ΚΟΣΜΟΣ

Καταργείται νόμος που επέτρεπε σε ανήλικα κορίτσια να παντρεύονται λόγω εγκυμοσύνης

Ομόφωνα υπέρ της κατάργησης διάταξης που επέτρεπε σε άνδρες να παντρεύονται ανήλικα κορίτσια σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης τάχθηκαν τα μέλη του Κογκρέσου του Ελ Σαλβαδόρ. Η διάταξη είχε θεσπιστεί πριν από 23 χρόνια και, σύμφωνα με τους επικριτές της, προστάτευε δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων από ποινικές διώξεις.

Οι γάμοι ατόμων κάτω των 18 ετών απαγορεύονται στη χώρα, ωστόσο η εξαίρεση αυτή ίσχυε από το 1994, επιτρέποντας σε ανήλικα κορίτσια που κυοφορούσαν να παντρεύονται, με την έγκριση των κηδεμόνων τους.

Ακτιβιστές, και ακόμη και η κυβέρνηση, έκριναν ότι αυτή η νομική διάταξη αποδείχθηκε προβληματική, ειδικά στις φτωχές αγροτικές περιοχές, όπου πολλές ντροπιασμένες οικογένειες πάντρευαν τις κόρες τους με τους βιαστές τους ώστε τα κορίτσια να μην αναγκαστούν να μεγαλώσουν μόνα τους παιδιά.

Αυτή η νομική διάταξη καταργήθηκε, ενώ η νόμιμη ηλικία γάμου δεν άλλαξε.

Για τη Μαρία ντε Μεχία, στέλεχος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), «αυτή η μεταρρύθμιση είναι ένα σημαντικό στοιχείο για να αρχίσει μια αλλαγή συμπεριφοράς» στη χώρα. «Πρόκειται για ένα ζήτημα κουλτούρας, που έχει τις ρίζες τους στις πατερναλιστικές πολιτικές διακρίσεων έναντι των κοριτσιών» στο Ελ Σαλβαδόρ.

Στη χώρα αυτή 22.000 ανήλικες ή ανήλικοι έχουν παντρευτεί ή συζούν με τον ή την σύντροφό τους, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο κυβερνητικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UNICEF, έγιναν πάνω από 25.000 γεννήσεις από ανήλικες μητέρες στο Ελ Σαλβαδόρ το 2015.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις