ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Κρούσματα ιλαράς αναμένουν και στη Λάρισα οι γιατροί – «Ευαγγέλιο» οι οδηγίες του υπουργείου λέει ο Γιαννακόπουλος

Θέμα χρόνου είναι να εμφανιστούν τα πρώτα κρούσματα ιλαράς και στη Λάρισα σύμφωνα με τους γιατρούς, αφού όπως τόνισε την Παρασκευή στο onlarissa.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και παιδίατρος στην ειδικότητα κ. Ντίνος Γιαννακόπουλος, «εντός του χειμώνα αναμένεται έξαρση, η επιδημία δε μπορεί να σταματήσει σε ένα μέρος. Ήρθε στην Ευρώπη, ήρθε στην Ελλάδα και θα προχωρήσει σε όλες τις περιοχές».

Σαφή εικόνα για τους εμβολιασμούς στη Λάρισα δεν υπάρχει πάντως, αν και είναι γνωστό πως κάποιοι γονείς δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους στο πλαίσιο του σχετικού κινήματος, ενώ άγνωστο παραμένει το τι συμβαίνει με τους ΡΟΜΑ. Αντίθετα, όπως τόνισε ο κ. Γιαννακόπουλος, δεν υπάρχει ζήτημα με τους πρόσφυγες στην περιοχή αφού η κατάσταση είναι πλήρως ελεγχόμενη.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας εστιάζει στις σαφείς οδηγίες που εξέδωσε μέσω εγκυκλίου το υπουργείο Υγείας μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε ως «ευαγγέλιο». «Αν ακολουθηθούν αυτές οι οδηγίες θα μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την έξαρση» σημείωσε.

Η οδηγία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ορίζει ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό ιλαράς πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά ώστε να θεωρηθούν θωρακισμένοι έναντι της νόσου.

Το εμβόλιο συνιστάται να γίνεται υποδόρια σε δυο δόσεις. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά η γενική οδηγία είναι πως πρέπει να γίνεται σε ηλικία 12-15 μηνών και 4-6 ετών. Ωστόσο, σε περιπτώσεις επιδημικής έξαρσης ή επιδημίας της ιλαράς, όπως η τρέχουσα και στην Ελλάδα, οι οδηγίες αλλάζουν: ο εμβολιασμός του παιδικού πληθυσμού πρέπει να γίνεται σε ηλικία 12 μηνών και τότε χρειάζεται επανεμβολιασμός με το MMR στην ηλικία των 15 μηνών.
Επιπλέον, το εμβόλιο πρέπει να κάνουν και οι έφηβοι που πιθανόν έχουν λάβει μόνο μία δόση αλλά και όλοι όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970 καθώς εκείνη τη δεκαετία κυκλοφόρησε το εμβόλιο και είναι πιθανόν να μην έχουν εμβολιαστεί με αυτό ή να μην έχουν νοσήσει με ιλαρά, οπότε δεν έχουν ανοσία.

Στην Ελλάδα, το εμβόλιο ιλαράς άρχισε να κυκλοφορεί στο εμπόριο στις αρχές της δεκαετίας του 1970, εντάχθηκε στο Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών το 1981 και το 1989 εντάχθηκε ως τριπλό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR). Το 1991 καθιερώθηκε η 2η δόση του MMR σε ηλικία 11-12 ετών και από το 1999 αυτή γίνεται σε ηλικία 4-6 ετών.

Το εμβόλιο εξασφαλίζει μακρόχρονη ανοσία και έχει βρεθεί ότι σε παιδιά που εμβολιάστηκαν σε ηλικία 15 μηνών αυτή ανέρχεται σε ποσοστό 98% ενώ αν εμβολιάστηκαν σε ηλικία 12 μηνών το ποσοστό είναι 95%. Τα περισσότερα από τα παιδιά που δεν ανέπτυξαν αντισώματα μετά την πρώτη δόση, ανταποκρίνονται με τη δεύτερη δόση, ώστε 99% των εμβολιασθέντων με δυο δόσεις παιδιών παρουσιάζουν αντισωματική απάντηση ενδεικτική ανοσίας στην ιλαρά.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΛΑΡΑ

Η χορήγηση του εμβολίου πρέπει να γίνεται πάντοτε σε συνεννόηση με τον γιατρό, παιδίατρο εφόσον πρόκειται για παιδιά ή άλλον γιατρό εφόσον πρόκειται για ενηλίκους. Το εμβόλιο της ιλαράς αντενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή. Η HIV λοίμωξη δεν αποτελεί απόλυτη αντένδειξη.
    · Σε επίνοσες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα πρέπει να δίνονται σαφείς οδηγίες να αποφύγουν την εγκυμοσύνη για τουλάχιστον ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο MMR για τον θεωρητικό κίνδυνο πρόκλησης βλάβης στο έμβρυο.
    · Σε άτομα που παρουσίασαν αντίδραση υπερευαισθησίας σε προηγούμενη δόση του εμβολίου, στη ζελατίνη ή στη νεομυκίνη. Η αλλεργία στο αυγό δεν αποτελεί αντένδειξη.
    · Το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον 14 ημέρες πριν τη χορήγηση γ-σφαιρίνης ή μετάγγισης αίματος ή 3 μήνες μετά.

newsroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις