ΛΑΡΙΣΑ

Σε ομάδες παραγωγών εκτάσεις της λίμνης Κάρλα

Στήριξη εις διπλούν σε Ομάδες Παραγωγών και συνεργατικά σχήματα από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και δη από τον Υφυπουργό κ. Βασίλη Κόκκαλη, καθώς σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφισθεί σήμερα, αφενός ετοιμάζεται από το 2018 η παραχώρηση σε αυτούς, εκτάσεων της λίμνης Κάρλας, αφετέρου θα αποκτήσουν την πολυπόθητη πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα, ώστε να υπαχθούν σε όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα που θα τρέξουν.

Στην πρώτη περίπτωση η τροπολογία που κατατέθηκε και υποστηρίχθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής από τον Λαρισαίο υφυπουργό προβλέπει την παράταση της ισχύος των αποφάσεων παραχώρησης χρήσης ακινήτων για ακόμη μία καλλιεργητική περίοδο (μέχρι τον Οκτώβριο του 2017) σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή ανέργους με αποφάσεις του οικείου Περιφερειάρχη, σύμφωνα με τον ν. 4061/2012, και αφορούν κυρίως μεγάλες γεωργικές εκτάσεις όπως το Έλος Κλειδιού, την Κάρλα και την Αγουλινίτσα.

Ωστόσο το καθεστώς αυτό θα αλλάξει, καθώς το ΥΠΑΑΤ σχεδιάζει την παραχώρησή των παραπάνω εκτάσεων σε ομάδες και οργανώσεις παραγωγών καθώς και σε συνεργατικά σχήματα, μέσω του οργανισμού ΟΔΙΑΓΕ, για την καλύτερη αξιοποίηση τους.

Η δεύτερη τροπολογία αφορά τις ίδιες τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ), καθώς αυτές θα αποτελούν και εταιρείες του αστικού δικαίου, εφόσον οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί το επιτρέπουν.

Συγχρόνως διατυπώνεται ρητά ότι οι ομάδες παραγωγών αποτελούν αυτοτελείς νομικές οντότητες συνεταιριστικού ή εμπορικού δικαίου ή σαφώς οριζόμενα μέρη αυτών, δηλαδή την πολυπόθητη πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και κατά συνέπεια θα μπορούν να ενταχθούν σε όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα του Υπουργείου.

Μιλώντας σχετικά στη Βουλή ο κ. Κόκκαλης επανέλαβε ότι «το υπουργείο θεωρεί τις οργανώσεις παραγωγών πεμπτουσία της επανεκκίνησης στην αγροτική οικονομία και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και για τον λόγο μέσω νομοθετικών πρωτοβουλιών, δίνονται επιπρόσθετα κίνητρα στο συνεταιρίζεσθαι μέσα από φορολογικές ελαφρύνσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις