ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

“Καυγάς” Φάμελλου – Αγοραστού για τον Αχελώο στη Λάρισα! (ΦΩΤΟ)

Από την δημόσια και σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεση του υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού για την μεταφορά νερού από τον Αχελώο, χαρακτηρίστηκε η ημερίδα για την 1η αναθεώρηση του σχεδίου διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών του υδατικού διαμερίσματος Θεσσαλίας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας.

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, η πρόσφατη αδειοδότηση για το έργο της Μεσοχώρας σημαίνει την απαγκίστρωση από το ουτοπικό έργο της εκτροπής του Αχελώου, καθώς η κάλυψη της έλλειψης νερού που υπάρχει στη Θεσσαλία θα γίνει με τη δημιουργία τοπικών φραγμάτων και τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδάτων, όπως προβλέπεται από το υπό διαβούλευση σχέδιο διαχείρισης.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον υπουργό, για μια εξέλιξη που γίνεται με «ασφάλεια δικαίου», φέρει δηλαδή την απόλυτη νομική κάλυψη, η οποία θα τεθεί εκ νέου εν αμφιβόλω – τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο – αν επανέλθουν τα ουτοπικά σενάρια περί εκτροπής. Παράλληλα, εξασφαλίζονται πόροι μέσα από το ΕΣΠΑ αλλά και επιπλέον χρηματοδοτήσεις, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα χάνονταν για τη Θεσσαλία.

Από την πλευρά του,  κ. Αγοραστός τάχθηκε υπέρ της συνέχισης και ολοκλήρωσης των έργων για τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία, ενώ κατηγόρησε την Ειδική Γραμματεία Υδάτων ότι δεν συνεργάστηκε με την Περιφέρεια για την εκπόνηση του σχεδίου διαχείρισης, το οποίο έφεραν στη Λάρισα ζητώντας απλά να συμφωνήσουν όλοι με τις πρόνοιές του.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Γιώργος Κωτσός, ενώ διαφορετική στάση τήρησαν οι δήμαρχοι Λάρισας, Ελασσόνας, Τυρνάβου και Αγιάς που έλαβαν το λόγο στη χθεσινή διαβούλευση.

Πρόκειται ασφαλώς για ζήτημα αιχμής που θα επανέλθει στο προσκήνιο και στο επικείμενο αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας, που θα γίνει στη Λάρισα στις 10 και 11 Οκτωβρίου.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

newsroom onlarissa.gr     

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις