ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρές διαφωνίες μεταξύ Φώφης και Θεοδωράκη για την ηλεκτρονική ψηφοφορία

Σοβαρές διαφωνίες έχουν προκύψει μεταξύ Σταύρου Θεοδωράκη και Φώφης Γεννηματά για την διαδικασία που θα ακολουθεί ως την εκλογή νέου αρχηγού στην κεντροαριστερά αλλά και για τον πολιτικό στόχο του νέους εγχειρήματος.

Οι τελευταίες διαφωνίες καταγράφονται σε ανακοίνωση του επικεφαλής του επιτελείου του Σταύρου Θεοδωράκη, Δημήτρη Τσιόρδα:

«Η προσπάθεια δημιουργίας του «νέου ενιαίου πολιτικού φορέα» μπαίνει στην τελική ευθεία. Το ενδιαφέρον των πολιτών μέρα με την ημέρα αυξάνεται. Και υπάρχει ανάγκη να διατυπωθούν, για άλλη μια φορά, τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ του καθηγητή Ν.Κ.Αλιβιζάτου και των αρχηγών των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων (της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού). Αρχές που έχουν αποτυπωθεί και στο έγγραφο με τίτλο «Βασικοί κανόνες της εκλογικής διαδικασίας» το οποίο δημοσιοποιήθηκε από τον Ν.Κ.Αλιβιζάτο το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου.

1.Οι εκλογές αφορούν την εκλογή επικεφαλής ενός «νέου ενιαίου πολιτικού φορέα». 

Αυτή είναι και η διατύπωση που χρησιμοποιεί ο Νίκος Αλιβιζάτος από την έναρξη της διαδικασίας. Βεβαίως ο κάθε υποψήφιος μπορεί να δίνει στο «νέο ενιαίο πολιτικό φορέα» το δικό του στίγμα. Άλλος να μιλάει για κεντροαριστερά, άλλος για κέντρο, άλλος για σοσιαλδημοκρατία κ.ο.κ. Όμως υποχρέωση όλων είναι να σέβονται το «νέο» και «ενιαίο» του εγχειρήματος και να μην το εμφανίζουν ως εξέλιξη ή διεύρυνση κάποιου εκ των υφιστάμενων πολιτικών σχηματισμών.

2.Στη δημιουργία του «νέου ενιαίου πολιτικού φορέα» πρέπει να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει συνομολογηθεί ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα για να έχουν οι πολίτες πρόσβαση σε κλασικές και ηλεκτρονικές κάλπες.

Κλασικές κάλπες θα στηθούν σε όλες τις περιοχές της χώρας και θα είναι ηλεκτρονικά συνδεδεμένες έτσι ώστε να μην μπορεί κάποιος να ψηφίσει και να ξαναψηφίσει.

Παράλληλα όσοι θέλουν θα μπορούν να ψηφίσουν εξ αποστάσεως από τον υπολογιστή τους, το tablet ή το smartphone.

Συγκεκριμένα στους «Βασικούς κανόνες» αναφέρεται: «Προκειμένου να ενθαρρύνει τη συμμετοχή στην ψηφοφορία του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού εκλογέων της νεότερης ιδίως γενιάς, η Επιτροπή έχει αποφασίσει να εξαντλήσει όλες τις τεχνικές δυνατότητες ώστε, εκτός από την δια ζώσης ψηφοφορία, να διεξαχθεί και ψηφοφορία εξ αποστάσεως».

Πουθενά δεν έχει διατυπωθεί ως προϋπόθεση για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία να έχει προηγηθεί αυτοπρόσωπη παρουσία του ψηφοφόρου. Αυτό άλλωστε θα αναιρούσε την όλη χρησιμότητα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

3.Στην εκλογική διαδικασία μπορούν να μετέχουν φίλοι και μέλη του υπό ίδρυση πολιτικού φορέα, με την εγγύηση ότι οι κατάλογοι των φίλων θα καταστραφούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Συγκεκριμένα στο κείμενο με τους «Βασικούς Κανόνες» ορίζεται: «Με ευθύνη της Εφορευτικής Επιτροπής, σε κάθε εκλογικό τμήμα  θα τηρούνται δυο καταστάσεις: στην πρώτη θα καταχωρούνται τα στοιχεία όλων όσων θα ψηφίσουν και στη δεύτερη μόνον όσων από τους ψηφίζοντες δηλώσουν  ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες για την ίδρυση του νέου κόμματος. Με ευθύνη της Επιτροπής, ο  πρώτος κατάλογος θα καταστραφεί δυο μήνες μετά την ψηφοφορία, ενώ ο δεύτερος θα αποτελέσει τη βάση για να καταρτισθεί το Μητρώο Μελών του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα».

4.Οι αρχηγοί της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού έχουν συμφωνήσει ότι το πρόσωπο που εγγυάται την ευρύτητα και το αδιάβλητο του όλου εγχειρήματος είναι ο καθηγητής Ν.Κ.Αλιβιζάτος.

Εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Ν.Κ.Αλιβιζάτου εξέφρασαν στη συνέχεια και όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι αρχηγοί γεγονός που καθιστά τον ρόλο του αναντικατάστατο.

Η Επιτροπή και οι υποεπιτροπές που έχουν συγκροτηθεί λειτουργούν υπό την εποπτεία και ευθύνη του και κανένα μέλος τους δεν δύναται να υποκαταστήσει τον Ν.Κ.Αλιβιζάτο.

Είναι σημαντικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων, συμφωνούν με τις τέσσερις αυτές, σταθερές αρχές, του εγχειρήματος. Άλλωστε ο προοδευτικός χώρος διαπνέεται ακριβώς από αυτές τις δημοκρατικές αρχές, της διαφάνειας και της συμμετοχής.

Τα μέλη της Επιτροπής και των υποεπιτροπών καθώς και όσα στελέχη του χώρου έχουν ακόμη δισταγμούς και επιφυλάξεις, οφείλουν να αποδεχθούν τα συμφωνηθέντα και να συνταχθούν με την πλειοψηφία.

Ιδιαιτέρως για το θέμα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, επισημαίνεται ότι οι ειδικοί που κλήθηκαν από την Επιτροπή εγγυήθηκαν πλήρως τη διασφάλιση του αδιάβλητου της ψηφοφορίας.

Ας δώσουμε λοιπόν σε όσο το δυνατόν περισσότερους προοδευτικούς πολίτες τη δυνατότητα να συμμετέχουν και να εκφραστούν.

Η πορεία για την δημιουργία του «νέου» και «ενιαίου» προοδευτικού Κινήματος έχει ξεκινήσει και τίποτα δεν μπορεί να την ανακόψει.

Δημήτρης Τσιόδρας

Επικεφαλής επιτελείου Σταύρου Θεοδωράκη

Στην ανακοίνωση του Ποταμιού το ΠΑΣΟΚ απάντησε «Οχι».

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις