Βασίλης Ραούλης

Γιάνη μου το … βιβλίο σου!

Η άποψή μου για τον Γιάνη, αρχικά της τηλεοπτικής και μετέπειτα πολιτικής ζωής της χώρας, ήταν η ίδια πάντοτε…

Άλλωστε – και είναι πολλά τα παραδείγματα- οι …  θεωρητικολογούντες επί των οικονομικών θεμάτων με τη λογική της απόλυτης και μοναδικής αλήθειας, που αναζητούν εναγωνίως τη δημοσιότητα, πάντοτε μου ήταν εξαιρετικά αντιπαθείς.

Σε πολιτικό επίπεδο θεωρούσα  ότι είναι επικίνδυνοι γιατί στις περισσότερες των περιπτώσεων, η αγωνία τους να γίνουν ευρύτερα αποδεκτοί, τους οδηγεί σε θεωρητικοποίηση παραμέτρων που δεν αντιμετωπίζουν τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας αλλά χαϊδεύουν τα αυτιά πολλών, προκειμένου να βοηθηθεί η προσωπική τους ανέλιξη.

Η λογική για παράδειγμα ότι η Ευρώπη είναι ένα προβληματικό οικοδόμημα που εύκολα θα καταρρεύσει αν γιγαντωθεί η κρίση σε έναν από τους αδύναμους της κρίκους, απαιτεί για την απόδειξη της, άρα την επιβεβαίωση της αυθεντίας – τη γιγάντωση της κρίσης σε κάποια από τις χώρες μέλη της Ε.Ε.

Οι πρεσβευτές αυτής της άποψης , που μάλιστα κατασκευάζουν στα χαρτιά και σχέδια για την επόμενη ημέρα της μεγάλης κρίσης, θα μπορούσαν λογικά να γίνουν αποδεκτοί από εκείνους τους πολιτικούς που δεν θα είχαν πρόβλημα να δοκιμαστούν σε μια τέτοιου τύπου εξέλιξη.

Η υπουργοποίηση Βαρουφάκη ήταν η πιο μεγάλη μου έκπληξη. Επιλογή εντελώς αναντίστοιχη με την κρισιμότητα της κατάστασης τη χώρας, εντελώς όμως ταυτισμένη με την λογική του «καλό είναι ότι αρέσει». Τα αποτελέσματα γνωστά, καταστροφικά για τη χώρα και την κοινωνία που χρεώθηκε τους πειραματισμούς και τη θεατρική αντιμετώπιση της πολιτικής, ενός ανθρώπου που απλά ήθελε να αποδείξει πως “ είχα δίκιο όταν τα προέβλεπα”!

Η απόφαση Βαρουφάκη να … απασφαλίσει κατά της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου δεν μου προξενεί καμία απολύτως έκπληξη!

Ούτε άλλαξε στρατόπεδο, ούτε συμμάχησε με τη «διαπλοκή». Κάνει αυτό που ήταν αναμενόμενο να κάνει.

Η ουσία όμως είναι άλλη. Και εκεί χρειάζονται άμεσα καθαρές απαντήσεις:

Τώρα ανακάλυψαν το ποιος είναι αυτοί που τον χειροκροτούσαν και επαινούσαν και υποστήριζαν στη διάρκεια της θητείας του ως Υπουργός;

Ισχύουν τα όσα αναφέρει στο βιβλίο του ή όχι;

Λέει αλήθειες ή ψεύδεται;

Από την επιλογή του για Υπουργός μέχρι και τη διαχείριση των κρίσιμων στιγμών , όταν μια ολόκληρη χώρα παίζονταν στα ζάρια, αυτό που αποκαλύπτεται, δεν είναι η δεδομένη ανικανότητα του Βαρουφάκη αλλά η αδυναμία, η ελαφρότητα, η ανικανότητα και τελικά η επικινδυνότητα όλων όσων αποφάσιζαν μαζί του.

Αυτό που αποκαλύπτεται είναι η συνενοχή και η συνυπευθυνότητα σε ένα ωμό πολιτικό έγκλημα με θύμα την κοινωνία και το λαό. Και αυτό το κατανοεί ο καθένας.

Η ιστορία του βιβλίου του Βαρουφάκη με τις αποκαλύψεις – είναι  εντυπωσιακό ότι τίποτα απ’ ότι έχει προδημοσιευτεί δεν έχει διαψευστεί ακόμη – είναι στην ουσία η ιστορία του κατηγορούμενου για έγκλημα που αποφασίζει να «δώσει»  τους συνεργούς του σε αυτό, καθώς δεν μπορεί να αντέξει το βάρος μιας ευθύνης που αναλογικά δεν είναι όλη δική του!

Και έπεται συνέχεια…

Βασίλης Ραούλης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις