριο καθώς και τα πλήρη στοιχεία του κάθε συμμετέχοντος. 

Λήξη υποβολής Δηλώσεων Συμμετοχής: Παρασκευή  27 Οκτωβρίου 2017.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος έως 60 άτομα. Για το λόγο αυτό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, με πρόσθετη προτεραιότητα στους ενεργά συμμετέχοντες.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ :

Στέγη Ελληνικών Χορωδιών : website : www.stegichorus.gr,

email: seminar@stegi-chorus.gr,

Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας : email: nikefthis@yahoo.gr

Η γραμματεία του ωδείου λειτουργεί καθημερινά 14:00-21:00 και Σάββατο 09:00-14:00, τηλ & φαξ 2410 670917.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος παρακαλείται να συμπληρώσει την Δήλωση Συμμετοχής και να την στείλει στην Στέγη Ελληνικών Χορωδιών  στο  e-mail seminar@stegi-chorus.gr μαζί με την κατάθεση της προκαταβολής των 20€ για την κατοχύρωση θέσης στο Σεμινάριο ή στη Γραμματεία  του Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας.  

Aντώνης Κοντογεωργίου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1945. Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης θεωρητικά, πιάνο και τραγούδι, φοιτώντας παράλληλα στην Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις μουσικές σπουδές του στο R. Strauss Konservatorium και κυρίως στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, απ’ την οποία και απεφοίτησε με δύο διπλώματα-Magister Artium, Διεύθυνσης Χορωδίας και Ορατορίου-Lied. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα στην Καλοκαιρινή Ακαδημία Mozarteum του Ζάλτσμπουργκ και στα Τμήματα Αριστούχων Τραγουδιού της Ζυρίχης. Έχει λάβει τις εξής βραβεύσεις:

Από τον διεθνή διαγωνισμό “Μαρία Κάλλας” (Lied-Ορατόριο)

από την Ακαδημία Αθηνών (βραβείο «Σ. Μοτσενίγου»),

από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (βραβείο «Μαρία Κάλλας»)

από την Ένωση κριτικών Θεάτρου και Μουσικής (το Μέγα Βραβείο)

από την UNESCO (Eθνικό Bραβείο).

Κατά καιρούς οργάνωσε και διηύθυνε πολλές χορωδίες, με πρώτη χρονολογικά την παιδική χορωδία των ΧΜΟ Θεσσαλονίκης. Δίδαξε μουσική στο ελληνοαμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια, σε πολλά Ωδεία, σε 41 σεμινάρια, και οργάνωσε πολλές Συναντήσεις Χορωδιών. Δημοσίευσε πλήθος ειδικών άρθρων για τη χορωδιακή μουσική, πραγματοποίησε οκτώ χορωδιακές εκδόσεις, 29 δισκογραφικές παραγωγές, πάνω από 600 ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, συνεργάστηκε κατ’ επανάληψη με το Εθνικό Θέατρο, πολλούς άλλους θιάσους, τα Φεστιβάλ Αθηνών, Επιδαύρου, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, δίδαξε στη Σχολή Σπ. Ευαγγελάτου, ίδρυσε και διηύθυνε το συγκρότημα Pro Musica για τη διάδοση της παλιάς μουσικής και το σολιστικό φωνητικό συγκρότημα “Οι Τραγουδιστές”, με το οποίο πέραν των πολλών συναυλιών, παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση όλο το σωζόμενο έργο του Φραγκίσκου Λεονταρίτη.

Διηύθυνε τα μεγάλα χορωδιακά σύνολα στo Millenium και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το 1977 με πρόσκληση του τότε Διευθυντή του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ, Μάνου Χατζιδάκι, οργάνωσε για πρώτη φορά χορωδία στην ΕΡΤ, τη Χορωδία του Τρίτου Προγράμματος, σημερινή Χορωδία της ΕΡΤ, της οποίας ήταν ο μόνιμος διευθυντής της για 32 χρόνια. Υπήρξε από τα βασικά στελέχη του Τρίτου Προγράμματος του Μάνου Χατζιδάκι, μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) για τη Χορωδιακή ανάπτυξη και επί σειράν ετών Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε διευθυντής και καθηγητής Ωδείων, διευθυντής του Κέντρου Χορωδιακής Πράξης του Υπουργείου Πολιτισμού και μεταξύ άλλων, των χορωδιών, Ωδείου Αθηνών, «Μακεδονία», Ελληνικού Φεστιβάλ και Δήμου Αθηναίων. Διδάσκει ως προσκεκλημένος καθηγητής στα μεταπτυχιακά τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την καθηγήτρια Μιράντα Καλδή. Σαν σολίστ ή μαέστρος, πραγματοποίησε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πάνω από 1600 παραστάσεις, (Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία, Φινλανδία, Γιουγκοσλαβία, Γαλλία, Ιταλία, Κίνα, Κύπρος, Αίγυπτος, Τουρκία, Τυνησία, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς), και συνεργάστηκε με όλες τις ελληνικές ορχήστρες και με πολλές ξένες, καθώς επίσης και με διάσημους μαέστρους, (Bernstein, Rilling, Askenazy, Menuhin, Mazur, Marriner).

Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει 142 χορωδιακά έργα με ορχήστρα, (87 σε πρώτη ελληνική εκτέλεση), 1030 άλλα χορωδιακά, 21 όπερες και πάνω από 800 Lieder. Πολλοί Έλληνες συνθέτες του έχουν αφιερώσει έργα τους, (Αντωνίου, Κούκος, Θεοδωράκης, Μαρκόπουλος, Μπαλτάς, Σαμαράς, Νεζερίτης, Σφακιανάκη, Χριστοδούλου κ.α.)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις