ΛΑΡΙΣΑ

«Εθνική στρατηγική για τον περιφερειακό τύπο και όχι πολιτική ελέγχου των ΜΜΕ» (φωτό)

Με διάχυτο το κλίμα προβληματισμού, αιχμές για απομάκρυνση από κάθε προσπάθεια ελέγχου των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και ομόθυμη τη διαπίστωση πως χρειάζεται επαναχάραξη μίας συνολικής στρατηγικής για τον περιφερειακό τύπο στη χώρα μας, πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, η ημερίδα των τεσσάρων Ενώσεων των εφημερίδων της περιφέρειας με θέμα η «Βιωσιμότητα και μετεξέλιξη του Περιφερειακού – Τοπικού – κλαδικού Τύπου».

Η ημερίδα, διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Ημερησίων Περιφερειακών εφημερίδων (Ημερήσιες), την Ένωση Ιδιοκτητών Περιφερειακού Τύπου (Εβδομαδιαίες), την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων και Εβδομαδιαίων Εφημερίδων Αττικής και την Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιφερειακού Τύπου. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και την στήριξη της ΠΕΔ Θεσσαλίας.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος σημείωσε στη δήλωσή του πως «υπάρχουν ευρωπαϊκές πρακτικές για τη στήριξη του περιφερειακού τύπου τις οποίες πρέπει και μπορούμε να ακολουθήσουμε στην Ελλάδα, ούτως ώστε να επιτευχθεί η επιβίωση των περιφερειακών μέσων μαζικής ενημέρωσης που έχουν πολύ μεγάλη σημασία για τις τοπικές κοινωνίες.

Η χώρα έχει έτσι κι αλλιώς έναν αρρωστημένο υπερσυγκεντρωτισμό στο λεκανοπέδιο. Αυτό πρέπει να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αποκέντρωσης δραστηριοτήτων και μεταφοράς πόρων από το κέντρο προς την περιφέρεια.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΤΣΟΣ

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, εκδότης και δημοσιογράφος κ. Γιώργος Κύρτσος τόνισε μεταξύ άλλων πως «έχουμε φθάσει σε ένα είδος αδιέξοδου που έχει σχέση με την οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει τα μέσα σε επίπεδο διαφήμισης και τις εφημερίδες σε επίπεδο κυκλοφορίας.

Επομένως θέλουμε μία κλαδική στρατηγική, όχι μία πολιτική ελέγχου του τύπου και των μέσων ενημέρωσης, γιατί αυτός είναι πάντα ο πειρασμός της εκάστοτε κυβέρνησης. Αυτή η έλλειψη των κλαδικών πολιτικών είναι που μας έχει καταδικάσει στην παραμονή στο μνημόνιο, με την έννοια ότι όλοι οι άλλοι μπήκαν στο μνημόνιο και βγήκαν σε τρία χρόνια, γιατί είχαν κλαδικές πολιτικές. Εμείς δεν ξέρουμε τίποτε και αυτό είναι το πρόβλημά μας».

Ο ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς υπογράμμισε ότι «επιχειρείται κεντρικά η φίμωση κάθε ελεύθερης φωνής, κάθε φωνής που θέλει να δείξει έναν διαφορετικό δρόμο. Είναι στιγμή να δούμε τα πράγματα εντελώς διαφορετικά.

Πρέπει να δοθεί έμφαση στην περιφερειακή συγκρότηση όλου του εγχειρήματος, να σταματήσει η κρατικοκεντρική αντίληψη και το πελατειακό και αθηναϊκό κράτος και να δούμε τις παραγωγικές δυνατότητες που διαμορφώνονται στην περιφέρεια.»

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στον χαιρετισμό του σημείωσε μεταξύ άλλων πως «ο τύπος έχει τις ιδιαιτερότητές του αλλά δε λειτουργεί εν κενώ. Η πορεία του είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την πορεία της χώρας μας και την πορεία των περιοχών μας. Διότι το ευρύτερο περιβάλλον, όταν είναι ευνοϊκό, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να λειτουργεί ορθά.

Σε περιφέρειες που παράγουν και δημιουργούν εισόδημα και θέσεις εργασίας, είναι βέβαιο ότι ο τύπος – αλλού πιο εύκολα ή πιο δύσκολα – θα βρει το βηματισμό του. Όταν  όμως το μόνο μέλημα στη χώρα μας είναι η ανακύκλωση της φτώχειας και της μιζέριας, πώς θα είναι ευοίωνες και οι προοπτικές για τον τύπο;»

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης είπε μεταξύ άλλων πως «ο περιφερειακός τύπος θα πρέπει να στηριχθεί με όλες τις δυνάμεις, θα πρέπει να διατηρηθεί, διότι εκτός από την έγκριτη τοπική ενημέρωση έχει και πολιτική αξία.

Η ενημέρωση γενικότερα είναι πηγή της δημοκρατίας και προφανώς η διαφορετική άποψη δεν είναι εκείνη που ενοχλεί, αλλά απεναντίας είναι εκείνη που συνθέτει.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ

Στο συνέδριο παρέστη και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης τονίζοντας πως «τα προβλήματα του επαρχιακού τύπου είναι μεγάλα. Το κυριότερο είναι ότι όλα τα λεφτά των διαφημίσεων τα παίρνουν οι αθηναίοι και ούτε το κόκκαλο δεν περισσεύει για τους επαρχιώτες που τραβάνε κουπί. Αυτό είναι ο πυρήνας του προβλήματος.

Αυτό δημιουργεί και αλυσιδωτά άλλες παρενέργειες ύπαρξης και επιβίωσης των πολιτικών μέσων».

Απόστολος Ράιδος / Φωτό: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις