ΛΑΡΙΣΑ

«Οι προτάσεις του πρωθυπουργού δεν απαντούν στα οξυμένα προβλήματα»

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας χαιρετίζει με ανακοίνωσή της «τους  αγρότες που συμμετείχαν με δεκάδες τρακτέρ στην κινητοποίηση στην πλατεία Αβέρωφ ενώνοντας την φωνή τους με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους της Θεσσαλίας.

Παρά την δυσκολία της περιόδου η συμμετοχή δεκάδων τρακτέρ έστειλε δυναμικό και ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οτι θα αντιπαλέψουμε στους δρόμους  την πολιτική τους που μας οδηγεί στην φτώχεια και την εξαθλίωση και οτι δεν πρόκειται να ξεμπερδέψει με μας με τα παραμύθια περί δίκαιης ανάπτυξης και τα  “ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα”.

Ταυτόχρονα έσπασε η απογοήτευση και η μοιρολατρία που καλλιεργούν στους αγρότες και κτηνοτρόφους οτι οι αγώνες μας δεν έχουν αποτελέσματα και δεν υπάρχει ελπίδα. Η δύναμη μας βρίσκεται στην οργάνωση  στους αγροτικούς συλλόγους, στο δυνάμωμα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, στον αγώνα μας. Αυτό ακριβώς αναδείχτηκε με την συμμετοχή των δεκάδων τρακτέρ κόντρα στο ρεύμα του συμβιβασμού.

Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρουσίασαν στο αναπτυξιακό συνέδριο στην Λάρισα μια σειρά απο προτάσεις που σε καμιά περίπτωση δεν απαντάνε στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Μίλησε για υποστήριξη των νέων αγροτών όταν περίπου 450 νέοι αγρότες στην Θεσσαλία δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης ενώ καλλιεργούν και παράγουν και φυσικά δεν είπε κουβέντα για την ένταξη τους.

Μίλησε για ποιότητα των προϊόντων ειδικά σε απαιτητικές αγορές ανάμεσα στα άλλα και της Ρωσίας. Δεν είπε κουβέντα για το εμπάργκο της ΕΕ στην Ρωσία με την υπογραφή της κυβέρνησης του που καταστρέφει οικονομικά δυναμικές καλλιέργειες και περιοχές όπως Αγιά-Τύρναβος κ.α

Ας σταματήσει επιτέλους η καραμέλα για την ποιότητα των προϊόντων. Τα ελληνικά προϊόντα είναι τα πλέον ποιοτικά το πρόβλημα είναι οι εξευτελιστικές τιμές στον παραγωγό και το δυσβάστακτο κόστος παραγωγής για τα οποία ο Πρωθυπουργός δεν έκανε ούτε αναφορά στην ομιλία του.

Μίλησε για αγορά, πώληση και προστασία του καταναλωτή, για σταμάτημα ελληνοποιήσεων και εισαγωγών όταν η πραγματικότητα είναι πως με το πρόσχημα της “ελεύθερης οικονομίας” της αγοράς και με τις πλάτες της κυβέρνησης μια χούφτα έμποροι και βιομηχανίες ληστεύουν τον μόχθο των αγροτοκτηνοτρόφων και κερδοσκοπούν σε βάρος της λαικής κατανάλωσης. Για αυτό πουλάμε 10 κιλά σιτάρι για να αγοράσουμε 750 γραμμάρια ψωμί, για αυτό τα προιόντα μας φτάνουν 5-10 φορές ακριβότερα στην κατανάλωση απο την τιμή πώλησης στο χωράφι. Όσο για τις ελληνοποιήσεις και τις εισαγωγές φυσικά και δεν πρόκειται να λυθεί το θέμα αφού έχουν υπογράψει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις τις συμφωνίες του ΠΟΕ που προβλέπουν τις εισαγωγές χωρίς δασμό των ομοειδών προιόντων.

Μίλησε για βελτίωση της εμπορίας και των εξαγωγών μόνο που ξέχασε να πει οτι την εμπορία και την εξαγωγή την κάνουν ως επί το πλείστο οι βιομηχανίες και μεγαλέμποροι και όχι οι παραγωγοί.

Μας παρότρυνε να καλλιεργήσουμε φαρμακευτικά φυτά πχ σαν την κάνναβη κοινώς χασίσι. Επίσης αρωματικά φυτά, όλοι γνωρίζουμε που κατέληξαν οσοι ασχολήθηκαν με τέτοιες καλλιέργειες στο παρελθόν.

Κάποια δις που εξήγγειλε μέσω ΠΑΑ  αφορούν  μεγαλοαγρότες, που έχουν την δυνατότητα να διαθέσουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για σχέδια βελτίωσης και προγράμματα, αφορούν κίνητρα σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες. Δεν αφορούν την συντριπτική πλειοψηφία των   αγροτών και κτηνοτρόφων που παλεύουν “μεροδούλι-μεροφάι” για το μεροκάματο και την επιβίωση.

Για τον Αχελώο και το έγκλημα που γίνεται έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένα, τα  έργα που εξήγγειλε στο αναπτυξιακό συνέδριο αντί της εκτροπής του Αχελώου ειναι μεν αναγκαία αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα άρδευσης, ύδρευσης, υδάτινου ελλείματος και της ερημοποίησης που απειλεί την Θεσσαλία.

Δεν είπε κουβέντα ο Πρωθυπουργός για τους απλήρωτους παραγωγούς απο το κράτος, εμπόρους και βιομηχανίες, για τις εξευτελιστικές τιμές και το υψηλό κόστος παραγωγής, για τις αποζημιώσεις που δεν δίνει ο ΕΛΓΑ ή που ειναι  ψίχουλα και ειδικά φέτος που παρουσιάζει ο Νομός μας τεράστιες ζημιές και καταστροφές.

Το συνέδριο τελείωσε, η κουστωδία της κυβέρνησης έφυγε όμως τα προβλήματα παραμένουν εδώ και οδηγούν στο ξεκλήρισμα. Το παραμύθι της δίκαιης ανάπτυξης δεν αφορά τους αγρότες και κτηνοτρόφους που βλέπουν το 60% του ήδη μειωμένου εισοδήματος τους να εξανεμίζεται στην άγρια φοροληστεία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ, στον ΈΝΦΙΑ και στα άλλα χαράτσια. Μονόδρομος για μας αποτελεί το δυνάμωμα της ΕΟΑΣΝΛ και των αγροτικών συλλόγων και ο νέος κύκλος αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στον αφανισμό μας».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις