ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ποδηλάτης στη Λάρισα είμαι, πάω όπου θέλω…. ή μήπως όχι;

Το ποδήλατο είναι το πλέον διαδεδομένο μέσο μετακίνησης στην πόλη, για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Οικονομία, γυμναστική, ευκολία μετακίνησης και συνδυασμός όλων, είναι οι λόγοι που οι Λαρισαίοι διαλέγουν το ποδήλατο να μετακινηθούν. Βλέπουμε όμως ποδηλάτες που δεν τηρούν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ανεβαίνουν πεζοδρόμια, παραβιάζουν φωτεινούς σηματοδότες, πηγαίνουν ανάποδα στο δρόμο, με κίνδυνο να προκληθεί ατύχημα.

Τι προβλέπει ο κοκ για τους ποδηλάτες και γιατί βλέπουμε αυτή τη συμπεριφορά από μερίδα ποδηλατών στη Λάρισα; ‘Οπως μας είπε ο εκπαιδευτής της σχολής οδηγών “Τζίβης” , κ. Στέλιος Τζίβης “οι ποδηλάτες οφείλουν να ακολουθούν τον ΚΟΚ όπως κάθε άλλο όχημα. Απαγορεύεται να πηγαίνουν ανάποδα στο δρόμο, όπως και να πηγαίνουν από τα πεζοδρόμια. Ο λόγος τώρα που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι περισσότεροι ποδηλάτες δεν γνωρίζουν τον κοκ ή θεωρούν ίσως ότι ο ΚΟΚ ισχύει μόνο για τα μηχανοκίνητα οχήματα. Θα έπρεπε κανονικά να γίνονται στα σχολεία μαθήματα οδηγικής συμπεριφοράς, έτσι ώστε τα παιδιά από μικρά να μαθαίνουν να κινούνται σωστά και να γίνεται συνήθεια. Και σίγουρα η αστυνομία θα μπορούσε να επιβάλει κάποιο πρόστιμο σε όσους κινούνται αντικανονικά.”

Την ίδια γνώμη έχουν και οι εκπαιδευτές της σχολής οδηγών του κ. Νάκου. “Οι ποδηλάτες έχουν προτεραιότητα όσο κινούνται στον ποδηλατόδρομο. Όταν κινούνται στο δρόμο οφείλουν να κινούνται όπως κάθε αυτοκίνητο, μηχανάκι και φορτηγό. Αν κινούνται αντικανονικά και μπαίνουν ανάποδα σε δρόμους υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Πολλοί ποδηλάτες θεωρούν ότι έχουν προτεραιότητα παντού και μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, γιατί είναι μικρά οχήματα. Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής και μαθήματα στο σχολείο. Τα παιδιά έτσι θα μάθαιναν από μικρά τον ΚΟΚ, και μαζί με αυτά θα διορθώνονταν και οι γονείς. Γιατί αν ο μπαμπάς ή η μαμά περάσει με κόκκινο ή παραβιάσει στοπ και το παιδάκι πει κάτι, τότε και ο γονιός την επόμενη φορά θα προσέξει περισσότερο.”

Δεν υπάρχει λοιπόν ειδική μεταχείριση από το νόμο για τους ποδηλάτες. Πρέπει να ακολουθούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, για την δική τους ασφάλεια και των γύρω τους. Και επειδή στα σχολεία ακόμα δεν υπάρχει κάποιο ειδικό μάθημα, μπορούμε από μόνοι μας να γίνουμε πιο σωστοί και να δείξουμε και στα παιδιά μας το ίδιο.

Ρεπορτάζ: Μαριαλία Μαγιάκου / Φωτό: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις